Sport

2010.06.21. 17:28

Motorral meghajtott kerékpár mint technikai dopping

Egy Svájcban megjelenő hetilap cikke nyomán hírbe hozták Varjas Istvánt (39), a baranyai megyeszékhelyről elszármazott egykori kerékpáros bajnokot. Állítólag az ő találmányát technikai doppingként használta fel az olimpiai bajnok svájci kerékpáros, Fabian Cancellara.

Horváth L.

Varjas Istvánt már fiatalkora óta foglalkoztatta, hogyan lehetne a vázba beépített aprócska motorral meghajtani a kerékpárt. Később el is készítette a prototípust, majd 2004-ben már többet is legyártott belőle. A hivatalos bemutatóját most őszre tervezte, csakhogy a híradások megelőzték a 2010-es világpremiert. Ehhez az kellett, hogy a svájci olimpiai bajnokot, Fabian Cancellarát június elején meggyanúsították: a vád szerint miniatűr elektromos motorral felszerelt bringával nyert meg idén két rangos európai kerékpárversenyt. A sportoló persze mindent tagadott. Úgy került a képbe Varjas István, hogy a svájci nevű hetilap megkérdezte őt, mint feltalálót Cancellara ügyében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A svájci olimpiai bajnokot, Fabian Cancellarát június elején meggyanúsították, hogy miniatűr elektromos motorral felszerelt bringával versenyzett
[/caption]

Az újságnak azt nyilatkozta, hogy Cancellarát csak a tévéből ismeri, neki erős bajnoknak tűnik, akinek nincs szüksége ilyen szerkezetre. Különben is – tette hozzá – a találmánya prototípusából 2004 óta több tucatnyi készülhetett, és ő nem őrizte meg valamennyit, nem tudja, mi lett a sorsuk. Közben olyan információt is begyűjtöttek Svájcban, hogy egy osztrák cég is kifejlesztett hasonlót. A motort állítólag a balkáni háborúban megsérült horvát embereknek találták ki, hogy a rokkant veteránok már békeidőben könnyebben tudjanak kerekezni.

Vannak adatok is a kis motorról, ezek szerint a vázba építik be, kívülről nem látható. Nincs egy kilós, internetes források szerint 600 wattos csúcsteljesítményre képes, akkumulátor-elemei 30–60 percig üzemelnek. Azt tartják róla, az általa meghajtott kerékpár 90 kilométer/órás sebességre képes.

Próbáltuk telefonon elérni Varjas Istvánt, de ez több napon keresztül nem sikerült. Alighanem azért, mert külföldön él (Monacóban vett lakást), nemzetközi kereskedelemmel foglalkozik és sokat tartózkodik Afrikában. (Az egyik telefonszám egy afrikai, mauritiusi hotelé volt, ahol a recepción teljes volt a zűrzavar, és senki sem beszélt angolul.) 2008-ban arról híresült el, hogy Magyarországon az APEH a legnagyobb adóhátralékot felhalmozó magánszemélyként emlegette. Akitől csaknem 700 millió forintot követeltek, ennyit tett ki az adó és a bírság. Akkor azt nyilatkozta, hogy meghurcolták a nevét és alaptalanul vádolják.

Fizikából nagyon jó volt, Pisában járt egyetemre

Varjas István 1971-ben született, húsz évvel később már országos bajnokságot nyert kerékpározásban. Később Olaszországban, Pisában járt egyetemre, de nem fejezte be. Amikor pécsi színekben bringázott, a PMFC-ben Hirt István volt az edzője.

– Nagyon eszes srác volt, akinek az elméleti tudása előtt megemelem a kalapom. Idehazai fizikai tanulmányi versenyeket nyert, így került ki a pisai egyetemre. Mi, kerekesek csak „Opinak” becéztük, az amerikai elméleti fizikus után. Kétszer alapított kerékpáros klubot, az egyik a Team Cornix Pécs volt, amely 2006-ban a pálya- és országúti szakágban öszszesen tíz magyar bajnoki címet szerzett. A sportegyesületnek volt hazai, olasz, orosz, ukrán, fehérorosz és szlovák kerekese is. Később azonban a klub már komoly anyagi gondokkal küszködött, majd csődbe ment. A megszűnéskor már csak nyolc magyart versenyeztetett itthon és külföldön. Varjas sokáig élt Monacóban, a vállalkozása is ott volt bejegyezve. Egy éve láttam utoljára – mesélte Hirt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!