Sport

2016.12.15. 14:28

Többfunkciós csarnokot építene a PVSK

A PVSK Verseny utcai sporttelepén 2017-ben elkezdődhet egy multifunkcionális sportlétesítmény építése.

Szakács Miklós

A munkacsarnokot 2013-ban álmodta meg az egyesület, azóta igyekszik előteremteni a forrásokat. A társasági adós támogatás megvan, a pécsi közgyűlés pedig legutóbbi ülésén támogatta az előterjesztést, amelynek értelmében az önkormányzat két ütemben nyújt anyagi segítséget, amiért cserébe tulajdonrészt kap majd a csarnokból.

Ugyan a tervezett költségvetés még nem teljes, de dolgoznak, hogy találjanak támogatót. Ez azt jelenti, hogy az építkezés 2017-ben kezdődhet, és 2018-ban adhatják át a létesítményt.

– Nagy pillanat ez számunkra, hiszen kézzelfogható közelségbe kerültünk ahhoz, hogy megvalósuljon a beruházás – mondta lapunknak Czerpán István, a PVSK elnöke. – Komoly utánpótlásbázis működik a PVSK mögött, amely az elmúlt években a régi PVSK-csarnokban és tíz pécsi iskola tornatermében tudott edzeni. A régi csarnokunk évek óta rossz állapotban van, beázik, a fűtés is rossz. Szükség van egy modern létesítményre. Terveink szerint hamarosan indulhat a közbeszerzési eljárás, közben azon vagyunk, hogy a hiányzó forrást előteremtsük. Keressük a támogatókat, felvettük a kapcsolatot a Pécsi Tudományegyetemmel. Ha az egyetem is részese lenne ennek, az egészen új dimenziója lenne egy városi összefogásnak.

Czerpántól azt is megtudtuk, hogy az új csarnok lehet a kosarasok főhadiszállása, de a kézilabda vagy a futsal is otthonra találhat. Lesz egy 150 fős lelátó is, az egyik oldalon pedig bordásfalak határolják majd a játékteret. A tervek szerint ha elkészül a létesítmény, délelőttönként a környező iskolák diákjai használhatják majd azt a testnevelésórák keretei között.

Az egyetem részéről Berke Gyula oktatási dékénhelyettes lapunknak elmondta, hogy a PTE mindig partner volt abban, hogy a városi sportinfrastruktúra adta lehetőségeket közösen aknázzák ki. Ugyan hivatalos tárgyalás a felek között ebben a konkrét ügyben még nem volt, de az egyetem nyitott erre.

Közel egymilliárd

A PVSK multifunkcionális csarnoka az előzetes számítások szerint 940 millió forint körüli összegből épülhet majd meg. Ennek az összegnek a 70 százaléka taotámogatásból, a fennmaradó 30 pedig az önerőből áll össze. A taós pénzek két ütemben érkeznek majd, az első 2017-ben (418 millió), a második 2018-ban (240 millió).

A maradék 282 milliót kell összehozni, hogy meglegyen a szükséges önerő. Ebből 82 millió forintot tesz be a PVSK, és a pécsi közgyűlés döntése értelmében a város további 100 milliót. A tervek szerint Pécs jövő évi költségvetéséből 60 millió forintot szánnak erre a célra, egy évvel később pedig a maradék 40-et. A „matek” végén megmaradó 100 milliót kellene még összeszedni. Ehhez további támogatókat keres az egyesület, az egyik talán épp a Pécsi Tudományegyetem lehet majd, de ez még a jövő zenéje.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!