Sport

2013.05.30. 14:27

Lantos: túl a századikon

A Diósgyőr elleni bajnoki előtt köszöntötték századik élvonalbeli mérkőzése alkalmából Lantos Leventét, a PMFC-MATIAS labdarúgóját. A mindenki számára szimpatikus védő interjúnkban beszélt gyerekkori álmairól és az emlékezetes pillanatokról is.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Nem akarok ünneprontó lenni, de én magam is csodálkoztam azon, hogy csak száznál tart.

– Az a baj, hogy túl sokat voltunk a másodosztályban – válaszolta Lantos Levente, a PMFC-MATIAS 32 éves játékosa. – Már 1997 őszén felkerültem a felnőttekhez, s ha csak a bajnokik számát nézzük, jóval háromszáz felett járok.

– Emlékszik az elsőre?

– Hogyne! Róth Antal vitt fel a felnőttekhez, mert eltiltás miatt hiányzott az egyik jobbhátvéd. Nyíregyházán játszottam az első meccsemet, az NB I. B-ben léptem pályára először.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lantos századszor játszott az élvonalban (fotó: Laufer L.)
[/caption]

– Izgult?

– Természetesen. Szerintem mindenki izgul az első felnőtt bajnokija előtt.

– Az előbb említette, hogy több mint háromszáz bajnokinál tart. Ez, valamint az, hogy hűséges maradt a PMFC-hez, és hosszú éveket húzott le itt, szerintem többet ér a száz NB I.-es meccsnél.

– Ez igaz, nekem mégis fontos volt, hogy meglegyen a száz az élvonalban. A nagy öregek ugyanis azt mondják, hogy száz mérkőzés után lesz csak valaki igazi első osztályú játékos. Nekem ez most megvan. Azt pedig tényleg nagy dolognak tartom, hogy a Pécsben ennyit tudtam játszani, és remélem, még tudok is, mert ez különleges érzés számomra, hiszen itt nevelkedtem.

– Sosem kacérkodott más klubokkal? Egyáltalán: mik voltak a gyerekkori álmai a futball kapcsán?

– Magyarországon más klubban nem gondolkodtam, nem éreztem kihívásnak. Külföldre mentem volna, de nem úgy alakult. Amikor mehettem volna, nem mentem.

– Mégis hova?

– Például a bolgár első osztályba.

– Na, ezt akkor sem találtam volna ki, ha azzal fenyeget, hogy ugyanúgy megőszülök, mint Ön!

– Ezt az édesanyámtól örököltem, a bátyám is tiszta ősz már. De visszatérve Bulgáriához: az egyik korábbi csapattársam intézte volna. És volt még lehetőségem Ukrajnába is. A külföldi szerződések mindig a menedzserekről szólnak, arról, hogy kinek merre van kapcsolata.

– És a gyerekkori álmok?

– Nekem a felnőtt válogatottság volt az egyik álmom, ami sajnos nem jött össze. Pedig annakidején ez nem tűnt annyira elérhetetlennek, ugyanis egészen tizennyolc éves koromig folyamatosan utánpótlás-válogatott voltam. A másik álmom pedig az volt, hogy a pécsi felnőtt csapatban játszhassak.

– Ez utóbbi összejött, elég sokszor. Melyek az emlékezetes meccsek, pillanatok a száz NB I.-es bajnoki közül?

– Akad néhány, például az a két találkozó, amelyeken gólt lőttem: a Tatabánya és a Paks ellen. Az Üllői úton nyerni pedig mindig szép dolog, s nekem tavalyelőtt ősszel megadatott ez a különleges élmény, amikor 1-0-ra győztünk a Fradi ellen.

– Az évek során rengeteg edzővel dolgozott együtt (a PMFC nem a Manchester United, itt nem találták meg a helyi Fergusont), akadt-e közöttük kedvenc?

– Én minden edzőhöz ugyanúgy állok hozzá, amit mond, azt próbálom elfogadni. Csak így működhet egy csapat. De a Rocsóra (Róth Antal – a szerk.) én is, és az egész korosztályom mindig felnézett. Általános iskola ötödik osztályában nála kezdtem el focizni nagypályán, ő épp akkor jött vissza a Feyenoordtól. A sors aztán többször is visszahozta ide, örülök neki, hogy dolgozhattam vele.

– Mostanra már-már baráti lett a viszonyuk?

– Én most is ugyanúgy állok hozzá, mint korábban. Nekem ő még mindig Anti ’bá.

– Visszakanyarodva a századikhoz: szerencsére felhőtlenül örülhetett, hiszen győzött is a csapat.

– A győzelem mindig boldoggá teszi a játékost, a szurkolót, és persze a vezetőket is. Mindenkit, akit érdekel a klub sorsa. Nagyon kellett nekünk ez a siker, rendkívül fontos volt.

– Maradt-e még valami álma, vágya pályafutása következő éveire?

– Szeretném, ha nagyon stabil csapat lenne a PMFC. Szeretnék még jó néhány mérkőzést játszani egy igazán jó pécsi csapatban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!