Sport

2011.10.26. 20:01

Törtei tudja, ezt elég olcsón megúszta

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi határozata alapján a PMFC játékosát, Törtei Tamást 2011. december 31-ig eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A roppant kényes helyzetbe kerülő futballistát az érzéseiről, a mindennapjairól kérdeztük.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A fegyelmi bizottság keddi határozatából kiderült, hogy Törtei Tamást a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt 2011. december 31-ig minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották. Ez első, sőt második hallásra is elviselhető büntetés (hiszen mindössze két hónapról van szó) – főleg olyan időszakban, amikor a futballban tapasztalható csalások, bundázások miatt az illetékes szervezetek drákói szigort ígérnek, ígértek.

Ennek tudatában úgy hívtuk fel délelőtt Törtei Tamást, hogy szinte biztosak voltunk benne: egy megkönnyebbült játékossal beszélgetünk, aki fellélegzett a határozat hallatán.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Törtei Tamás (labdával) számára nagyon hiányzik a labda, mivel nem látogathatja csapata, a PMFC edzéseit
[/caption]

– Vegyes érzéseim vannak – vágott bele a PMFC balhátvédje. – A szabályzat szerint akár öt évig is terjedhetett volna a büntetés. De nem történt semmi, nem volt bunda, nem volt csalás, ennek még a gondolata sem vetődött fel bennem. A bizottság enyhítő körülményként értékelte, hogy az ajánlatot elutasítottam, és azt is, hogy még egy héttel a mérkőzés előtt jelentettem a történteket. Ez volt a legkisebb tétel, amit kaphattam. Persze, hogy így is fáj ez az egész, de ez volt a legjobb rossz.

Törtei az eset után nem sokkal lapunknak úgy nyilatkozott, nem is volt tisztában azzal, hogy 24 órán belül jelentenie kell a történteket. Most megkérdeztük tőle, tudja-e már, mi áll a szabályzatban.

– Persze! Sajnos tényleg nem voltam vele tisztában, ha tudom, rohanok jelenteni. Egy életre megjegyeztem! – válaszolta a 26 éves játékos.
Akinek persze alaposan megváltoztatta a mindennapjait az október elején kibukó bundaügy. A klubja rögtön felfüggesztette az edzéslátogatás alól, most pedig a fegyelmi bizottság határozata köti béklyóba a lábait. Persze nem teljesen.

------------------------------------------------------------------------
Igazságos a kiszabott büntetés? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

– A csapat edzéseire nem mehetek, sajnos, de naponta így is kétszer tréningezek. Hosszú futások vannak a programban Malomvölgyben, illetve egy fitneszterembe is járok. A labda ugyan nyilván hiányzik, de a törzsemet, a lábamat erősítem, amennyire csak lehet. Mindez nem helyettesíti a futballt, de megpróbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy jó formában maradjak. Egyébként sem vagyok az a típus, aki elhagyja magát, mozgok egész nap erre-arra – árulta el Törtei.

A balhátvédnek természetesen egy ilyen ügy kapcsán nem csak a testét kell karbantartania, hanem a lelkét is. Ebben elsősorban a barátok, a szurkolók segítettek neki. „A barátnőm természetesen kitart mellettem, és a facebookon, illetve SMS-ben és e-mailben több száz üzenetet kaptam, amelyben korábbi játékostársak és PMFC-szurkolók biztosítottak arról, hogy bíznak bennem. Tiszaföldvárról pedig, ahol felnőttem, azt írták, hogy az egész város velem van! Mindenkinek, aki jelentkezett, írt nekem, nagyon köszönöm!”

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz december 31. után, vagyis hogy játszhat-e még a PMFC-ben valaha, Törtei nem tudott konkrétumot mondani. Annyit azért megjegyzett, a szíve szerint január 1-jén már felhúzná a PMFC-mezt.

Jól ismerik egymást

A Törtei-ügyben kedden született fegyelmi bizottsági határozat nem csak a pécsi játékos büntetését tartalmazza. A Siófok – PMFC Ligakupa-mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolására irányuló kísérlet miatt (eszerint ő volt a hívó fél) Balogh Tamás (Barcsi SC) labdarúgó játékjogát és az ellene indult eljárást a büntető-eljárás jogerős befejezéséig felfüggesztették.

Az eset kapcsán már az első napokban hallani lehetett „barcsi vonalról”, továbbá a Balogh név is elhangzott.

