Sport

2015.02.13. 10:08

Volt egyszer egy nagy csapat

A PVSK legendás női kosárcsapata 1992–2005 között 11 magyar bajnoki címet szerzett, kupagyőzelmeket, és nemzetközi sikerekkel örvendeztette meg a szurkolókat. Most a nagy csapat egyik húzóemberével, Balázs Hajnival beszélgettünk arról, hogy mi lett a sok szép örömet szerző társasággal.

Mészáros B. Endre

– Mikor kosarazott utoljára?
– Amikor 1999-ben lejátszottam az utolsó tétmeccsemet. Nincs „öreglány” csapatunk, s nem járunk el baráti alapon sem dobálni.

– Ha már nosztalgia, hogy állt föl az a kezdőötös, melyben a legtöbbet szerepelt?
– Ötnél többet mondok, mert azért több csapatkorszakról van szó, Jolanta Vilutyte, Sztojkovics Éva , Horváth Juci, Zsolnay Gyöngyi, Veres Judit, Iványi Dalma, Csák Magdi voltak a legtöbbször a társaim.

– Teljesen eltűnt a sportéletből?
– Az történt velem is, ami az élsportolók négyötödével. Van egy földrajztanári diplomám, de hitegettek, hogy számítanak rám később is a csapatnál. Így aztán se tanár, se sportmenedzser nem lettem, mert az edzői pályát eleve elvetettem. Ekkor hívott Kiss Endre banktisztviselőnek, s itt ragadtam, 12 éve vagyok a Szigetvári Takarékszövetkezet uránvárosi fiókjában.

– Hogy éli meg, hogy ünnepelt sztárból kétkezi dolgozó lett?
– Ez egy új élet, újra fel kellett építenem magamat. A szurkolók azonban ma is megállítanak az utcán, és érdeklődnek, milyennek látom a pécsi kosáréletet. Hozzátenném rögtön, én a pécsi kosárlabdának szurkolok, nem teszek különbséget az élcsapatok között.

– Tartsunk egy kis névsorolvasást. Mi van a régi társakkal?
– Vilutyte hazaköltözött Litvániába, utánpótlásedző, de évente egyszer-kétszer megfordul Pécsett, mert van itt is egy lakása. Sztojkovics önkormányzati képviselő, őt inkább a politika érdekli, Csák Magdiról, Rátgéber Lászlóról és Iványi Dalmáról gondolom nem kell külön beszámolni, Horváth Jucira úgy emlékezünk, hogy évente egyszer, december 23-án a férjénél, Bercsényi Gábornál összejövünk a csapatból Veres Judittal és Hollós Annával, ők különben Sopronban edzősködnek. Juci egyébként sportújságírónak készült, a Dunántúli Naplóval is kacérkodott. Béres Timi Kecskeméten kosárlabda- akadémiát működtet a férjével, Sztojan Ivkoviccsal, Károlyi Andrea Budapesten edzősködik, Ujvári Eszter Csiszár Jenő felesége, és fantasztikus cukrászremekeket készít, Fegyverneky Zsófi Sopronban kismama, a férje Dénes Gábor kosaras, Zsolnay Gyöngyi utánpótlásedző, párja Vujity Tvrtko újságíró, ők Székesfehérváron élnek. Halász Judit Hatvanban pszichológus, Donkó Orsi Szegeden él, a férje Szetey András egykori kardvívó, most újságíró, Anitics Lívia pedig Budapesten van. Azt hiszem, szívesen összejönnénk még egy ilyen nagy találkozóra, de labdát már csak igen kevesen vennének a kezükbe.

Több mint négyszáz bajnoki meccs a PVSK-val

Balázs Hajni 1963-ban született Szigetváron. A Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, ezután került Pécsre a PVSK női kosárcsapatba. 1981-től 1999-ig volt a csapat meghatározó tagja két év kitérővel, amit a kilencvenes évek elején a fővárosi Tungsram SC-ben töltött. Az NB1.-ben a PVSK-val 417 bajnoki meccse volt, 125-szeres válogatott, nyert három bajnokságot, három kupát, válogatottként pedig bronzérrmet nyert Európa-bajnokságon. Férje Juhász Zsolt gyermeksebész, fiuk, Gergely idén érettségizik, lányuk, Dorka 15 éves, igen nagy kosártehetség – érdekesség, hogy mindkét gyermek magyar bajnoki döntőt is játszott, az édesanyjuk ugyanis pár hónapos terhesen még vállalta a játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!