Sport

2010.06.02. 16:07

Sporttámogatások: egyelőre nem jutnak pénzükhöz a pécsi klubok

Az idei sporttámogatásokról már több mint egy hónapja döntött a város – ám a boldog győztesek egyelőre még várnak a jussukra.

Fülöp Zoltán

– Az ANK Úszóklub eddig (két, 270.000 forintos előleget leszámítva) városi pénzhez még nem jutott – nyilatkozta Petrov Iván. – Az egy dolog, hogy emiatt csúsznak a fizetések, én például már három hónapja nem vettem fel semmit, ebben a pillanatban konkrétan 2 euró van a pénztárcámban, most néztem meg, ám ennél fontosabb, hogy immáron a sokadik edzőtábort és versenyt kell saját zsebből állnunk.

A tréner hozzáfűzte: a hiány pótlására persze megoldás lenne, ha a havi hatezer forintos tagdíjat megdupláznák, ám véleménye szerint azt már nem biztos, hogy minden család ki tudná gazdálkodni. Ráadásul ha most felbukkan egy tehetség, ahhoz, hogy évek múlva mondjuk olimpián is induló versenyzővé érjen, már most el kell kezdeni versenyeztetni és edzőtáboroztatni. Ezek pedig továbbra sincsenek ingyen.

– Legeredményesebb versenyzőnk az olimpiai bajnok paraúszó, Sors Tamás – fűzte hozzá Petrov Iván. – A közelmúltban részt vett egy thaiföldi edzőtáborban, aminek az összköltsége másfél millió forint volt. Ezt az olimpiai jutalmából, az aranyakért kapott forintokból tudta kifizetni. Amikor két éve Tamás olyan sok pénzt összeúszott, őszintén szólva mi nem úgy számoltunk, hogy ebből a következő ötkarikás játékokig nekünk magunknak kell megoldanunk a felkészülésünket. Csak hogy világosan lássa mindenki: egy felkészülés éves szinten 5-6 millió forintba kerül.

Hasonló helyzetről számol be Herbai János, a Pécs Városi Lövész Klub vezetője is.
– Összesen négy pályázatunkra kapnánk pénzt. Most úgy fest a helyzet, hogy szerdán megyek be ezek közül egyet aláírni, azaz annak a kifizetése valószínűleg a közeljövőben megtörténik. A többi hárommal fogalmam sincs, mi lesz. Egyelőre tehát a tartalékainkat éljük fel, hiszen ezekkel a pénzekkel mi már sokkal korábban számoltunk. Nem is tudom, előfordult-e már valaha, hogy ennyire későn kapják meg a jussukat a klubok.

A kérdéssel természetesen több, kisebb és nagyobb egyesületet is megkerestünk, ám sokan elzárkóztak a választól – a legtöbb klub ugyanis bízik abban, hogy csak átmeneti a helyzet, s hamarosan pénzükhöz jutnak. (Néhányan emellett finoman jelezték, hogy semmiképpen sem akarnak elégedetlenkedőknek tűnni, így ne is említsük meg őket.)

– Tény, hogy a pénzek nagy részét még nem utaltuk át – mondta el lapunknak Csizi Péter, a Népjóléti és Sportbizottság elnöke. – Ám ezért leginkább az időjárás okolható: az egész országot, s így Baranya megyét is sújtó ítéletidő miatt semmilyen kifizetés nem volt a városnál, hiszen az összes meglévő pénzt a váratlan helyzet megoldására kell fordítanunk. A helyzet azonban immáron megoldódni látszik: ezekben a napokban is folyamatosan írjuk alá a szerződéseket a kiválasztott egyesületekkel, illetve sportolókkal, s akikkel megszületett a megállapodás, azok azonnal számíthatnak arra, hogy hozzájutnak a megítélt támogatáshoz.

Az olimpiai támogatás nem a bankszámlára megy

A sporttámogatások kiosztásakor külön fejezetet szenteltek azoknak a versenyzőknek, akik esélyesek a részvételre a következő olimpián, olimpiákon. Számukra külön összegeket is megítélt a bizottság – személyenként kétszázötven-, négyszáz-, illetve hétszázezer forintot. Az egyik kiemelt Bodor Richárd, a Pécs Városi Sportiskola Egyesület mellúszója.

– Őszintén szólva nem tudom, hogy hozzájutottam-e már a támogatáshoz – árulta el lapunknak a sportoló. – Az összeget ugyanis a klubom kapja,
s az egyesület az, amelyik köteles ezt a pénzt az adott sportoló felkészítésére fordítani. Szóval szó sincs arról, hogy egyik nap bedugom a bankkártyám az automatába, aztán elkerekedő szemmel nézem a pénzfelvétel után az egyenleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!