Sport

2009.08.31. 23:48

PMFC-utánpótlás: felújították a kovácstelepi centrumot

Még egy kis minimális tereprendezés, és tökéletesen elkészül a PMFC kovácstelepi utánpótláscentruma. Látogatásunk után megállapítottuk, nem csoda, hogy a fiatal futballisták örömmel járnak edzeni.

K. Mayer András

Kovácstelepen jobbra be a Gyöngyvirág utcába, aztán át a kis hídon, majd a kátyúk szabdalta zötyögősön irány az utánpótlásnevelő bázis. Utóbbi szakaszon ért minket az első nagy meglepetés: a tengelytpróbáló gödrök eltűntek, sima aszfaltos úton gurulhattunk a bejáratig. Onnantól pedig vagy egy órán át csodálkoztunk.

A PMFC utánpótláscentruma ugyanis az utóbbi egy-két évben elképesztő változáson ment keresztül. Nem nehéz felidéznünk azt a látványt, ami nem is olyan régen a gyerekfocisták öltözőjében fogadott. A málló vakolatot, a lepusztult környezetet, az ellopott zuhanyrózsák helyét látva nem csodálkoztunk volna azon, ha a szülők százszor is meggondolják, hogy futballista vagy számítógépes zseni legyen-e a csemetéből. Most felújított épületek, csinos, láthatóan rendben tartott öltözők, és persze kiváló pályák várják a jövő reménységeit.

– Nagyon sokat változott ez az egész – mondja Ipacs Péter, az U13-asok Pécsudvardról bejáró kapusa. – Most végre nem átöltözve kell jönni, illetve nem kell állandóan magammal cipelni a felszerelést, mert mindenkinek van külön normális öltözője, ahol tárolhatjuk a cuccunkat. Korábban sokszor megesett, hogy inkább zuhanyzás nélkül mentem haza, most mindig fürdünk. Igaz, kötelező is. Persze, hogy szívesebben jövünk!

Egyetért a megállapítással Nagy Ervin, az U17-esek edzője, és Herke Imre, az utánpótlás szakág technikai vezetője is. A fejlődésnek, a javuló körülményeknek gyorsan híre ment, mert például nemrég Szombathelyről, Felcsútról, Bajáról, Szekszárdról is érkezett focista – eddig ilyesmi nem volt jellemző.

– Meg persze a kitűnő szakmai munkának is híre ment – jegyezte meg félig-meddig viccelődve Nagy Ervin. – Teljesen más a közérzetünk, mióta ilyen körülmények között dolgozunk. Régebben megesett, hogy csak egy negyed pálya jutott egy-egy csapatnak. Most ilyen nem fordulhat elő, simán be tudjuk osztani úgy a pályákat, hogy mindenki normálisan edzhessen.

Közben büszkén mutatják az edzők birodalmát – mert itt még ilyen is van. Az egyik új épületet alakították ki külön a trénereknek, az alsó szinten vannak az öltözők, fent pedig egy igényes klubszobában beszélhetik meg az aznapi munkát.

– Az most az ország egyik legjobb pályája – mutat a leghátsó füvesre Herke Imre. – Az a cég csinálta, amelyik a Telki edzőközpont pályáit, biliárdasztal simaságú a gyep. Van itt összesen két nagy füves, valamint egy nagy és egy kicsi műfüves pályánk is.

És hogy teljes legyen a kép: a gyerekeket nem csak a központban várják megfelelő körülmények, már akkor is gondolnak rájuk, mielőtt odaérnének. A városban ugyanis napi rendszerességgel felbukkan a PMFC iskolabusza, ami a focistákat Kovácstelepre, majd onnan visszaszállítja – ezzel jelentős terhet levéve az általában négyig dolgozó szülők válláról.

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!