2020. 07. 11. 06:30 | [email protected]

„Nagy klubok csábítják, itt a bizonyíték, hogy mindez elérhető. Nyilván senkinek sem automatikusan jár. Hároméves korától edz az édesapja útmutatásai szerint, rengeteget gyakorolt, elmondhatatlan mennyiségű munkát végzett már eddig is – de ez a munka elvégezhető, ide bárki eljuthat. Tehetség, adottság nyilvánvalóan kell hozzá, de Dominikot az elvégzett munkája vitte el addig, ahol most tart. Ezt bárki utánacsinálhatja.”

Könnyű kitalálni: Szoboszlai Dominikről van szó. A Nemzeti Sport készített terjedelmes interjút a Salzburg ünnepelt, 19 éves labdarúgójáról a menedzserével, Esterházy Mátyással. Ez a néhány kiragadott mondat rengeteget elárul a magyar futballról, elsősorban azt, hogy Szoboszlai Dominik nem a magyar futballközeg – fogalmazzunk így – terméke. Sajnos ez a legfontosabb.

Magyarországon komoly szinten még nem foglalkoznak hároméves gyerekekkel a sportágban, az MLSZ is csak a közelmúltban eszmélt rá, hogy tulajdonképpen szükség lenne olyan szakemberekre is, akik a csöppségeket már ebben a korban bevezethetik a sportágba.

Lényeges pont az édesapa szerepe, aki a hat és fél esztendős Dominikot a saját felügyelete alatt a Videotonba vitte, de egy év múlva a fiú már az édesapja által alapított fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben pallérozódott, és itt szerezte meg azokat az alapokat, amelyekre azóta is építhet.

Ez még akkor is igaz, ha a 2015–2016-os szezont az MTK akadémiáján töltötte.

Az ilyen műhelyek – van több is – önálló kezdeményezések, nem részei a rengeteg pénzzel finanszírozott akadémiai rendszernek. Abban is derék szakemberek dolgoznak, ám egyelőre, csaknem két évtized alatt, egyetlen Szoboszlai kaliberű labdarúgót sem tudnak felmutatni. Tehetség van rengeteg, csak éppen kevésből válik figyelemre méltó futballista. Talán a menedzser által említett elmondhatatlan mennyiségű munka hiányzik, bár attól tartok, a helyzet rosszabb: a mennyiség könnyebben megoldható, a munka minőségével lehet a legnagyobb baj.

És még valami: tudatosság és alázat. Még egy idézet az interjúból: „Nem titok: már januárban felkértük – de ez az igény is Dominiktól jött – Shane Tusupot, hogy nézze meg, hogyan javítható Dominik erőnléte, táplálkozása, illetve javulhat-e a pihenés minősége. Különedzések, étkezési tanácsok, az alvás vizsgálata – mindenféle területen tudatossá tettük az életét.” Különmunka, étkezés, alvás – látszatra egyik sem nagy dolog. És, ahogy a menedzser mondta, ezt bárki utánacsinálhatja.
Akkor viszont: hajrá!

Hozzászólások