Sport

2013.07.28. 12:32

Még játszik hazájában a pécsi közönség egykori kedvence

Jolanta Vilutyte a vilniusi szeniorcsapatban szerepel, két fia közül a nagyobb már próbálkozik a sportággal.

H. L.

Szerencsére nem fog rajta az idő, a litván Jolanta Vilutyte (43) nem öregszik. És ugyanolyan mosolygós, mint amikor még Pécsett játszott. A kosaras és családja szabadságának egy részét a baranyai megyeszékhelyen töltötte, a horvát tengerpartról hazafelé tegnap fél órát beszélgettünk.

– Mindenki élvezte a tengert, holnap, azaz szombaton megyünk vissza Litvániába, kétnapos autózás vár ránk, de azért útközben megalszunk egyet, valószínűleg Lengyelországban. Most új utat próbálunk ki visszafelé. Kíváncsian várom ezt a hétvégét – mesélte. – Remélem, hogy a fiúk bírják majd a megpróbáltatást. Arturas hét-, Tomas kétesztendős. Mozgékonyak, nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy munka a gyermeknevelés. Nem is csinálok mellette mást, még egy évig így is lesz.

A nagyobbik srác már kosarazik, egyik nap tetszik neki, másnap nem. Úszni is jár, azzal is próbálkozik. A kicsi egyelőre azzal tűnik ki, hogy már tud magyarul köszönni.
Jolka, a pécsi közönség egykori kedvence is játszik még, a vilniusi szenior női csapatban. Hetente kétszer edzenek, bajnoki idényben ehhez jön még a meccs. Az ottani női B ligában a harmadik helyen végeztek, a  tizenkettes mezőnyben fiatalabbakból álló együtteseket is megelőztek.

– Pedig edzőnk sincs, van egy ötvenéves csapattársam, aki megpróbál összeszedni bennünket, rá hallgatunk. Nincs fegyelem, nincs kemény edzésmunka, furcsa is ez nekem a Pécsett eltöltött idő után. Még élvezem a kosárlabdát, de a szabadság után biztosan nehéz lesz majd újrakezdeni. De egyelőre nem is gondolok rá, mert még tart a szabadságom. Litvániában egyébként most gyengébb a női kosárlabda, mint korábban volt. A válogatott szerepelt az idei Európa-bajnokságon, azonban a csoportjából már nem jutott tovább. A klubcsapataink sem tündökölnek a nemzetközi kupákban.
Vilutytéék Vilniusban élnek, onnan tartja a kapcsolatot a régi csapattársak közül elsősorban Sztojkovics Évával, akivel tegnap személyesen is találkozott.

– Különféle módon vele rendszeresen beszélgetünk, tőle és az internetről szerzett információim alapján tudom, hogy most két NB I.-es női csapat van Baranyában – jegyzi meg. – Furcsa helyzet, az biztos. Jó lett volna az egykori játékosok közül másokkal is találkozni, de aki Pécsett él, most mindenki nyaral. Nem baj, majd legközelebb összefutunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!