Sport

2011.09.10. 22:07

Látványos verseny, izgága szurkolók a Mecsek Rallye első napján

A Mecsek Rallye első napján a szervezőknek meggyűlt a bajuk a szurkolókkal, egy gyorsaságit le is kellett fújni miattuk. A sofőröket leginkább egy kavicsos orfűi kanyar kezdte ki.

H. L. (Dunántúli Napló)

Azt nem lehet ráfogni, hogy unalmas nap volt. A Canon 45. Mecsek Rallye-n szombaton sok olyan esemény akadt, ami miatt népszerű egy autóverseny, de olyan is, amit egyetlen rendező sem szeretne. Kezdjük az utóbbival: a szervezők szerint tényleg nagyon sok, több tízezer néző volt, azonban nem mindenki nézte fegyelmezetten, egy helyen állva vagy ülve a történéseket.

Emiatt fordulhatott elő, hogy a versenybíróság délután fél 5-kor kihirdette: az utolsó, Alsómocsolád és Mecsekpölöske közötti utolsó gyorsaságit törölte. Az ok: a nagy számú nézőre is tekintettel biztonságosan nem rendezhető meg. Ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a szurkolók (nem mindenki volt józan) közül többen berohangáltak a pályára, ezt a versenyzők és a versenybírók is jelezték. A versenyigazgató meghallgatta őket, megnézte a belső kamerák felvételeit, ezután döntött a törlésről. A rendőröknek is akadt dolguk, mert az orfűi út mentén több néző összeverekedett.

Izgalmak korábban is adódtak, a második gyorsaságin, Orfű kijáratánál, a kihordott kavicson nyolc autó kicsúszott és az árokban között ki, vagy felborult. A legszerencsésebbnek a pécsi ifj. Ranga László bizonyult, aki még két kerékre állt ugyan, de talpra esve tovább tudott menni. Később viszont többször volt műszaki gondja. Megjárta az elején még harmadik Turán Frigyes, ő a hatodikon az egyik kanyarban farönknek ütközött, kocsija felborult és a pilótának fel kellett adnia a versenyt. Az 51-es Hozmann, Kertész páros Renaultja ki is gyulladt, ám gyorsan eloltották.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orfű kijáratánál, a kihordott kavicson nyolc autó kicsúszott és az árokban között ki (fotó: Sóki Tamás)
[/caption]

Az első nap után a legnagyobb érdeklődéssel kísért IRC-futamban a norvég Andreas Mikkelsen vezet a cseh Jan Kopecky (mindketten Skoda Fabiát hajtanak) és a belga Thierry Neuville előtt. A legjobb magyar, Aschenbrenner György hatodik, ifj. Tóth János a tizedik.

Vasárnap hat gyorsaságival befejeződik a Canon 45. Mecsek Rallye.

Az első napi állás (IRC, 7 gyorsasági után)

1. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (ŠKODA Fabia S2000) 1:06:41.6 óra
2. Jan Kopecký / Petr Starý (ŠKODA Fabia S2000) +8.7 mp
3. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Peugeot 207 S2000) +21.4
4. Freddy Loix / Frédéric Miclotte (ŠKODA Fabia S2000) +32.7
5. Bryan Bouffier / Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) +1:20.9
6. Aschenbrenner György / Pikó Zsuzsa (Ralliart Lancer Evo IX) 1:29.0 p
7. Toni Gardemeister / Tapio Suominen (ŠKODA Fabia S2000) +1:46.6
8. Bútor Róbert / Bacigál Igor (Peugeot 207 S2000) 1:52.8
9. Hermann Gassner Jnr / Timo Gottschalk (ŠKODA Fabia S2000) +1:58.2
10. Herczig Norbert / Benics Kálmán (ŠKODA Fabia S2000) +2:06.3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!