1500 méteren

2018.02.17. 12:14

Jászapáti elődöntős, Bácskai kiesett

A 18 éves magyar versenyző az első kanyarra még negyedikként fordult rá, de aztán hamar élre állt, mert az első néhány körben nem volt iram.

Jászapáti Petra továbbjutott, míg Bácskai Sára Luca kiesett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpia szombati napján.

A januári Európa-bajnokságon ezen a távon bronzérmes Bácskai elképesztően nehéz futamba került, többek között két phjongcshangi bajnokkal kellett megküzdenie az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana és a nagy pályán 1000 méteren első holland Jorien ter Mors személyében, „ráadásként” megkapta ellenfélül Sim Szuk Hit, a dél-koreaiak olimpiai és ötszörös világbajnokát.

A 18 éves magyar versenyző az első kanyarra még negyedikként fordult rá, de aztán hamar élre állt, mert az első néhány körben nem volt iram.

Később a második, majd a harmadik helyre esett vissza, amikor Fontana nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt. Bácskai az egyik egyenesben összeakadt a japán Kikucsi Szumirével, kézzel is próbálta védeni a pozícióját – sikertelenül. A dél-koreai Sim közben a mezőny végén kicsúszott, így elszállt az esélye a továbbjutásra.

A budapesti korcsolyázó egyszer kezdett komoly előzési kísérletbe, hogy visszaszerezze japán riválisától a még éppen továbbjutást érő harmadik pozíciót, de ez nem sikerült neki, onnantól pedig már nem volt ereje újabb akciót indítani.

Az utolsó körben pedig a kazah Kim Iong is elment mellette. Ennek ugyanakkor nem volt jelentősége, mert a bírók utólag kizárták.

„Nagyon elfáradtam a végére, de kiadtam magamból mindent. Belül nem éreztem szabálytalannak magamat, de visszanéztem, és jogos döntést hoztak”

- értékelt Bácskai.

Jászapáti Petra egyáltalán nem volt megilletődve attól, hogy a legjobb dél-koreai és orosz gyorskorcsolyázó mellett egy kínai riválist is kapott. Eleinte a 4-5. helyen korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egészen a második pozícióig jött fel. Egy körrel később pedig a kínai Li Csin-jü elé került, ekkor már csak hét kör volt hátra.

Hosszú körökön át húzta a tempót, fárasztotta ellenfeleit, s végül csak a hazai közönség buzdítását élvező, hatszoros világbajnok Csoj Min Dzsong tudta őt megelőzni, a négyszeres Európa-bajnok Szofija Proszvirnova pedig kiesett.

Címkék#korcsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!