Sport

2008.05.23. 12:08

Megőszült szakállú rekordok

Manapság, legyen szó bármilyen sportágról, a több éves, évtizedes csúcsok ritkák, mint a fehér holló. A komlói atléta, Kispál László országos rekordja harminc éve él 2000 méteres síkfutásban.

K. Mayer András

A közelmúltban az 1978-ban futott országos csúcs emlékére szerveztek „egy kis bulit”, amelyen a csúcstartó, a most 55 éves Kispál László és barátai próbálták megdönteni a rekordot. Persze nem futva, hiszen az idő elszállt felettük: kerékpáron igyekeztek 5:01.9 alatt leküzdeni a kétezer méteres távot.

– Nekem épphogy sikerült, de úgy kifulladtam, mint amikor harminc évvel ezelőtt megfutottam a rekordot – mondta az annakidején a Komlói Bányász színeiben versenyző Kispál László. – Jóleső dolog, hogy még senki nem döntötte meg, nem is olyan könnyű, hiszen 24 kilométeres sebesség kell hozzá. Rózsavölgyi István 1955-ben futott világcsúcsát javítottam meg huszonhárom évvel később, ez egy nagyon jó eredménynek számított. Hogy miért is nem döntötték még meg? Nem csak azért, mert évente csak egy-két kétezres verseny van, hiszen akkor sem volt sokkal több. Inkább arról van szó, hogy szűkebb a hazai futóelit, márpedig egy ilyen csúcs megdöntéséhez nem elég egy jó versenyző, erős mezőnynek kellene összejönnie.

Megkérdeztük a Pécsi Futó Klub kiváló versenyzőjét, az 1000 és 1500 méteren junior országos csúcsot tartó Bene Barnabást, képes lenne-e a rekord megdöntésére: „Már gondolkoztam rajta, hogy idén megpróbálom, de az olimpiai szint megfutása miatt nem biztos, hogy belefér a programba. Nem lenne könnyű, az biztos, de talán tudok ennyit.”

Lippai Antal 400 gáton futott remek időt

A baranyai atléták közül természetesen nem csak Kispál László nevéhez fűződött egykoron országos csúcs. A teljesség igénye nélkül: a PVSK-s Lippai Antal 400 gátas rekordja például hosszú ideig, több mint húsz évig állta a sarat. A mohácsi Lépold Endrénél egy időben senki sem vágtázott gyorsabban, 100 méteren sorra javította a csúcsokat, míg klubtársa, Martina Tibor 400-on és 800-on számított egykor a legjobbnak. A mostaniak közül a Pekingre készülő komlói gyalogló, Czukor Zoltán nevéhez az 50 km-es rekord fűződik, de a Pécsi Futó Klub ifjú titánjai, Bene Barnabás, Ott Balázs és Tóth László is javított országos csúcsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!