Sport

2013.07.24. 09:18

Jakabos Zsuzsanna Pécsett edzett a világbajnokság előtt

Csütörtökön indul a magyar úszóválogatott a barcelonai világbajnokságra – a csapatban Jakabos Zsuzsannával, aki az indulás előtt három napot Pécsett töltött. Bár ebbe az időbe edzések is belefértek, azért túlzás lenne azt állítani, hogy Jakabos felszedte volna a csempét is a Nevelési Központ uszodájában.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Kezdjük a – számunkra mindenképpen – legfontosabbal: Jakabos Zsuzsannát újra a pécsi Nevelési Központ medencéjében láthattuk. Az ANK Úszóklub versenyzője immár hosszú ideje a fővárosban él – illetve helyesebb, ha úgy fogalmazunk, hogy ott csak él, úszni a világ minden táján szokott. Ahogy a Dunántúli Napló is beszámolt már róla, Jakabos ebben az idényben meglehetősen sajátos módon készült a megmérettetésekre: gyakorlatilag a világ minden pontján volt vagy edzőtáborozni, vagy versenyezni.

– Igen, valóban egészen különleges volt az idei felkészülésünk, ráadásul edzőm, Petrov Iván még a végére is tartogatott egy újdonságot: egyáltalán nem megszokott ugyanis, hogy nagy világversenyek előtt magaslaton készülünk. Most mégis ez történt – tudtuk meg Jakabos Zsuzsannától. – Azt is mondhatom, hogy az eddigi versenyek voltak a főpróbák, most jön az előadás, most derül ki, hogy mennyire volt hasznos ez a felkészülési mód.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jakabos Zsuzsanna a Nevelési Központ uszodájában (fotók: Löffler Péter, Dunántúli Napló)
[/caption]

A pécsi úszó összesen három számban áll rajthoz Barcelonában: 200 és 400 vegyesen, illetve 200 pillangón.

– Szerencsére a versenyek valóban jól vannak elosztva, egyáltalán nem lógnak egymásra, szóval nincs szó arról, hogy valamelyiket be kellene áldozni egy reménybeli jobb szereplés érdekében – fűzte hozzá Jakabos. – Egyéni csúcsokat szeretnék úszni minden számban, szerintem azzal azért jó esélyem van a döntőbe kerülésre.

Jakabos véleményével egybecsengenek edzőjének, Petrov Ivánnak a szavai is.

– A felkészülésünk a sok utazás ellenére zavartalan volt, úgyhogy most tényleg jöhet a főpróba. Zsunak reális esélye van minden számban a döntőbe kerülésre, hiszen ezen úszásnemekben jelenleg az ötödik–hatodik helyen áll a ranglistán. Ha az egyéni csúcsát mindenhol megússza, akkor ott lesz a legjobb nyolc között. A helyszínt amúgy nem ismerjük, hiszen egy sportcsarnokban építettek fel egy mobil medencét, de azért nem hiszem, hogy ez akár minket, akár más versenyzőket hátrányosan érintene. A lényeg a lényeg: úszni kell, teljes erőből, s akkor nem marad el a jó eredmény.

Ahogy cikkünk elején is jeleztük, Jakabos az indulás előtti utolsó napokat Pécsett töltötte. Fel is tettük neki a kérdést: nem hatalmasodott el rajta a nosztalgia?

– Tény, hogy érdekes volt újra otthon, a régi szobámban aludni, s arra kelni, hogy a szülők ébresztenek, majd menni úszni abba a medencébe, amelybe oly sokszor ugrottam be, nem egyszer hajnalok hajnalán. Persze az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Pécsre tényleg már csak egy kis laza tréninget terveztünk, szóval nem itt fogok megszakadni. Mindazonáltal tényleg volt ennek egy kis bája, úgyhogy ha jól szerepelek a világbajnokságon, akkor majd erre is fogom egy kicsit.

A keddi nap krónikájához még hozzátartozik, hogy a 10 kilométeres nyílt vízi úszás női döntőjében két magyar versenyző is az első tízben végzett. Olasz Anna az 5., Risztov Éva, a szám olimpiai bajnoka a 9. lett. Szintén kedden játszott egy meccset a magyar női vízilabda-válogatott – a végeredmény: Magyarország–Olaszország 10-4.

Biczó Bence jó időt vár magától Barcelonában is

A magyar úszócsapatban helyet kapott Biczó Bence is. A Pécsett nevelkedett, debreceni színekben versenyző sportolót éppen autózás közben értük utol.

– Nyugi, nem én vezetek, úgyhogy beszélhetünk – kezdte a legfontosabbal Biczó. – A világbajnokságon 200 pillangón állok rajthoz, a cél természetesen a minél jobb eredmény elérése. A felkészülésem jól sikerült, rendben volt az idő az országos bajnokságon, majd az Universiadén is. Nyilván most az a cél, hogy ezeken is javítsak, ám hogy az mire lesz elég, lehetetlen megjósolni.

Mi azért megtettük az ifjú sportoló helyett: ha élete legjobbját hozza, akkor minden valószínűség szerint ott lesz a döntőben.

– Persze, papíron valóban így néz ki a helyzet, ám a versenyek azért még szerencsére a medencében dőlnek el. Ott pedig bármi történhet: nem mindegy például, hogy melyik pályán megyek, hogy a mellettem úszók hogyan mennek, például húznak-e magukkal, és így tovább. A legfontosabb az, hogy a végén úgy száljak ki a medencéből, hogy mindent kiadtam magamból. Tény, hogy sűrű a mezőny, a 200 pillangó amúgy sem az a szám, amelyikben valaki mondjuk másfél-két testhosszal veri a többieket, szóval apróságok dönthetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!