Hallgassa élőben!

A személyiség színei

Kevesen tudják, hogy nemcsak a születési képletünk vagy a számmisztika kódja árul el sokat rólunk, és nemcsak a horoszkópból vagy a kártyából lehet következtetni a jövőre. Bizony nagyon sok titkot tárnak fel a színek is. Akik képesek érzékelni az embert körülvevő energiaburkot, az aurát, azok annak színéből meg tudják állapítani az illető lelkialkatát, pillanatnyi hangulatát, sőt egyes betegségeit is.

Nem kell auralátónak lenni ahhoz, hogy beleláthassunk mások lelkébe. Elég, ha megismerkedés után kifaggatjuk a kedvenc színeiről. Ugyanis a színek kódnyelve nagyon egységes és meghatározó.

Mindennapi életünkben a színek legtöbbször természeti jelenségekhez kötődnek. A kék mindig a tengert, az eget, a látóhatárt idézi, a zöld a természetet, a megújulást, a vörös az életet, a haragot, a vért, a forradalmat.

Aki egy nehéz nap délutánján úgy érzi, nem tud még pihenni, legalábbis nem a lakásban, az sétálni indul, és közben nem is sejti, hogy ezt azért teszi, mert a szervezete a zöld színre vágyik. Park, erdő, domboldal vagy folyópart hívja. Viszont ha a környezetében sok a vörös, a narancsszínű vagy a sárga, akkor feltöltődik energiával, s ilyenkor még a munka is könnyebben megy, mert ezek a színek a tevékenységre hatnak pozitívan.

Ősi szimbolikus jelentés

Már az ókorban ismerték – igaz, nem sokan és nem mindenhol – a kromoterápiát, a színek gyógyító hatását. Az ehhez készült elmélet hívei állítják: a szervezetnek sok egyéb mellett mindig a megfelelő színre van szüksége a normális működéshez. Az őskorban a halottat azért festették vörösre, mert hitték, hogy az „élet színétől” újraéled. Úgy gondolták, minden embernek meg kell kapnia bizonyos „színadagot”, és akkor nem lehet nagyobb baja.

A színek szimbolikus jelentése összefügg az emberi pszichikumra kifejtett hatásukkal. A szerelmes azért piros rózsával üzeni meg érzelmeit, mert ez a szenvedély jelképe. Ugyanakkor a vörös izgat is, gerjeszti a nemi vágyat. Nem véletlen, hogy évszázadokon keresztül vörös inget viseltek a prostituáltak. (A híres El Greco-festményen, a Szent család című képen bűnbánó Magdolna, a bűnös nő lángoló vörös leplet von lehajtott fejére.)

A színekben rengeteg hangulatkeltő elem rejlik. Az egyik derűt, örömet, a másik nyugalmat, áhítatot, a harmadik bánatot ébreszt. Van Gogh azt írta: „A kávéház olyan hely, ahol megbolondulhat az ember és bűnöket követhet el.”  Ezt a hangulatot próbálja érzékeltetni a vérvörös és a sötét borvörös színnel, meg a zöld ellentétével. „Mindez valami izzó alvilági légkört fejez ki, valami sápadt borzalmat” – írja a művész.
Mindenki ismer olyan embert, aki tarkán, színekben gazdagon öltözik és olyat is, aki épp ellenkezőleg, egy vagy két egyszerű színt kedvel csak öltözködésében, és ezen hosszú évtizedeken át nem változtat. A szakértők kétféle magyarázatot találtak a jelenségre. Az egyik szerint azok nem kedvelik a színeket, akik gyermekként meglehetősen sivár, egyszínű világban éltek. Mások viszont alaposan megjegyezték a gyermekkori játékok, vagy a táj színét, ahol felnőttek.
A másik magyarázat a színek jelképrendszerével függ össze. Sok ember, különösen a nők öntudatlanul is lelkiállapotukhoz illesztik a ruhájuk, lakásuk színvilágát. Aki alapjában rosszkedvű, szívesebben hord szürkét vagy feketét.
A VÖRÖS az élet színe. Az élettel teli, kirobbanóan szép emberek és az élet örömeit kedvelők a pirosért rajonganak. Nem véletlen, hogy az autógyárak néhány sportkocsit eleve piros színben gyártanak.
A pszichológusok hosszas vizsgálódás után megállapították, hogy a lobbanékony természetű emberek (és a 14-18 éves fiatalok) nagyon kedvelik a vöröset. A tizenévesek hangulata a legváltozóbb, ők az egész világgal szemben állnak, mindenkivel harcba szállnak. Érzelmük ekkor teljesedik ki, rajongásuk mindinkább a másik nem felé fordul. Dacolnak a szüleikkel, a tanáraikban ellenfelet látnak.
Aki a vöröset kékkel együtt választja, az többnyire ingerlékeny, idegileg labilis.
A vöröset-zöldet együtt választók körében sok a nyugtalan álmú, a rossz alvó.

