Sport

2011.12.11. 18:22

PMFC: Dárdai az utánpótlásban segíthet

A PMFC tulajdonosával, Matyi Dezsővel készített interjúnkból kiderült, hogy ifjabb Dárdai Pál is szerepet vállal majd korábbi klubjánál. Vasárnap felhívtuk Berlinben a 61-szeres válogatott játékost, az iránt érdeklődve, mi is lesz a pontos feladata a piros-feketéknél.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Nemrég még csak találgattunk azzal kapcsolatban, lesz-e valami szerepe a PMFC-nél. Pénteken a tulajdonos, Matyi Dezső a Dunántúli Naplónak elárulta, hogy valóban szerepet fog vállalni a klubnál. Mi lesz a feladata?

– Egyelőre semmi – hűtötte le érdeklődésünket ifjabb Dárdai Pál, akit vasárnap délután Berlinben értünk utol. – Szerződésem van a Herthánál, Németországban dolgozom. Beszélgettünk a tulajdonossal, s pozitív beszélgetésen vagyunk túl. Látszik, hogy komolyan veszi a futballt. Tavasszal előkészítek majd valamit, ami nyáron fog elindulni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szinte minden a labdarúgásról szól: ha nem élőben, akkor tévén néz meccset ifjabb Dárdai Pál, akinek természetesen a fiai is futballoznak
[/caption]

– Hej, de rejtélyes! Valami közelebbi arról a valamiről?

– Még nem szeretnék róla sokat beszélni, eszemben sincs innen távolról okoskodni. De valóban megpróbálok tenni valamit a pécsi labdarúgásért. Ovis és iskolás focisuliról lenne szó. Meggyőződésem, hogy két dolog nem működik nagyon Magyarországon. Az egyik, hogy a gyerekek nem kezdenek el elég korán futballozni, nincsenek olyan közegben, ahol megszerethetik a labdát. A másik a 18–21 éves játékosok beépítése a felnőtt csapatba. Ennek is megvannak a maga módszerei. De ez egy hosszú történet, nem akarok túlzottan belemenni.

– Rendben. De eszerint nyilvánvaló, hogy az utánpótlásnevelésben igyekszik majd segíteni.

– Így van, és abban, hogy a klubnak jobb jövője legyen. Április végéig össze fogok rakni egy programot. Aminek egyrészt azért van alapja, mert a tulajdonos hosszú távon gondolkodik, másrészt a magyar gyerekek ugyanolyan ügyesek, mint a németek.

– Áprilisig még bőven van ideje. Manapság másra kell koncentrálnia: végzi az A-licences edzői tanfolyamot. Eltökélt szándéka, hogy edző legyen?

– Elvégzem az A-t, aztán, amint lehet, megcsinálom a Pro-licencet is. Fél évig még játszom a Hertha amatőr csapatában, az U23-ban, valamint edzéseket is tartok. Nyáron eldől, hogy játszom-e még egy évet, vagy kapok egy csapatot.

– Ha meglesz a legmagasabb edzői végzettsége, hol szeretne munkát vállalni? Itthon, vagy Németországban?

– Nincs értelme kapkodni, először gyűjtsünk tapasztalatokat! Nem vagyok annak a híve, hogy egoizmusból nyomuljak! Itt, Berlinben számítanak rám, itt akarom felépíteni a karrieremet. Nem akarok egyből négyre, ötre jutni, egyről a kettőre akarok lépni. Egyébként pedig, lehet, hogy nem is leszek edző, ki tudja?! De tervek, célok, álmok vannak: a Herthánál és a magyar válogatottnál is szeretnék majd dolgozni.

– Nem meglepő az őszintesége. Eszerint egyszer szövetségi kapitány szeretne lenni?

– Persze! Ezt is célul tűztem ki magam elé! Olyan ez, mint amikor kisgyerekként a PMSC-ben akartam futballozni, majd a Bundesligában és a Bayern Münchenben. Mindent elértem.

– A Bayernben nem játszott...

– Nem, de én döntöttem el, hogy nem megyek oda!

– Nyilván azt is Ön dönti el, hogy december végén ismét itt lesz-e a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

– Úgy néz ki, hogy december 29-én ismét lesz teremtorna. De most azt szeretném, hogy inkább helyi csapatok vegyenek részt rajta, mint például a Kozármisleny mellett a Komló, vagy a Szentlőrinc. Játsszanak egy jó hangulatú tornát, amelyen találkozhatnak a baranyai játékosok, összejöhetnek az ismerősök. Valamikor így is találtam ki ezt az egészet, csak akkor még nem volt NB I-es a PMFC.

A ligaválogatott élén

Bár a licencekkel még nem végzett, az első edzői feladatát máris megkapta egy felnőtt együttes mellett ifjabb Dárdai Pál. A Hertha első csapatánál a futballt idén befejező, most a berlini amatőröknél játszó korábbi 61-szeres válogatott az NB II-es ligaválogatott szakmai munkáját irányíthatja majd január 20–29. között.

A Keleti és Nyugati csoport legtehetségesebb futballistáiból összeállított keret ekkor edzőtáborozik majd Törökországban. Dárdai számára nem teljesen ismeretlen a magyar másodosztály, amikor itthon van, lehetőség szerint megnéz egy-egy meccset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!