Sport

2011.12.11. 09:04

Már a húszas években is simliztek a magyar bajnokságban

Az utóbbi időszakban szinte minden napra jut egy-egy hír a magyar futballt is átszövő bundabotrányról. Az ügyeskedés nem új keletű, csak most szigorúbbak a hatóságok.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Nyugodtan kijelenthető: amióta futball van, azóta bunda is van. A magyar bajnokságban például már a húszas években is akadt olyan csapat, amelyik nem a pályán, tisztességes eszközökkel igyekezett eldönteni a saját sorsát: a Vívó és Atlétikai Club (VAC) egyéves felfüggesztést kapott. Akárcsak most, akkor is mentek ide-oda a játékosok között a különböző összegek, persze míg manapság euróezrekről beszélünk, akkor például néhány millió korona jelentette a csáberőt.

Az utóbbi években már az egyre nagyobb teret hódító sportfogadások gerjesztik a bundázást, hiszen egy előre „lezsírozott” meccsel rengeteget kaszálhat a beavatott. A szálak gyakran egészen a Távol-Keletig nyúlnak, de nem kell olyan messzire menni, hogy az üzelmek mozgatóira leljünk: Horvátországban és Szerbiában is burjánzik a sporttal kapcsolatos csalás.
Úgyhogy nagy kérdés, egy-egy mérkőzést nézve higgyünk-e a szemünknek...

Totómaffia és ledumált meccsek: törölt eredmény, pontelvonás és lefokozás

1982
A hatóságoknak 1982 júliusában lett gyanús 57 darab 13+1-es totószelvény. A nyomozás kiderítette, hogy két totózó klán is  működött, szekszárdi és kecskeméti központtal.
A szervezők börtönbe kerültek, az érintett mintegy 200
játékos többnyire enyhe eltiltást kapott.

1984
A szezon utolsó fordulójában 6-6-os döntetlenre végződött a Volán – Honvéd mérkőzés, ami a Volán bentmaradását, és a triplázó Esterházy Márton gólkirályi címét jelentette volna. Az MLSZ törölte az eredményt, a Volán kiesett, de a Honvéd még a pontlevonás után is első helyen maradt.
1993
A kilencvenes évek elején az Olympique Marseille nem csak Franciaország, hanem Európa egyik legjobb csapata volt. Zsinórban négy bajnoki aranyérem után 1993-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját – hogy aztán vesztegetési ügy és pénzügyi machinációk miatt a másodosztályba száműzzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!