Sport

2016.08.17. 16:14

Nagy elődök örökébe lépett Kenderesi

Kenderesi Tamás riói olimpián megszerzett bronzérme hatalmas siker. A fiatal úszó egészen pazar teljesítménye mellett azonban Pécs olimpiai dicsőségtábláján is remekül mutat ez a harmadik hely.

Szakács M.

Az újkori olimpiák 1896 óta íródó történetében ugyanis A PSN Zrt. Sportiskola olimpikonja a 200 méter pillangó fináléjában nyújtott teljesítményével igen neves társaságba került.

Ha „Pécs ötkarikás érmeseit” kutatjuk, nem is olyan egyértelmű a helyzet, mint ahogyan azt gondolnánk. Mi számít ugyanis „pécsi medáliának”? Az szükséges hozzá, hogy az adott sportoló a baranyai megyeszékhelyen szülessen? Hogy az olimpiai érmének megszerzésekor pécsi klub színeiben versenyezzen? Esetleg az is elég, ha csak mindenki azt mondja rá: „Ő pécsi és kész”? Nézzük a kézzelfogható tényeket. Kenderesi Tamás előtt négy olyan sportoló szerzett érmet, avagy volt tagja érmet szerző csapatnak a nyári játékok történetében, aki egy helyi egyesület kötelékébe tartozott. Várkői Ferenc a Pécsi Bőrgyári Torna Club (PBTC) tornásza volt 1948-ban, amikor a férfiválogatott tagjaként összetett csapatbronzot szerzett Londonban. Dunai János a Pécsi Dózsa játékosaként lett harmadik a magyar labdarúgó-válogatottal 1960-ban, Rómában, Lovász Lázár 1968-ban, Mexikóban végzett a dobogó alsó fokán kalapácsvetésben – ő a Pécsi Mecsek atlétája volt –, míg Rapp Imre a Pécsi Dózsa kapusaként volt tagja a ‘72-ben, Münchenben ezüstérmes focicsapatnak, igaz, az olimpián nem lépett pályára. Abay Nemes Oszkár a „határeset” kategóriába tartozik.



A 36-ban a pécsi egyetem jogi karán végző sportolót innen válogatták be az úszók olimpiai keretébe, és nyert bronzérmet a 4x200-as gyorsváltó tagjaként, igaz, nem sokkal később – vagy korábban? – már nem pécsi színekben úszott. És a legeredményesebb pécsi olimpikonról, a tornász Tass Olgáról – három olimpián hat érmet, köztük egy aranyat is nyert – még nem is beszéltünk. Nem véletlen, hiszen ő már a Testnevelési Főiskola, majd a Budapest Honvéd sportolójaként aratta sikereit. Persze Pécsett született, 1947-ig itt is sportolt. Szívünkre hallgatva tehát ő a város egyetlen olimpiai bajnoka (1956-ban Melbourne-ben a kéziszer csapat tagjaként nyert).

Pécs ötkarikás múltja régre nyúlik vissza, néhány szálat nehéz is kibogozni. Múlt csütörtöki számunkban mi is belegabalyodtunk kicsit, az érmes felsorolásból akkor többen is kimaradtak, amiért minden érintettől elnézést kérünk. Az azonban biztos, hogy Kenderesi Tamásra nagyon büszkék lehetünk. Akárhányadik is a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!