Sport

2016.08.14. 13:09

Hosszú Katinka, a „pécsi” olimpikon

Hosszú Katinkát szokás pécsiként emlegetni, és a város büszke is lehet rá, hiszen valóban itt született. De ennél több itteni kötődése nincs a Baján felnőtt kiváló sportolónak.

K. Mayer A. (Dunántúli Naló)

Rio 2016 - Úszás - Hosszú Katinka világcsúccsal olimpiai bajnok

Fotó: Kovács Tamás

A riói olimpia kapcsán Hosszú Katinka a reflektorfény középpontjában van, teljesen megérdemelten, hiszen már a harmadik aranyéremnél tart. Az egész világ ámul a kiváló teljesítményén, s a híradások némelyikében pécsiként aposztrofálják a kiváló úszót. Való igaz, Hosszú Katinka 1989. május 3-án Pécsett született, de ezzel körülbelül vége is a történetnek: édesanyja orvosa itt dolgozott, ezért jött a baranyai megyeszékhelyen a világra, de rögtön utána vitték is haza, Bajára, ahol felnőtt. Tizenkilenc éves koráig ott lakott.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az olimpiai bajnok Hosszú Katinka a 2016-os riói nyári olimpia 400 méteres vegyesúszás versenyszámának eredményhirdetésén (fotó: MTI)
[/caption]

Pécsi szál azért akad még a Hosszú család történetében. Katinka bátyja, Hosszú Gergely kosárlabdázó, s néhány évvel ezelőtt még a PVSK-Pannonpower NB I.-es csapatát erősítette – „Puska”, mert így becézik (korábban „Kispuska” volt), távolról remekül céloz, elég jó százalékkal értékesítette a hármasokat. Édesapjuk a korábbi 173-szoros magyar válogatott kosárlabdázó, Hosszú István, akinek a beceneve természetesen „Hosszúpuska”.

Hosszú Katinka tehát, bármennyire is szeretnénk, nem pécsi, hanem bajai sportoló, ám ez nem oszt, nem szoroz: minden magyar büszke lehet arra, amit elért, az egész országnak örömet szerez a riói sikereivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!