Sport

2016.07.29. 16:30

Két számban biztosan indul majd a riói olimpián Jakabos Zsuzsanna

Ugyan már jó ideje győri színekben versenyez, Jakabos Zsuzsanna azért bizton számíthat a pécsiek szurkolására is.

Fülöp Zoltán

Az már önmagában meglepő volt, hogy egy teljesen átlagos nap kora estéjén úgy értük el Jakabos Zsuzsannát, hogy éppen edzésre tartott. Persze hallottuk már, hogy a magyar úszók megbolondított edzésidőpontokkal készülnek az olimpiára (ahol a döntőket este tízkor rendezik majd), de a gyakorlatban nem tudtuk elképzelni, hogyan is néz mindez ki.

– Hát nekem a legfontosabb az, hogy nem kell korán kelnem – szögezte le rögtön az elején Jakabos Zsuzsanna. – Ez nyilván jó, bár ha egészen őszinte akarok lenni, akkor igazából én már megszoktam a hajnali felkeléseket, de most még izgalmas ez a megbolondítás. Mondjuk, sokkal kipihentebb így sem vagyok, mivel nagyon későn fekszem le. Van egy tréningem délelőtt tizenegytől egyig, majd egy másik este fél nyolctól tízig, fél tizenegyig. A fáradtság tehát ugyanúgy megvan, csak tényleg később kelek fel, ennyi.

Olyan nagyon sok pénzt valószínűleg nem nyertünk volna, ha arra teszünk, hogy Jakabos ott lesz Rióban (ahogy keretes írásunkból is kiderül, immár negyedszer utazik a soros ötkarikás játékokra) – de ha a számokat kellett volna megtippelnünk, akkor bizony erősen főhetett volna a fejünk.

– Kétszáz és négyszáz vegyesen indulok végül, és ehhez lehet, hogy még hozzá jön a 4 × 200-as gyorsváltó. Azért lehet, mert a váltó mindig az utolsó pillanatban áll össze, annak fényében, hogy ki milyen formában van, illetve hogy hogyan áll az egyéni számaival, van-e még versenye, és így tovább. A 200 vegyes érdekes lesz, merthogy olimpián ebben a számban én még soha nem indultam. Hogy mit várok magamtól? Elsősorban jó versenyzést, jó időeredményeket, egyéni csúcsokat, ennyit csak. Aztán ha ezek elegek lesznek egy döntőre, annak persze nagyon fogok örülni. Az biztos, hogy amikor beugrom majd a vízbe, mindent kiadok magamból. Most már jó ideje kifejezetten az olimpiára készülünk, amolyan finomhangolás zajlik. Valamivel kevesebb is az úszás, de azért a hatezer méter még mindig megvan.

Jakabos, ahogy írtuk is, a negyedik olimpiájára készül, ennek alapján tehát mindenképpen a rutinosabb versenyzők közé tartozik. De azért arról nagyon nincsen szó, hogy már kicsit unná is az ötkarikás megmérettetéseket.

– Nem mondok meglepetést: az olimpiának mindig sajátos hangulata van. Azt, mondjuk, sajnálom, hogy már megint nem lehetek ott a mindig látványos megnyitóünnepségen. Eddig egyszer sem sikerült ugyanis, merthogy mi akkor már edzünk, készülünk a versenyre. Vannak olyan számok, amit rögtön első nap lebonyolítanak, így nem fér bele, hogy előtte való este még formaruhában integessünk, nevetve sétáljunk. Én megint így jártam, hiszen a 400 vegyes futamai augusztus hatodikán lesznek.

A fiatal úszó már lassan három éve győrinek mondhatja magát (2013 októberében írtuk meg, hogy elhagyja Pécset), de nem meglepő, hogy szülővárosa továbbra is közel áll a szívéhez.

– Csak az a baj, hogy ritkán tudok hazamenni: legutóbb talán húsvétkor voltam otthon, de már ebben sem vagyok biztos, összemosódnak a napok, a hetek. Nagyon sok a munka, vagy edzés van, vagy verseny, nehéz beilleszteni a feszes programba egy hazautat, ami nyilván nem egynapos lenne. Hiányzik a város, az ismerősök, a család, persze, hogy hiányzik, de már Győrben is jól érzem magam, beilleszkedtem. Végig nagyon jó körülmények között edzhettünk itt, remélem, ez az eredményeken is meglátszik majd.

Már a negyedik olimpia következik

Jakabos Zsuzsanna alig múlt el 15 éves, amikor először ment olimpiára – a 2004-es athéni játékokon 400 vegyesen indult, de a döntőbe nem jutott be. Négy évvel később ismét ott volt az utazó keretben, Pekingben a 4 × 200 méteres gyorsúszó váltó tagjaként elért hatodik lett, 400 vegyesen a tizenharmadik. 2012-ben, Londonban 400 vegyesen nem jutott a döntőbe, 200 pillangón a hetedik lett. A 4 × 200-as gyorsváltóval a kilencedikek lettek a selejtezőben – a döntőről két századmásodperccel maradtak le. Tagja volt a 4 × 100-as vegyesváltónak is, amit azonban kizártak a selejtezőben.

Európa-bajnokságokon aztán az érmek is összejöttek Jakabosnak: a 2010-ben, Budapesten egy ezüst (200 pilangó) és egy bronz (400 vegyes) röppent be, két év múlva, Debrecenben pedig három ezüstöt sikerült szerezni (a fenti számok mellet a 4 × 200-as gyorsváltó tagjaként lett második Jakabos).

2014-ben Berlinben ismét a gyorsváltóval jött az érem, ezúttal egy bronz, idén Londonban pedig az arany is leakadt a négyesnek. Jakabos emellett még két bronzzal gazdagodott, 400 vegyesen, valamint a 4 × 100-as vegyesváltó tagjaként lett harmadik.

Követők: Facebook – 118 ezer, Instagram – 27 ezer

Ugyan Jakabos Zsuzsanna egy hat évvel ezelőtti interjúban azt mondta a Dunántúli Naplónak, hogy a modellkedés nem különösebben érdekli, inkább csak amolyan kikapcsolódásnak tartja a komoly sportolás mellett, azért mostanra már valószínűleg megszokta, hogy fényképezik, hogy magazinok címlapján látja viszont magát.

A fiatal úszót a négy évvel ezelőtti olimpián is felkapta egy amerikai magazin, s a legszebb olimpikonnak nevezte, de ezenfelül is rengeteg elismerést kap – a 118 ezer Facebook-rajongó és a 27 ezer Instagram-követő valószínűleg erről is árulkodik.

Az a pillangó...

Jakabos két számban indul az olimpián – de lehetett volna három az a kettő. Sokáig úgy volt, hogy 200 pillangón is rajthoz áll. Ebben a számban a legjobb idővel Szilágyi Liliána áll, ő tehát az első számú induló. A másik helyért Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka jelentkezett be, akiknek századra ugyanolyan idejük volt – Hargitay András szövetségi kapitány pedig úgy döntött, Hosszú induljon ezen a számon.

– Ezek után nagyon szurkolok Katinkának, hogy nyerjen egy érmet, és akkor nem lesz bennem semmilyen rossz érzés – mondta Jakabos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!