Sport

2013.07.29. 18:08

Jakabos-napló Barcelonából: fürdés, nyögés, versenyzés

A pécsi ANK Úszóklub versenyzője, Jakabos Zsuzsanna ezekben a napokban Barcelonában, az úszók világbajnokságán öregbíti Pécs hírnevét. A fiatal sportoló trénerét, Petrov Ivánt hétfő délután, a 200 vegyes döntője előtt sikerült elérnünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– A helyszín csodálatos, az 1992-es olimpia egyik sportcsarnokában építették fel a mobil medencét. Az uszi légkondícionált, a víz hőmérséklete kiváló, a levegőé ugyancsak. Jó a hangulat, bár sok nagy név betlizett eddig (Muffat, Agnel, J.Carlin, Beisel), mi be tudtuk verekedni magunkat a döntőbe, aminek örülök, és szerintem Zsu még ennél jobb eredményre is képes lehet ott. Az úszásában minden a helyén volt, tegnap reggel fürdött, délután nagyon akart, de majdnem nyögés lett a vége, az erős kezdés megbosszulta magát. A döntőben most majd megpróbálunk egyéni csúcsot úszni, meglátjuk mire lesz elég. (Az egyéni csúcs végül sikerült, és hatodik helyet jelentett a Hosszú Katinka világbajnokságát hozó fináléban – a szerk.)

A pécsi trénernél a világbajnokság hangulatáról is kérdeztük – nekiszegeztük azt a kérdést is, hogy mintegy véletlenül, nem ült-e Jakabos Zsu mellé Ryan Lochte, és nem markolta-e meg, szintén véletlenül a combját?

– Lochte nem fogdosott, Zsut sem, engem se, de tegnap láttam Michael Phelpset az uszodában, teljesen be volt öltözve, napszemüveg, sapka, és a lába is gipszben volt, nem tudom, miért. A lelátón is vannak hírességek, Phelps mellett Alain Bernard és Pieter Van den Hoogenband is kommentátorkodnak valami sportcsatornának, s Alexander Popov, az orosz úszólegenda is meg szokott jelenni. Amúgy a spanyolok kedvesek, készségesek, de első nap délutánra már kicsit átrendezték az uszodát és egy-két ajtót bezártak, úgyhogy kihívás volt megtalálni a call room-ot, ahova a szám előtt be kell menni. Mi azért időben odaértünk, nem úgy a dél-afrikai Chad Le Clos, aki pár perccel az 50 pillangója előtt is még rohangált, mint a mérgezett egér, s ez az úszásán is meglátszott.

Petrov Ivántól – közepesen gonoszkodva – azt is megkérdeztük, nagy lesz-e az elkeseredés, ha nem jön össze a jó idő.

– Sok versenyző van, aki évközben nagyot úszott, aztán most elszállt – Zsu, úgy érzem, jó formában van, ha le tudja küzdeni a félelmeit, akkor tud javítani egyéni csúcsán. Amúgy a döntőbe jutás is nagy eredmény, ebben a számban 2005-ben versenyzett utoljára ilyen komoly szinten. A sportág hihetetlen fejlődését jól jelzi, hogy akkor a mostaninál 5 másodperccel gyengébb idő is elég volt ehhez. Elképesztő, hogyan fejlődik a mezőny, de próbáljuk tartani a lépést. Beszédes, hogy fejben már a következő szezont tervezgetem. A verseny amúgy nagyon jó, mert mindig rádöbbent, mennyire sok hibát követtem el a felkészülés irányításakor. Most megpróbálok minél többet kiküszöbölni a szeptember közepén-végén kezdődő EB felkészüléskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!