Sport

2009.10.06. 13:26

Rallirajongók a navigátorülésben

Igazi csemegével zárul az idei ralibajnokság: a Komló Rallye vasárnapi futama előtt, a szombati prológon a vállalkozó kedvű nézők is beülhetnek a versenygépekbe.

K. Mayer András

A jól sikerült Mecsek Rallye-n az autósportszerető baranyai közönség gyakorlatilag el is búcsúzott az országos ralibajnokság mezőnyétől – nem tudhatta, hogy idén még visszatérnek ide a legjobb pilóták. Pedig így történt: miután a Nyírád-ralit természetvédelmi okok miatt nem lehetett megrendezni, a Markó Racing Team a hétvégén Komlóra hozza a szezonzáró futamot.

Ha pedig szezonzárás, akkor bajnokavatás. Markó Tibor, a verseny főszervezője elmondta, bár a nyílt ralibajnokságban gyakorlatilag eldőlt az első hely sorsa, a Herczig Norbert, Baranyai László (Subaru Impreza WRC) kettős csak akkor lehet hivatalosan első, ha rajthoz áll a komlói versenyen. Nagy csata várható viszont az országos ralibajnokságban, ahol a Hadik András, Juhász István (Subaru), valamint az Osváth Péter, Farnadi Ágnes (Mitsubishi Lancer Evo IX) páros küzd a bajnoki címért. Utóbbiak nem csak az autóban, azon kívül is egy párt alkotnak. S hogy miért is ült be egy csinos hölgy a navigátorülésbe? „Korábban egyedül járt versenyezni, de úgy láttam, nem boldogul” – fogalmazott Farnadi Ágnes, nagy tetszést aratva az eseményről tartott sajtótájékoztatón, a Puchner Kastélyszállóban.

A raliszerető komlóiak számára azért is lehet különösen kedves ez a verseny, mert igazi lokálpatrióták lehetnek: drukkolhatnak a H-csoportban induló Notheisz Attilának.

– Én vagyok az, aki sose lesz bajnok – mondta szerényen a komlói versenyző, aki idén valóban nem lesz az. – Mindenkinek, aki ezzel a sorozattal bejárja az országot, az az álma, hogy egyszer saját lakóhelyéhez közel legyen egy verseny. Nagyon örülök, hogy ez most nekem összejött.

A verseny úgynevezett ralivárosát a KBSK sporttelepén építik majd fel: itt kap helyet minden, ami a versennyel kapcsolatos, így például a szervizpark és a versenyközpont is.

Tíz komlói néző is belekóstolhat a raliversenyzésbe

A pálya szélén állva, a száguldó versenyautókat nézve talán nincs is olyan raliszerető szurkoló, akinek még ne fordult volna meg a fejében, hogy milyen jó is lenne egyszer belülről élvezni a „cirkuszt”. A komlói verseny szervezőinek különösen fontos a közönség, ezért egy remek ötlettel próbálják meg teljesíteni a nézők vágyát. Ha már kormányt nem adhatnak a kezükbe, legalább a navigátorülésbe beültetnek néhányat, árulta el Markó Tibor. Ehhez nem kell mást tenni, mint a komlo.hu honlapon található szelvényt kinyomtatni, majd kitöltve bedobni a sportcsarnokban található urnába: tíz szerencsés a szombati prológon egy-egy pilóta mellett kaphat kóstolót az autóversenyzésből.

A szokásoktól eltérően a prológ szombaton lesz

A Komló Rallye a közönség számára szombaton 15 órakor kezdődik a prológgal (a versenyzők csütörtökön és pénteken bejárhatják a pályákat, szombaton délelőtt a gépátvétel következik), amit szokatlan helyszínen, épített pálya helyett a Béta–Zobákpuszta erdei gyorsasági szakaszon rendeznek. Autóval Zobákpuszta felől érdemes jönni,  az ottani kempingben alakítják ki a parkolót. A vasárnapi versenyen három helyszínen száguldanak majd a legjobbak, az első az Orfű–Remeterét–Lapis–Árpádtető gyorsasági (28,1 km, első rajt: 7.03), a második a Mecsekpölöske elágazás–Kisvaszar–Alsómocsolád (15,2 km, első rajt: 7.56), a harmadik a Vasas–Zobákpuszta szakasz (5,5 km, első rajt: 9.14).

Címkék#autósport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!