Sport

2015.07.10. 11:54

„Levadászták” a PMFC utánpótlásának legjobbjait

Miközben a városvezetés és Matyi Dezső, a PMFC tulajdonosa továbbra sem tudott egymással megegyezni a klub eladásáról, a piros-feketék utánpótlása egyre rosszabb képet fest. Úgy tudjuk, hogy már húsznál is több fiatal tehetséget happoltak el más klubok, vagy vittek el a szüleik a PMFC-ből a bizonytalan jövő miatt. Ha folytatódik a tendencia, lassan meghal a pécsi foci jövője is.

K. Mayer András, fotó: Laufer László (Dunántúli Napló)

Igyekezni kell! Illetve: igyekezni kellett volna! Amíg ugyanis Pécsett, a PMFC adásvétele körül nagyon lassan őrölnek a malmok, addig más klubok sokkal frissebbek, s kihasználják az adódó lehetőséget.

Természetesen az utánpótlásról van szó. Ami nagy érték, elvégre innen kerülhetnek ki a jövő pécsi felnőtt játékosai, akiknek van kötődésük a klubhoz, s akik nem mellesleg így, a saját nevelés kategóriájából kikerülve jóval olcsóbbak, mintha milliókért kellene szerződtetni messziről jött futballistákat. Igen ám, de a PMFC-nél az utóbbi hetekben akkora a bizonytalanság, hogy nem is olyan lassan, ráadásul felettébb biztosan apad a létszám. Információink szerint immár húsz–huszonöt tehetség hagyta el a piros-feketéket, s írt alá máshova – vagy azért, mert a szülők kerestek a gyereknek új klubot, unva a banánt Pécsett, vagy más egyesületek csábították magukhoz az ügyes tizenévest.

S hogy kik a „rablók”? Az MTK országos szinten a legnagyobb „vadásznak” számít, sorra szerződteti innen-onnan a tehetségeket, ami persze érthető is: akit lehet, miért ne édesgetne magához?! A Felcsút hasonló kategóriát képvisel, az ottani akadémia is sokszor visz el olyan, immár „félkész terméknek” nevezhető gyerekeket, akik máshol már hat–nyolc éves magas szintű képzést kaptak. Aktív még a piacon a Ferencváros is, és a Honvéd is szokott élni a lehetőségekkel.

Ugyanakkor nem csak az élvonalbeli klubok és azok akadémiái csaptak le a PMFC játékosaira, hanem a környékbeli csapatok is. Főleg az NB III.-asok: a Komló és a Szentlőrinc is szívesen látja soraiban a 18–19 éves futballistákat, akiket természetesen nem az utánpótlásba szánnak, hanem a felnőtt csapatban adnak nekik játéklehetőséget a harmadosztályú bajnokságban.

Szomorú, de így van: mire a felek, Matyi Dezső és a város megegyezik egymással, addigra olyan lesz a PMFC utánpótlása, mint egy kirabolt butik. Talán mondani sem kell ugyanis, hogy az akadémiák természetesen első körben a legjobbakat, a legtehetségesebbeket happolták el – de már ott tartunk, hogy a következő szintet képviselő játékosokat is viszik, mint a cukrot.

Nagy baj ez. Ennek ismeretében ugyanis nyugodtan kijelenthető, hogy nem csak a felnőtt futball ment tropára a PMFC-nél, hanem az utánpótlás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!