Sport

2010.10.26. 15:09

Öt országos bajnokság, öt aranyérem

A PVSK versenyzője, Baumholczer Máté a világ élmezőnyébe kerülhet.

K. Mayer A.

„Az egyik legnagyobb tehetség, aki a következő években a sportág meghatározó alakja lehet hazánkban a felnőttek között is. Elhivatottsága és adottságai alapján akár a világ élmezőnyébe is eljuthat” – jellemezte Baumholczer Mátét a PVSK tájfutó-szakosztályának egyik edzője, Vonyó Péter.

Sok munka kell még ehhez, jegyezte meg szerényen Baumholczer Máté, miután beolvastuk neki az edző jellemzését.
– Az biztos, hogy felnőttválogatott szeretnék majd lenni, és természetesen a világ élmezőnyébe is jó lenne bekerülni. De utóbbi nagyon nehéz lesz, főleg Magyarországon felkészülve. A hazai terepadottságok ugyanis nem a legideálisabbak, így a legjobb honi versenyzők is külföldön, elsősorban Skandináviában gyakorolnak – mondta a pécsi Babits Mihály Gimnázium negyedikes tanulója.

Akinek az idei évét nehezen lehetne felülmúlni. A 18 éveseknél mindegyik egyéni országos bajnokságot megnyerte: első lett rövid-, közép-, hosszú- és normál távon, valamint az éjszakai bajnokságon is. (A különböző távú versenyeket nem kilométerre, hanem időre tervezik, így például a 18 éveseknél a rövidet 15, a hosszút 100 percre.) Némi meglepetésre mégsem ért egyet velünk abban, hogy nyilván ez volt élete eddigi legjobb szezonja.

– A magyar bajnokságokat tekintve valóban ez a legjobb, de a tavalyi idényt jobbnak értékelem, mert akkor ezüstérmes lettem a normál távú Európa-bajnokságon Szerbiában, míg idén negyedik helyen végeztem Spanyolországban a rövidtávon. Ezekért az eredményekért rengeteget dolgoztam, hetente hatszor edzettem, és szerencsére egy hétnél többet sohasem kellett kihagynom – fogalmazott Viniczai Ferenc tanítványa, akivel főleg Pécsett, illetve Pécs környékén találkozhatunk a földutakon fáradhatatlanul róva a kilométereket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!