Sport

2016.08.08. 19:09

Olimpia: a pécsi Kenderesi másdoszor is legyőzte Phelpst

A pécsi versenyző, Kenderesi Tamás, fantasztikus úszással, a legjobb idővel jutott be a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjébe, egy sor klasszist, Michael Phlepset, Cseh Lászlót és Chad Le Clost megelőzve.

MTI, nemzetisport.hu (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Úszás, döntők - szerda
03.28: férfi 200 m pillangó (Kenderesi Tamás, Cseh László)
04.29: női 200 m vegyes (Hosszú Katinka)

FRISSÍTVE
„Az utolsó ötven méterre fókuszálok”

Két magyarért izgulhattunk, mindkettő megnyerte a futamát! Először Cseh László csapott a célba elsőként, majd következett Kenderesi Tamás (akit ebben a cikkben mutattunk be részletesen az olimpia előtt, míg a többi baranyai indulóról itt olvashat) és Michael Phelps futama. Kenderesi ezúttal is az utolsó ötvenen robbantott, és csakúgy, mint a délutáni előfutamok során, most is megelőzte a 19-szeres olimpiai bajnok amerikait. Délután 1:54.73-at úszott, este pedig 1:53.96-ra javította egyéni rekordját.

„Végig azon agyaltam, hogyan ússzam le ezt a négy hosszt. Boldog vagyok, hogy nem jártam úgy, mint az Európa-bajnokságon, nem vett ki belőlem sokat a korábbi úszás. Örülök, hogy megmutathattam, mit tudok, akkor is, ha ez csak egy középdöntő volt. Decemberben volt egy térdszalag-szakadásom, ahhoz képest elég jól állok, nem? Azóta edzettem, mint az állat, ez az eredménye. A döntőben maradok a taktikámnál, az utolsó ötven méterre fókuszálok. Úgy számoltam, a negyedik idővel befityegek a hatos pályára” – mondta 19 esztendős ifjúsági olimpiai bajnokunk, aki újra túlteljesítette a tervét.

Cseh László és Kenderesi Tamás is elődöntőbe jutott

A 30 esztendős Cseh, a szám világ- és Európa-bajnoka a - papíron - legerősebb futamot 1:55.14 perccel megnyerve, a második legjobb idővel került tovább.


   
Nála gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi volt: a pécsi úszó a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonját, az amerikai Michael Phelpset is megelőzve szintén megnyerte a futamát 1:54.73 perces egyéni csúccsal.

„Ez életem legjobbja, pedig nem éreztem annak, belülről egy jó 1:56-os úszás volt, ehhez képest csak néztem, hogy ennyi lett – idézi a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala a 2014-ben ifjúsági olimpiai bajnok, 200 pillangón kétszeres magyar bajnok pécsi úszót, Kenderesi Tamást. – Nem így terveztem, de ha már ott volt mellettem Michael (Phelps), gondoltam, rántsuk meg, miért ne verhetném meg most? Nem mintha ez nagy szó lenne, az lenne az érdekes, ha ő most erősen úszott volna, mint ahogy remélem, bennem is maradt még. Most nem is érzem azt, hogy kiadtam volna mindent, más kérdés, hogy nem szeretnék úgy járni, mint a londoni Eb-n. Akkor is volt egy hasonló előfutam, remek volt, nem éreztem fárasztónak, viszont a délutáni ébredés után már minden porcikám jelezte, hogy de igen, ez erős volt, és ez picit vissza is ütött. Ettől még ugyanúgy éremről álmodok, de tudom, a döntőhöz is óriásit kell nyújtanom.”
   
A szám elődöntőjét - Cseh és Kenderesi részvételével - magyar idő szerint kedd hajnali 4.09-től rendezik.

Jakabos harmadik

A 400-on aranyérmes Hosszú Katinka a legjobb, Jakabos Zsuzsanna pedig a kilencedik idővel jutott elődöntőbe a 200 méter vegyes előfutamaiból a riói olimpia hétfői versenynapján.

A szám kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnoka kétséget sem hagyott afelől, hogy mindenkinél gyorsabb, nagy fölénnyel, 2:07.45 perces olimpiai rekorddal nyerte meg a futamát, amelyben Jakabos 2:11.69 perccel harmadikként csapott célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!