Sport

2016.08.10. 19:34

Kenderesi Tamás megszerettette magát az országgal

Nem túlzás azt állítani, hogy egy ország szerette meg pár nap alatt Kenderesi Tamást, a PSN Zrt. Sportiskola úszóját. A riói olimpián 200 méter pillangón bronzérmet szerző sportoló nem csak teljesítményével, de stílusával is az ötkarikás játékok magyar sztárja lett.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Egy évvel ezelőtt egészen biztosan nem volt olyan jó kedve Kenderesi Tamásnak, mint most. A szerda hajnalban olimpiai bronzérmet nyerő, 19 esztendős pécsi úszó ugyanis tavaly ilyenkor betegeskedett, még a kazanyi világbajnokságot is kénytelen volt kihagyni mononukleózis miatt. Az a betegség nagyon nem jött jól neki, hiszen nem sokkal a vb előtt a hazai bajnokságban legyőzte Cseh Lászlót is, kirobbanó formában volt.

A fiatal úszó azonban nem tört össze. Felgyógyult, edzett tovább, és készült a következő feladatokra. Aztán decemberben jött az újabb csapás, elszakadt a térdszallagja. Kenderesit viszont ez sem vágta haza, májusban már bronzérmes lett Londonban, az Eb-n, úgy utazhatott ki Rióba, hogy a formája is rendben van, az önbizalma is a helyén. Pár napja lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a döntőbe jutás 200 pillangón "elég kuruc" lenne. Nos, olyannyira kurucra sikerült ez az olimpiai szereplése, hogy Michael Phelps kétszeri legyőzése – az előfutamban és az elődöntőben –, és a legjobb idővel döntőbe jutás után meg sem állt a dobogóig.

Ha pedig ez nem lett volna elég, hogy egy ország kedvence legyen egy csapásra, a medencén kívül is tett azért, hogy így legyen. Önbizalommal teli, de nagyon is tisztelettudó, laza viselkedése, és zsigerből jövő, humoros nyilatkozatai miatt a közösségi oldalak legnagyobb sztárja lett az elmúlt napokban. Az biztos, hogy olimpiai döntő után, egy bronzérem megszerzését követően még senki nem mondta azt a kamerába, hogy "Rám férne pár sajtburesz". Ez a mondat pár óra alatt olyan szállóige lett, hogy mémek ezrei szólnak már erről a neten. Egy budapesti gyorsétterem pedig máris jelezte, hogy aki ma "sajtbureszt" vásárol náluk, az extra hasábburgonya adaggal gazdagodik, Kenderesit pedig hazaérkezése után szeretettel várják, és annyi sajtos finomságot ehet meg náluk – természetesen ingyen –, amennyi csak belé fér.

– Fantasztikus volt – tört ki Kenderesiből közvetlenül a döntő után. – Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem, hihetetlenül boldog vagyok. Az utolsó öt méter eléggé csípett, ott már gondolkodtam, hogy mit kellene csinálni. Azt hiszem, a szívem vitt be. A többiek nagyon rá voltak feszülve a dologra, én próbáltam inkább élvezni a versenyt, csak azt hozni, amit tudok. Ez sikerült is. Az izgulásos téma görcsössé vált a többiekben, szerencsére én az utóbbi időszakban ki tudtam zárni. Volt bennem izgalom, de görcsösség nem, ennek nagyon örülök. Nem egyszerű időszakon vagyok túl, nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített benne és hozzájárult ehhez a sikerhez.

Nem csak a kamerák előtt, hanem otthon, az étkezőasztal mellet is sziporkázik Kenderesi Tamás

Az, hogy idehaza, főleg Pécsett mindenki örül Kenderesi Tamás eredményének nyilvánvaló. Mint ahogyan az is, hogy a leginkább a sportoló családja úszik most a boldogságban. Amikor felhívtuk az édesanyját, épp a fiának írt pár sort.

– Szerencsére most épp sikerült elcsípnem a neten Tomit, pont be volt jelentkezve – árulta el Kenderesiné Szűcs Ibolya. – A döntő után, reggel telefonon is elértem, tudtunk beszélni egy kicsit.

Kenderesiné azt is megosztotta velünk, hogy otthon, szűk családi körben nézték a finálét. A gyerekek persze előtte azért aludtak egy kicsit, akárcsak Tamás édesapja, de az anyuka nem tudta lehunyni a szemét.

– Én már a döntőt megelőző éjszaka sem tudtam aludni, annyira izgultam – vallotta be Ibolya. – Persze, most már eljött a megkönnyebbülés, de igazán majd csak akkor nyugszom meg, ha már a repülője leszállt Ferihegyen. Ez a bronzérem nagyon nagy siker tőle, igaz az edzések után rendszeresen mondta nekünk még itthon, hogy jó formában van, jó időket úszik, úgyhogy egy kicsit számítottunk is erre.

Nyilatkozatai miatt is a magyar szurkolók nagy kedvence lett a pécsi úszó, kíváncsiak voltunk, hogy vajon otthon is ilyen laza-e?
– Nagyon is ! Egy igazi laza figura. A 16 éves öccsével rendszeresen sziporkáznak is az étkezőasztal mellett ülve, ami azért néha már egy kicsit talán fárasztó is – jegyezte meg mosolyogva Tamás édesanyja. – Nagyon várjuk már haza, és bár nincs kifejezett kedven étele, de a mama biztosan megkérdezi majd tőle, hogy mivel készüljön, és persze lesz majd egy kis ajándék is, amivel várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!