Sport

2007.08.18. 17:41

Kémtörténet járja a megyei foci környékén

Baranya | Egyvalamiért biztosan jó, hogy három baranyai csapat játszik az NB II-ben: pikáns megyei rangadókra van kilátás. Az elsőt szombaton a Komló játssza a PMFC-vel.

K. Mayer András (DN)

Akár csak régen, most is igaz: a pécsi futballcsapat bárkitől kikaphat, csak a komlóitól nem, és fordítva. A két város szurkolótábora nem szívleli egymást, ezért egy-egy ilyen mérkőzésen még érzékenyebben érinti az esetleges vereség. Nem csoda, hogy a pécsi B-közép tagjai a Soroksár elleni győztes meccs végén már ezt skandálták: Reszkess, Komló!

Az utóbbi években nem találkozott egymással a két csapat, legutóbb tíz éve, a másodosztályban futottak össze: amikor a PMFC éppen kiesett az élvonalból, a Komló pedig az NB III-ból ugrott fel. A hetvenes években azonban még az élvonalban vívtak emlékezetes csatákat, s komlói szemszögből az egyik legkellemesebb emlék az 1969 tavaszán játszott hazai bajnoki, amelyen hétezer néző előtt 3-0-ra verték a riválist – a pécsi csapat krónikáját író Kamondi Imre nagy fricskaként emlegeti ezt a meccset.

Több olyan baranyai futballista akad, aki mindkét egyesületet megjárta, játszott komlói és pécsi színekben is. Egyikük Bencsik Vilmos, a villámléptű balszélső, aki a következőképp emlékszik vissza a hetvenes évek egymás elleni derbijeire: „Akkor is nagy visszhangja volt egy ilyen összecsapásnak, valószínűleg nagyobb is, mint most, hiszen az élvonalról volt szó. Ugyanakkor nem volt ellenségeskedés a két szurkolótábor között. Persze, a komlói drukker az komlói, a pécsi az pécsi, de az biztos, hogy nyugodtan megihattak együtt egy üdítőt vagy egy sört. Az eredmények vegyesek voltak, hol a Komló, hol a Dózsa nyert. Amikor a Bányász 1973-ban kiesett, eljöttem a Pécsi Dózsához, de jellemző az akkori hangulatra, hogy ezért a lépésemért senki sem orrolt meg rám.”

Immár a szombati mérkőzésre áttérve: nagyon komolyan készül a PMFC erre a meccsre, árulták el kaján mosollyal a komlóiak, a csütörtöki edzésükön ugyanis a lelátón kémkedett a pécsiek gyúrója, Fekete György.

A komlóiak szerint – Kis Károly, a PMFC vezetőedzője azonban meghökkenve kommentálta a kémtörténetet: „Én nem küldtem oda, eszembe sem jutott. De miért is érdekelne minket a komlóiak csütörtöki edzése? Úgy tudom, a gyúrónk komlói, biztos azért volt ott.”
A szakvezető egyébként sem foglalkozik különösebben azzal, hogy ez a mérkőzés presztízscsata, mint mondja, a győzelemért itt is csak három pont jár. Ugyanakkor az első forduló szoros eredményeiből kiindulva nehéz, kiélezett kilencven percre számít.

A bajnoki rajton látottak miatt nagyon bizakodó Ott József, a komlóiak mestere: „Csapatom Pápán bizonyította, hogy tud azon a szinten futballozni, ami az NB II-ben kell. A Pécset nálunk erősebbnek tartom, de nem mindig a jobbnak ítélt csapat nyer.”

Címkék#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!