A határozatban szereplő Balogh Tamás a Barcs 26 éves játékosa (a sors furcsa fintora, hogy október 25-én volt a születésnapja, a fegyelmi tárgyalás pedig 26-án), korábban szerepelt a Szombathelyi Haladásban, a Celldömölkben, és a Zalaegerszegben is. Ennél sokkal érdekesebb információ, hogy a 2009/2010-es szezonban együtt játszott a barcsi csapatban Törteivel, akit akkor a PMFC kölcsönadott a somogyiaknak – vagyis a két futballista innen ismeri egymást. De nem csak innen: korábban mindketten a Szombathelyi Haladásnál nevelkedtek, vagyis gyerekkoruk óta összeköti őket a labdarúgás.

A barcsi klubnál természetesen még kevésbé örülnek a kellemetlen históriának, mint Pécsett.
– Derült égből villámcsapásként ért minket a hír – nyilatkozta lapunknak Kuczkó Gábor, a barcsiak ügyvezető igazgatója. – A múlt héten szembesültünk ezzel a történettel, amikor az MLSZ-től hivatalos értesítést kaptunk, miszerint Balogh Tamással szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek. A játékost azonnal felmentettük az edzéslátogatás alól.

A keddi határozat

„A FEB a 2011. október 5-én lejátszott Siófok – PMFC Ligakupa-mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolására irányuló kísérlet miatt Balogh Tamás (Barcsi SC) labdarúgó játékjogát és az ellene indult eljárást a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette. A FEB Törtei Tamást a fenti cselekménnyel kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől 2011. december

31-ig eltiltotta.”

Ma döntenek

Törtei Tamás ügye, akarva-akaratlanul, nyilván rossz fényt vet a PMFC-re is. Mindezt bizonyára nem vette jó néven a tulajdonos, Matyi Dezső, így annak ellenére helyénvaló a játékos további sorsát firtató kérdés, hogy a szerződése még két évig, vagyis 2013 nyaráig érvényes.

Ezzel kapcsolatban Bérczy Balázs ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, Törteivel ma, vagyis csütörtökön ülnek le tárgyalni, s akkor dönteni is fognak.

Az alaptörténet

Amint az ismert, Törtei Tamást telefonon hívták fel azzal

a szándékkal, hogy az október 5-i, Siófok – PMFC Ligakupa-meccset megbundázzák, veszítsenek a pécsiek. A játékos

az esetet nem jelentette 24 órán belül, csak két-három nappal később. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult gazdasági vesztegetés bűncselekmény gyanúja miatt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság erről tájékoztatta is a PMFC-t, amely egyébként azonnal tájékoztatta az MLSZ-t.

K. Mayer András (Dunántúli Napló) A keddi határozat „A FEB a 2011. október 5-én lejátszott Siófok – PMFC Ligakupa-mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolására irányuló kísérlet miatt Balogh Tamás (Barcsi SC) labdarúgó játékjogát és az ellene indult eljárást a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette. A FEB Törtei Tamást a fenti cselekménnyel kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől 2011. december

31-ig eltiltotta.” Ma döntenek Törtei Tamás ügye, akarva-akaratlanul, nyilván rossz fényt vet a PMFC-re is. Mindezt bizonyára nem vette jó néven a tulajdonos, Matyi Dezső, így annak ellenére helyénvaló a játékos további sorsát firtató kérdés, hogy a szerződése még két évig, vagyis 2013 nyaráig érvényes.

Ezzel kapcsolatban Bérczy Balázs ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, Törteivel ma, vagyis csütörtökön ülnek le tárgyalni, s akkor dönteni is fognak. Az alaptörténet Amint az ismert, Törtei Tamást telefonon hívták fel azzal

a szándékkal, hogy az október 5-i, Siófok – PMFC Ligakupa-meccset megbundázzák, veszítsenek a pécsiek. A játékos

az esetet nem jelentette 24 órán belül, csak két-három nappal később. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult gazdasági vesztegetés bűncselekmény gyanúja miatt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság erről tájékoztatta is a PMFC-t, amely egyébként azonnal tájékoztatta az MLSZ-t. Törtei Tamás (labdával) számára nagyon hiányzik a labda, mivel nem látogathatja csapata, a PMFC edzéseit -->

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!