Sport

2016.07.28. 17:04

Kenderesi Tamás döntőbe akar jutni 200 pillangón

Még mindig sokan csodagyereknek titulálják a PSN Zrt. versenyzőjét, Kenderesi Tamást, aki azonban már azzal is elégedett lenne, ha egyszerűen csak olimpiai érmes úszónak hívnák.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Tíz hónappal ezelőtt még egyáltalán nem tűnt úgy, hogy Kenderesi Tamásért is szoríthatunk majd a 2016-os olimpián. A fiatal úszónak ugyanis tavaly decemberben elszakadt a térdszalagja, s nagyon úgy festett, hogy erre rámehet a riói részvétel is, elhúzódik ugyanis a felépülés, s nem lesz csúcsformában a nyárra.

– Kemény időszak volt, de számomra is meglepően gyorsan összeszedtem magam – tudtuk meg Kenderesi Tamástól. – Három hét után már úsztam falra, de azt még nem bírta a combom, összeesett. Szépen, lassan aztán megint felépítettem magam, mert nagyon nem akartam már semmilyen versenyről lecsúszni egy ilyen miatt – pláne, hogy abban az évben a mononukleózis már kilőtte a kazanyi világbajnoksági részvételem. Szóval összességében tavaly volt egy jó első fél évem, meg egy pocsék második, amely után nagyon mélyről kiellett feljönnöm.

Az feljövés aztán kifejezetten jól sikerült, hiszen idén tavasszal, a londoni Európa-bajnokságon már ott volt a 200 pillangó döntőjében Kenderesi, és be is zsebelt egy bronzérmet. („Ahhoz képest, hogy öt hónappal korábban konkrétan járni sem tudtam, elég jó teljesítmény ez”, mondta a fiatal úszó.) Ez azonban még mindig nem jelentett automatikus riói repülőjegyet – ahhoz az is kellett, hogy senki ne ússzon nála jobb időt.

– Most volt július elején a mindent eldöntő verseny, a Budapest Open, ezen kellett legyőznöm Biczó Bencét ahhoz, hogy én indulhassak. Vagyis inkább abban kellett bíznom, hogy ő nem úszik valami brutál erős időt. Amikor végül összecsaptunk, akkor nem nyomott össze a tét, bíztam magamban, és abban, hogy az időeredmények nem hazudnak, jobb vagyok nála. Sikerült is megvernem, úgyhogy akkortól lett biztos, hogy én utazhatok.

Ez a biztos utazás persze nem csak azt jelenti, hogy el lehet kezdeni pakolni a bőrödbe, illetve megnézni az interneten, hogy mik a brazil város kihagyhatatlan látnivalói, menő éttermei, legszebb strandjai, és így tovább – Kenderesi Tamás immáron elkezdhetett végérvényesen csak a kinti versenyre koncentrálni.

– Az biztos, hogy okosabban kell versenyeznem annál, mint ahogy például az Európa-bajnokságon tettem. Ott nem sikerült jól gazdálkodnom az erőmmel: már a döntő előtti futamokon is belehúztam, mert nem akartam lemaradni a fináléról. Nem tudtam belőni pontosan, hogy milyen idők kellenek a továbbjutásokhoz, úgyhogy eléggé belehúztam már ekkor is. Így azonban pont a döntőre fáradtam el kicsit. Na, nem nagyon, csak pont annyira, hogy elmaradjak a legjobb időmtől. Összességében tehát most fel kell építenem az úszásomat, nagyon okosan, nagyon taktikusan. Nem lenne jó már reggel kirúgnom magamból egy erős időt, estére, a döntőre meg fáradtan beugrani, aztán nézni, ahogy lehagynak.

A döntőbe jutás azért kimondatlanul is elvárás Kenderesitől – elsősorban azért, mert a világranglistán jó helyen áll, s meggyőző időket úszik idén. Ehhez azonban a riválisoknak is lesz néhány szavuk.

– Aki egy kicsit is ismeri a 200 pillangót, az tudja, hogy kutya nehéz szám, és rengeteg klasszis versenyzik itt. Azt gondolom, és ezt nem csak a hazaszeretetem mondatja velem, hogy az aranyra Cseh Laci a legesélyesebb, ő nagyon jókat úszik, ráadásul rutinos is. De persze ott van még Chad le Clos és Michael Phelps is, szóval ha érmet szeretnék, akkor ebből az említett hármasból egyet magam mögött kellene tartanom. Szép lenne, mondjuk, Phelpset lenyomni – mégis csak az egyik legnagyobb úszólegendáról van szó... Szóval én megpróbálok majd odavarázsolni magamnak egy érmet, mert akárki akármit mond, egy olimpián érmesnek lenni, az legtöbb sportágban óriási királyság.

Nagy neveket kellene megelőzni a fináléban az éremért

Ahogy cikkünkben is írtuk, egy éremért valóban legendás úszókat kellene maga mögé szorítania Kenderesi Tamásnak. Kapásból ott van Cseh László, a magyar klasszis, aki az elmúlt években újjászületett, s éppen 200 pillangón megy nagyon erős időket. Aztán mindenképpen számolni kell a dél-afrikai Chad le Clos-val, aki négy éve, Londonban megnyerte a számot, 2015-ben, a világbajnokságon pedig Cseh László mögött megkaparintotta az ezüstöt. És persze nem szabad megfeledkeznünk Michael Phelpsről sem, aki 2004-ben és 2008-ban is megnyerte az olimpiát 200 pillangón, Londonban pedig egy ezüstérmet úszott össze. A világranglistán két japán is megelőzi Kenderesit – Daiya Seto és Masato Sakai ugyan egyelőre nem annyira ismert, mint például Phelps, de az ázsiai ország úszói azért mindig tudnak meglepetéseket okozni.

Sok jó eredmény

Hogy melyik Kenderesi Tamás eddigi legszebb eredménye 200 pillangón, arra nehéz válaszolni – amikor a sportolót kértük meg a helyezések pozicionálására, ő is csak annyit mondott: „nekem mindegyik fontos volt”. Azért most önkényesen kiemelünk néhányat:

• 2014-ben ifjúsági Európa-bajnok lett.

• Ugyanebben az évben az ifjúsági olimpiai játékokon sem talált legyőzőre.

• És még a magyar bajnokságot is behúzta.

• 2015-ben megnyerte a magyar bajnokságot, legyőzve. Biczó Bencét és Cseh Lászlót

• 2016-ban az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.

Egy kis Pokémon

Kenderesi Tamást éppen a balatonfűzfői edzőtáborban értük utol, két edzés között beszélgettünk. És hallottuk a hangjából az izgalmat – amelyet a tréningek számlájára írtunk. Kiderült azonban, hogy botor módon...

– A pihenőidőben szoktunk sétálni a városban, illetve a Balaton partján – és közben játszunk a Pokémon Góval. Jó ez a játék, én nagyon élvezem, kikapcsolódásnak tökéletes, amikor ezt pörgetjük, egyáltalán nem gondolunk az úszásra, időeredményekre. És közben még a friss levegőn is sétálunk, szóval szerintem rendben van ez így.

A világranglista

Az úszásban sem papíron dől el a verseny, de azért érdemes megnézni a 200 pillangó aktuális világranglistáját. Az első helyen Cseh László áll (1:52.91), a második a japán Daiya Seto (1.54.14), a a harmadik pedig a szintén japán Masato Sakai (1:54.21). A negyedik helyet foglalja el Chad le Clos (1:54.42), mögötte áll Kenderesi Tamás (1:54.79). Mondjuk, visszafelé is kell néznie – a hatodik ugyanis Michael­ Phelps (1.54.84).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!