Sport

2012.09.20. 16:06

Jóval kevesebbet kapnak a paraérmesek, mint ép társaik

Nem kis vihart kavart egy, a napokban bejelentett döntés: ennek értelmében a parasportolók az olimpiai érmeikért kevesebb pénzt kapnak, mint ép társaik.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Bár néhány napja még mindenhol azt olvashattuk, hogy a londoni paralimpia érmeseire ugyanannyira büszke az ország, mint az épek ötkarikás versenyén jól szerepeltekre, mostanra kiderült, hogy a büszkeségben a forintok szintjén mégis csak van különbség. Míg a 2008-as pekingi paralimpia érmesei pontosan ugyanannyit kaptak, mint ép társaik, addig mostanra jelentős a különbség. A londoni paraérmek nagyjából egyharmadával kevesebbet érnek, mint az épek versenyén szerezhetők. Az ANK Úszóklub versenyzője, Sors Tamás egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett Londonban – ezért 55 millió forint jár. Ha nem paraúszó lenne, ugyanezért a teljesítményért 80 milliót kapna.

– Speciel én pont nem vagyok egy jó példa, hiszen bár valóban kevesebbet kapok, mint ha ezt ép úszóként értem volna el, azért még mindig sok pénzhez jutok – mondta Sors Tamás. – A gond inkább azokkal van, akik mondjuk csak pontszerzők lettek: ugyanis ők is arányosan kevesebbet kapnak. A parasportolók helyzete nem egyszerű: nekünk nincsenek pénzdíjas nagy versenyeink, sem komoly havi juttatásaink. Mi igazából egy lapra teszünk fel mindent: a paralimpián kell nagyot villantanunk. Ezek után nyilván sokakat megdöbbentett, amikor kiderült, hogy ez sem elég, ezzel sincs biztosítva a jövő. Azt mondják most, hogy azért kevesebb a juttatás, mert így több marad a felkészülésre és az év közbeni támogatásra. Ha valóban így lesz, akkor értem a dolgot. Ha valóban így lesz...

A magyar csapat két arannyal, hat ezüsttel és hat bronzzal zárt. Az 1992-es paralimpián még tárgyjutalmat kaptak az érmesek, majd az olimpiai díjazás 30 százalékában részesültek – a 2004-es és 2008-as ötkarikás játékok után már az olimpikonokéval azonos jutalmat kaptak.

Mekkora jutalmat kaptak az olimpiai érmesek?

Olimpia
Arany 35 M Ft 
Ezüst 25 M Ft 
Bronz 20 M Ft 

Paralimpia
Arany 23 M Ft
Ezüst 18 M Ft
Bronz 14 M Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!