Sport

2010.04.23. 10:18

Fűzy Ákos: elmegyünk Sopronba, és nyerünk!

Mazzante, Ohlde és Vajda nélkül is győzni utazik Sopronba a MiZo Pécs 2010 női kosárlabdacsapata. Ha ma nyer Fűzy Ákos együttese, „söpréssel”, vagyis 3-0-val szerzi meg a bajnoki címet.

K. Mayer András

– Happy hangulatban, de fizikailag romokban várjuk a harmadik mérkőzést – kezdi a beszélgetést Fűzy Ákos. – De nem vagyok hajlandó búskomor lenni, hiszen a csapat már sokszor bizonyított. Inkább fordítva nézem az életet: a sérülések miatt nem most vagyunk rossz helyzetben. Lehetne ez rosszabb is, hiszen a 2-0 sokkal jobb állapot, mint a 0-2.

Ezzel nem lehet vitatkozni. Azzal sem, hogy rettenetesen nehéz lesz győzni az MKB-Euroleasing Sopron otthonában. Amely most már az életben maradásért küzd, vagyis biztosan minden tőle telhetőt megtesz a sikerért. Ráadásul még könnyebb dolga van, mint az első meccsen, amikor a pécsieknél „csak” Mazzante és Ohlde hiányzott: most még Vajda Anna sem utazik el.

– Nicole Ohlde állapota javul, óvatosan lehet növelni az edzések intenzitását, pár nap múlva talán rendben is lesz, de amíg nem tud végigcsinálni egy komplex tréninget, addig nem számolok vele. Vajda izomsérülése is szépen javul, gyorsabban regenerálódik, mint gondoltuk, de nem olyan gyorsan, hogy pénteken pályára lépjen. Fegyverneky Zsófia ma délelőtt még nem volt a legjobb állapotban, de talán tudja vállalni a játékot – sorolta a gondokat az edző.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy-Bujdosó Nóra (balra) hatalmas csatákat vívott a soproniakkal, itt például a Eördögh Edittel
[/caption]

Ha Vajda Anna arca alapján döntenének arról, hogy játszhat-e, biztosan mindenki igent mondana. A tegnap délutáni edzés előtt ugyanis angyalian mosolyogva, látszólag problémamentesen pózolt egy gyors fotóhoz – sajnos a diagnózis szerint a látszat csal. Fegyverneky Zsófia esetében viszont épp fordított a helyzet, a szerdán még infúziót kapó játékos csütörtök estére kivirult, s ha nem jön közbe semmi váratlan, játszani fog Sopronban.

Bár a tizenegyes utazó keretben többek között Ruják Nóra és Szabó Flóra is helyet kap, vagyis nem a legerősebb MiZo veszi fel a harcot az elenféllel, ez korántsem jelenti azt, hogy a pécsiek esetleg feladnák a harmadik meccset, s a negyedikre koncentrálnának. „Mi az, hogy feladni? Soha semmit nem adtunk fel! Akármilyen öszszetételben, akármilyen csapattal megyünk, győzni akarunk” – reagált a sokak által terjesztett véleményre Fűzy Ákos.

S hogy ezt valóban komolyan gondolta, jelzi az edzés kezdetekor a játékosoknak mondott rövid kijelentése: „Holnap elmegyünk, és nyerünk!”
Mi mást mondhatna egy hadvezér a csata előtt?

Sopronban „elpárolgott a klubot összetartó kovász?”

Egy sokatmondó hozzászólás a soproni klub honlapjáról: „Volt valami rend, valami csodás kovász, amely ezt a klubot, játékosokkal, edzővel, vezetéssel, szurkolókkal, szponzorokkal összetartotta. Ez vett a hátára minket, ettől lett annak idején drapi, meg kiírások, meg Corner, meg szurkolás, meg három bajnoki, meg két kupagyőzelem, meg Bourges-meccs, meg Salamanca. Higgadtak voltunk mindig, együtt, és mindig kiálltunk a másikért. És meg is lett az eredménye.

Idén valami megtörött. Lehet, hogy ez az, hogyha valaki megszokta a sikert. Mintha állandósult volna az aranyfény, mintha az kijárt volna nekünk mindig...

Valahogy nekem is mindig valami közbejött, ha nem élethalál-rangadó volt, valahogy sose jutottam ki EL-meccsekre. Szóval, hogy ez az általam sokszor megénekelt kovász párolgott valahogy el – ez az, ami nagyon fáj, és ez az alapoka annak, hogy most itt tartunk.

Most egy pillanatra meg kell állítani a világot, időt kérni, és átgondolni mindent. Mi is van most? Eljutottunk oda, hogy pályaelőnyből indulva 0-2-re állunk, egyes játékosokat és az edzőt is kikezdik néhányan. Talán van is ebben valami.

Abban is talán mindenki egyetért, hogy ha mindenki tudása legjavát adja ebben a csapatban, akkor még akár be is húzhatunk három meccset. Mert képesek rá, bizonyították ezerszer.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!