Sport

2013.07.04. 07:04

Távozik Elbert Gábor, a PMFC cégvezetője

Tavaly nyáron érkezett, és már mennie is kellett: a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatától tulajdonosi döntés miatt távozni kényszerült Elbert Gábor cégvezető.

K. Mayer András

Sok sót nem evett meg a pécsi klubnál. Elbert Gábor tavaly nyáron érkezett a PMFC-MATIAS-hoz, s Feleki Attilával karöltve kezdett dolgozni azért, hogy a piros-feketék hosszú évek, évtizedek után ismét sikeres időszakot élhessenek meg. Szó volt itt az élmezőnyhöz zárkózásról, aztán nemzetközi kupaszereplésről is – hogy mindennek mi a realitása, más lapra tartozik.

Az elmúlt szezonra tervezett célkitűzést, a 6–8. helyek valamelyikét nem teljesítette a PMFC, hiszen a 13. helyen zárt. A klubhoz érkezett játékosok jó része sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, ennek tudatában pedig annyira nem meglepő, hogy a tulajdonos, Matyi Dezső az egyik vezetőhöz is „hozzányúlt”. Korábban mennie kellett már nála edzőknek, játékosoknak, de Bérczy Balázs ügyvezető sem önszántából vette a kalapját.

Hogy pontosan miért kellett távoznia Elbert Gábornak, arról hivatalos információt nem kaptunk. Hívtuk a klub tulajdonosát és excégvezetőjét is, de egyiküket sem értük utol. Így pedig csak rakosgathatjuk a mozaikdarabkákat: a tudvalévően balos korábbi sportszakállamtitkár, MLSZ-főtitkár a jelen politikai helyzetben sokat nem tudott lendíteni a PMFC szekerén, nem mindenki kedvelte a Magyar Labdarúgó-szövetségben sem (ha nem is emiatt, de a pécsi klub nem feküdhetett túl jól az MLSZ-ben, rengeteg támadás érte), s állítólag a klub berkein belül sem támogatta mindenki. Más kérdés, hogy a feladatot, ami hozzá tartozott, vagyis a marketinget, jól oldotta meg, igyekezett új ötleteket vinni a klub kommunikációjába – ám az eredmények miatt eladhatatlan, ehetetlen valamit ő sem tudta fogyaszthatóvá tenni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Távozik Elbert, a PMFC cégvezetője
[/caption]

Jó kérdés, mi lesz a PMFC-vel a közeljövőben. A klubnál kijelentették, hogy racionalizálják a gazdálkodást (hogy eddig miért nem volt racionális, arra is válaszolhatnának...), a tulajdonos kevesebb pénzt fektet a futballba – ez alapján sok jóra nem lehet számítani. Ugyanakkor a játékoskeret még mindig kellően erős ahhoz, hogy jó szakmai munkával ne legyen gond a bent maradás elérése. Többre szerintünk a következő szezonban nem futja a PMFC erejéből.

Szomorúan látja mindenki, hogy sorra hagyják el a csapatot olyan fiatal játékosok, akikben van tehetség (Nagy Olivér, Horváth Zsolt, esetleg Szatmári Lóránd, korábban Zamostny Balázs, Lovrencsics Gergő), valamint olyan külföldiek, akik korábban máshol értéket képviseltek (Okoronkwo, Akassou, esetleg Uzoma). És egyikükért sem kap pénzt a klub! Ez pedig nonszensz, nevezhetjük felelőtlenségnek, ügyetlenségnek, pazarlásnak. Pedig joggal várhatná el a tulajdonos, hogy ilyen forrásból is bevételhez jusson, ám Matyi Dezső ilyesmiről eddig csak olvasott, hallott, saját bőrén nem tapasztalta – pedig ha ezen a területen is normális (üzleti) alapon mennének a dolgok a PMFC-nél, talán nem is lenne szükség racionalizálásra.

A német másodosztályú Aue nagyon örül Solomon Okoronkwónak

Jó hír a PMFC-MATIAS számára: elkelt Solomon Okoronkwo. De tényleg jó hír ez?

Abból a szempontból biztosan az, hogy a pécsi klub így megszabadult egy horribilis kiadástól, a nigériai támadó ugyanis magyar szinten brutálisan jól kereső játékos volt. A hazája válogatottjában is bemutatkozó Okoronkwót húzóembernek, sztárnak szerződtették, ám ebből semmi sem lett – egyre kevesebbet játszott, végül szégyenszemre az NB III.-as csapathoz került.

Most pedig onnan a Bundesliga 2-be... Azért ez elgondolkodtató. Az Erzgebirge Aue csapatánál nemrég nagy örömmel jelentették be, hogy 2015 nyaráig szóló szerződést kötöttek Okoronkwóval, aki a vezetőedző, Falko Götz szerint nagy erősítést jelent majd a támadószekcióban. A csatár a felkészülési mérkőzéseken brillírozott, mindegyiken gólt szerzett, s gyorsan meggyőzte a vezetőséget arról, hogy érdemes őt leigazolni.

Kíváncsian várjuk, milyen teljesítményt nyújt majd a bajnokság során. Ha ott, a német Bundesliga másodosztályában is remekelni fog, akkor kiderül, Pécsett nem elsősorban vele volt baj...

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!