vereség

2018.01.17. 19:56

Véget ért számunkra a kézi-Eb

A magyar csapat 33-27-re kikapott a csehektől, így nem jutott a középdöntőbe a horvátországi kontinensviadalon. A szövetség is csalódott.

Varasd, 2018. január 17. A magyar válogatott tagjai a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkõzés után Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától. MTI Fotó: Illyés Tibor

A két együttes 28. alkalommal találkozott egymással, 19 magyar siker és két döntetlen mellett ez volt a hetedik cseh győzelem.

A magyar válogatott szombaton az olimpiai bajnok Dániától 32-25-re, hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól 27-25-re kapott ki.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, D csoport:

Csehország-Magyarország 33-27 (15-11)

Varasd, 4200 néző, v.: Pichon, Reveret (franciák)

lövések/gólok: 52/33 (63 százalék), illetve 44/27 (61 százalék)

gólok hétméteresből: 6/6, illetve 4/3

kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország:

Mikler – Juhász Á. 1, Bodó 4, Lékai 9, Bánhidi, Ancsin 2, Hornyák 2. Cserék: Ligetvári, Schuch, Balogh Zs. 5, Bartók 2, Császár, Szöllősi, Fekete D. 2, Borbély.

A magyar csapatnak a középdöntőbe kerüléshez mindenképpen győznie kellett volna, a biztos továbbjutáshoz legalább négy góllal.

A dánok és a spanyolok elleni mérkőzésen sem vezetett két góllal a válogatott, ez a csehekkel szemben már a legelején, 2-0-nál összejött. A kezdeti lendület a tizedik percre némileg megtört, az ellenfél hatékony átlövésekkel előbb egyenlített (4-4), majd Ondrej Zdráhala vezérletével előnybe került (9-8).

Ahogyan az előző meccseken, úgy ezúttal is több technikai hibát vétettek és lövéseket hibáztak a magyarok, ezt a csehek gyors ellenakciók végén rendre kihasználták. Martin Galia kapus egyre jobban védett, Tomas Mrkva pedig hárította Lékai Máté büntetőjét.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány cserékkel és időkéréssel is próbálkozott, de miután a csehek 12 perc alatt 8-2-es szériát produkáltak, már öt találattal vezettek.

Zdráhala két góljával kezdődött a második felvonás, majd Vranjes kikérte második idejét is, mert jobban fogyott az idő, mint a magyarok hátránya, mivel nem tudtak hatékonyan támadni felállt védelem ellen. A 39. percben nagy rohamot indított a csapat, és miután sorozatban négy gólt szerzett, az ellenfél is időt kért (19-17).

A rövid pihenő után Csehország megszakítás nélkül háromszor volt eredményes, ezzel ismét megnyugtató előnybe került. A magyarok svéd edzője tíz perccel a vége előtt, négygólos hátránynál kérte ki utolsó idejét, ez megint jó hatással volt játékosaira, ugyanis felzárkóztak, és az 55. percben az egygólos különbségért támadhattak, de nem jártak sikerrel, ami végleg eldöntötte a meccset.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ondrej Zdráhala volt, aki 21 lövésből 14 gólt dobott. A Balatonfüred játékosa, Stanislav Kasparek hét kísérletből három találatig jutott.

A magyar válogatott az Európa-bajnokság 1994 óta íródó története során 2000-ben és 2002-ben nem jutott ki a tornára, de amikor ott volt, mindössze egyszer, 2010-ben búcsúzott nyeretlenül – érdekesség, hogy az utolsó csoportmérkőzésen akkor is Csehország győzte le a csapatot -, de most először maradt pont nélkül.

Ljubomir Vranjes továbbra is nyeretlen a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, mérlege egy döntetlen és négy vereség.

Csalódásként értékelte a szereplést a magyar szövetség

„Válogattunk három vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a csoportjából, így az alapcélt, a minimális elvárást sem teljesítette” – áll az MKSZ szerda esti közleményében.

A szövetség elnöke, Kocsis Máté a kontinenstornát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, azt a célt tűzték a nemzeti csapat elé, hogy nyerjen legalább egy meccset a varasdi D csoportban, ez pedig minden bizonnyal a középdöntőbe jutást jelentette volna.

A szerdai közlemény emlékeztet rá, hogy a skandinávok ellen negyven percen át, a spanyolok ellen pedig mindvégig a torna szintjéhez és a magyar kézilabda rangjához méltó teljesítményt nyújtott a csapat,

„de az élsportban elsősorban az eredmény minősít, ezért mélységesen csalódottak vagyunk”.

Hozzáteszik, hogy csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is. A svéd edző továbbra is nyeretlen a magyar kispadon, mérlege egy döntetlen és négy vereség.

„Azt is mérlegelnünk kell, hogy a régóta szükségszerű, mégis sokáig halogatott generációváltás éppen csak megkezdődött a válogatottnál, de a csehektől elszenvedett, fájdalmasan egyértelmű vereség utáni pillanatokban ez sem vigasz. A közeli és a távolabbi jövő rengeteg feladatot ró a magyar kézilabda minden szereplőjére” – zárul az MKSZ állásfoglalása.

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!