Sport

2014.08.15. 15:39

Junior csapatot is indít a PEAC-Pécs

Mintha összebeszéltek volna az edzők: egy napon vágott bele a felkészülésbe a PEAC-Pécs női, és a PVSK férfi kosárcsapata.

K. Mayer András–Fülöp Zoltán

Az elmúlt szezon kiválóan sikerült a PEAC-Pécs női csapatának, hiszen három érmet szerzett. Bár az ember étvágya ilyenkor jelentősen meg szokott nőni, azért az nem valószínű, hogy ezt überelni tudja Zseljko Djokics együttese – persze senki sem bánná, ha ez mégis összejönne.

– A 2014/2015-ös szezonra junior és felnőtt korosztályban is a legjobb négy közé jutást tűztük ki célul – fogalmazott Mészáros Zalán ügyvezető igazgató. – De talán még ennél is fontosabb cél a játékosok egyéni fejlődése, és az, hogy évről-évre egyre több pécsi kosaras legyen a felnőtt csapat tagja.

Utóbbira már most büszkék lehetnek a klub vezetői, hiszen a felkészülést elkezdő tizenhét játékosból tízen pécsiek. Ráadásul rengeteg a fiatal, a keretben hemzsegnek a húszas éveik elején járók, vagy húsz alattiak. Az elmúlt szezon csapatából maradók mellé sok újonc érkezett: Lénárt Paula, Molitor Dorottya, Herendi Zsófia (18 évesek), Benke Sára, Szücs Lilla, Scherer Dorka, Sellei Dalma, Zólyomi Karina (17 évesek) a PVSK-tól jöttek át a PEAC-Pécshez, Gereben Dorka (17) pedig Kecskemétről igazolt ide. A légióssor egy kivétellel teljesen kicserélődött, Nevena Jovanovicshoz Destiny Williams, Tina Jovanovics és Natalie Hurst csatlakozott, valamint augusztusban próba jelleggel a csapattal készül a 17 éves Jovana Subasics, aki tagja volt az U18-as Európa-bajnokságon negyedik szerb válogatottnak.

– A most következő idényben junior csapatot is indít klubunk, aminek nagyon örülünk! Ezzel ugyanis, szinte a teljes pécsi utánpótlást összefogva, egy utolsó lépcsőfokot építettünk a nemsokára felnőtt korba lépő játékosok elé. Ebben a szakaszban már elsajátítják a felnőtt csapat játékelemeit, játékszisztémáját az egyéni képzések mellett, ami a későbbiekben biztosan nagy hasznukra válik. Ezért is praktikus, hogy a felkészülés első szakaszában mindenki a felnőtt gárda programját fogja végezni, ennek köszönhetően mind a játékosok, mind a szakvezetés tiszta képet kap egymásról: előbbiek a munkamódszereket, utóbbi a fiatalok képességeit ismerheti meg – mondta Mészáros Zalán, majd hozzátette, annak is nagyon örülnek, hogy a csapatból öten (Raksányi Krisztina, Szücs Réka, Kaposi Pálma, Raus Vivien, Pap Regina) a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

Nagyjából egy perc telt el a PVSK-Pannonpower első edzéséből, amikor megállapítottuk: a pécsi férfi kosárlabdacsapat tagjai valóban pihenéssel töltötték a nyarat. Ám ebből senki se asszociáljon arra, hogy a játékosok kezében dadogott a labda – részint az a tréning Csirke Ferenc vezetőedző évadindító monológjával kezdődött, részint pedig a fenti észrevételt kizárólag arra alapoztuk, hogy a játékosok egytől egyig szépen lebarnulva érkeztek a tréningre. (Aztán persze lehet, hogy a tengerparton megállás nélkül kosaraztak...)

Az eligazítás után elkezdődött az edzés, persze, lájtosan, de hát első alkalommal nem is kell megszakadni, ugye. Összesen nyolcan öltöztek át, a régiek közül Halász Ákos, Bíró Olivér, Somogyfoki Szabolcs, Délity Bence és Bödör Bence, a friss igazolások táborát pedig Horti Bálint, Harazin Tamás és Czukor Bence erősítette. Szívesen megnéztünk volna egy olyan meccset, amelyen ez a két gárda játszik egymás ellen (mondjuk Délity Bence átállna az újakhoz), de az első napot tényleg könnyű átmozgatásra szánta Csirke Ferenc.

– Innentől kezdve hetente tíz edzésünk lesz – tudtuk meg a pécsi trénertől. – Egyfajta megközelítés szerint messze még a bajnoki rajt, hiszen majdnem két hónap múlva indul a szezon, ugyanakkor a csapatunknak össze kell szoknia addig. Ezért is játszunk majd egy sor felkészülési mérkőzést: ott tudjuk majd begyakorolni azokat a támadásokat és védekezéseket, amelyekkel néhány kosarasunk most fog találkozni életében először.

Miközben a kosarasok a pályán már labdával is mozoghattak, megpróbáltuk kihúzni Csirke Ferencből, hogy szerinte melyik játékosra röppent fel a legtöbb kiló. Ő persze erre nagyon ravaszul nem válaszolt – de azt elmondta, hogy mindegy, kire, mivel péntektől már indul a konditermezés, és annak köszönhetően úgyis minden felesleg villámgyorsan eltűnik.

Fűrész Diánával szerződést bontottak

Nem volt ott a tegnapi első edzésen Fűrész Diána – és nem is lesz ott a következőkön sem. A csapat vezetőségének az elképzelése ugyanis nem találkozott az övével a jövőt illetően, így a klub szerződést bontott a játékossal.

– Pótlását elsősorban házon belül kívánjuk megoldani, ami beleillik a filozófiánkba, és ezáltal újabb pécsi fiatal, fiatalok kerülhetnek fel a felnőtt kerethez – mondta Mészáros Zalán. – Szeretnénk Diának megköszönni a klubért tett eddigi erőfeszítéseit, egyben sok sikert kívánunk további pályafutásához. A klub történetében mindig is meghatározó játékosként fog megjelenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!