Sport

2012.07.21. 15:44

Női kosár: nem tudni, lesz-e pécsi csapata az élvonalban

Tegnap ugyan ülésezett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége, de az most sem dőlt el, hogy lesz-e pécsi csapat az A csoportban, vagy sem, s ha lesz, melyik. A PINKK vagy a PEAC?

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Isten malmai lassan őrölnek. Meg úgy általában a különböző sportági szövetségek malmai is, főleg amikor a nevezésekről kell dönteni. Tegnap délután az MKOSZ elnöksége ült össze, s miután meghallgatta, majd megtárgyalta a Minősítő Bizottság munkáját, több döntést is hozott. Pécsi szempontból ezúttal a női A csoport az érdekesebb – ezzel nem bántva a PVSK-Pannonpowert –, amellyel kapcsolatban kiderült, hogy a tizenegy nevezés közül csak hét klubét fogadta el a szövetség.

– Valóban hetet fogadtunk el, a Győrt és a Szekszárdot például hiánypótlásra köteleztük – mondta lapunknak tegnap késő délután Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára. – A Szeged jelezte, hogy a B csoportban kíván indulni, a Fradi még nem döntötte el, hogy az A-ban, vagy a B-ben akar-e szerepelni, a Pécs 2010 pedig nem nevezett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nem dőlt el, lesz-e pécsi csapat az A csoportban
[/caption]

Eszerint, kizárásos alapon, a Sopron, BSE, Diósgyőr, Zalaegerszeg, Cegléd, Baja hetesfogat érezheti már magát biztonságban, vagyis vallhatja magát A csoportosnak. A Baja is, ami azt jelentené, hogy lesz Pécsett A csoportos csapat, hiszen a Duna-partiak nemrég frigyre léptek Iványiékkal, s a „házasságból” született PINKK-Pécsi 424 (nem ez a legtalálóbb név, annyi szent!) a tervek szerint indulna a legjobbak között. A meccseket pedig Pécsett játszaná – ám erről a szövetség még nem tud.

– A bajai Bácsbasket Kft. valóban beadott egy szabályos nevezést. Ebben azonban nem jelölte meg, hogy bármiféle változtatásra készülne, így azt sem, hogy hol kívánja lejátszani bajnoki mérkőzéseit. Ha lesz változtatás, ellenőrizzük, hogy ez megfelel-e a sporttörvényben foglaltaknak, jogszerű-e – fogalmazott Sterbenz Tamás.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogyan áll a PEAC ügye. Mint ismert, a másik pécsi kosárlabdacsapatnak csak B ligás indulásra van joga, ám ennek ellenére szeretné elérni, hogy a következő szezonban már az A csoportban szerepeljen. Amikor Sterbenz Tamástól megkérdeztük, hogy szóba került-e a PEAC az elnökségi ülésen, így válaszolt: „Igen, szóba került. Jelezte, hogy szeretne indulni az A csoportban, felkérést azonban még nem kapott erre. A következő elnökségi ülést augusztus 6-án tartjuk, akkor döntünk ebben az ügyben is.”

Addig tehát malmozhatunk tovább. Mi könnyen megtehetjük, a szurkolók is, azonban teljesen más helyzetben vannak az edzők és a játékosok. Optimálisnak semmiképpen sem nevezhető a helyzet, miszerint július végén, augusztus elején még nem tudják, melyik csapatban játszanak (PINKK vagy éppen PEAC), s ez a csapat egyáltalán indulhat-e az A csoportban. Miközben máshol már rég komplett a keret...

A PVSK a tizenegyben

A tegnapi elnökségi ülésen kiderült, hogy a Minősítő Bizottság a férfi A csoportba tizenegy csapat nevezését elfogadta. A Körmend nem kapott licencet (nyolc napja van a fellebbezésre), a jogosultak közül a Kecskemét nem nevezett, a Salgótarján pedig előzetesen jelezte, hogy a B csoportban kíván indulni. A PVSK-Pannonpower tehát azon tizenegy csapat közé tartozik, amelynek nevezésében semmi kivetnivalót nem találtak.

Közös középszakasz?

Egy érdekes téma is napirendre került az MKOSZ elnökségi ülésén. Sterbenz Tamás főtitkárt ugyanis azzal bízta meg a testület, hogy tárgyaljon a szlovák szövetséggel.

– Szeretnénk közös középszakaszt rendezni a női A csoportos bajnokságban, ezért hatalmaztak fel a tárgyalásokra – árulta el Sterbenz Tamás. – Ez az alapszakaszban legjobb helyen végző négy-négy magyar és szlovák csapatot érintené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!