A KÉK évezredek óta a végtelenség jelképe. Az egyiptomi sírokban sok kék kőből faragott amulettet találtak – a lélek halhatatlanságának szimbólumaként.
A világos, hideg kéket elsősorban a lányok kedvelik (fiúk szinte alig válaszatják), vagyis ez a szín női tulajdonságokat hordoz. Könnyed, finomsága kilendít a rohanó élet zsivajából, csendet, nyugalmat áraszt. Kedvelői kitartóak a munkában, hűek az eszméikhez, még akkor is, ha ebből hátrányuk származik. Nehezen befolyásolhatóak, inkább ők győznek meg másokat. Nagyon szeretnek vitatkozni. Fontos számukra, hogy a környezetük jó véleménnyel legyen róluk.
A sötét, meleg kék és az ultramarin kedvelője egyszerre helyt tud állni a családban és a társadalomban is.
A világoskéket zölddel együtt szeretők többnyire skizofréniások. Ahogy Csontváry és Van Gogh képein sem véletlen e két szín állandó együttes megjelenése. Van Gogh még az Önarcképének hátteréül is a világos kékeszöldet választotta, pedig szenvedélyes festő volt. Végül elmegyógyintézetben fejezte be az életét (és ott is a kékeszölddel nyugtatta idegeit). 
Aki a meleg sötétkéket vörössel együtt kedveli, az a lelke mélyén örökké attól fél, hogy nem tud valamit elvégezni. Hangulata gyakran változik, hol nagyon aktív, hol meg semmi nem érdekli. Nem szívesen barátkozik.

A SÁRGA a Nap színe. Világosságot, meleget áraszt. Kedvelői szívesen sportolnak, mozgásigényük óriási. Lelkesedésük azonban szalmaláng. Vonzódnak a látványos dolgokhoz, szeretik a feltűnést, mindig tetszeni akarnak.

A NARANCSSZÍN kedvelőinek többsége sport- és zenerajongó. Az élet könnyebbik oldalát keresik. Követik a divatot, könnyed formaalakítók. Nem látják meg a lényeget, nem is igen törekszenek annak megismerésére. Minden tekintetben kiegyensúlyozottak, nyugodtak, de nem kitartóak.

A DRAPP „felnőtt” szín, gyerekek alig választják. Aki kedveli, az lendületes, önálló egyéniség. Művelt, és nagyon büszke a jó tulajdonságaira.

A MUSTÁRSZÍN kedvelője aggályos, csüggedő típus. Hiába jó felfogású, mindig háttérbe szorul, mert „élhetetlen”. Érzelmeit nem tudja kifejezni, és bizalmatlansága miatt a feléje nyújtott baráti jobbot sem képes elfogadni.

A BARNA nagyon kevesek kedvence. Az emberek többségében inkább kellemetlen, nyugtalanító hatást vált ki. Akinek tetszik, az kritikus hajlamú, zárkózott, bátortalan. Kevés a barátja, környezete különcnek tartja. RagaszkodIk a tradíciókhoz. (Érdekes megfigyelés, hogy leginkább a Bak jegyűek kedvence.)

A BORDÓ sem igazán közkedvelt. Aki választja, rapszodikus, hangulata irányítja, rendetlen, feledékeny. Idejét, energiáját, pénzét képtelen beosztani. Kitűnő művészi hajlammal rendelkezik, de képességét csak ritkán használja ki. Rendszeres pontosságot kívánó munkára alkalmatlan.

A TÉGLAVÖRÖS a vörösnek tompított, más színekkel kevert, közömbös árnyalata. A mögötte álló karakterek is ilyen tulajdonságokat mutatnak: érzelmileg közömbösek. Fáradékonyak, a szellemi munka rövid idő alatt kimeríti őket. Bár nem igazán tehetségesek, mégis szívesen szerepelnének.
A vöröset téglavörössel együtt választók erőszakosak és harciasak. Materiális beállítottságúak, színészi hajlammal és gyűjtögető szenvedéllyel.

A ZÖLD színt szeretők csöndesek, környezetükkel szemben igénytelenek. Ezzel szemben szinte olthatatlan a kultúra iránti vágyuk, jó előadók, írásban is nagyszerűen tudják kifejezni magukat. Ítélőképességük kiváló.

A RÓZSASZÍN a fiatalok kedvence. Akik választják, alkalmazkodnak a közösségi szabályokhoz, tevékenyen részt vállalnak a közösségi munkában.
 
A LILA a hétköznapokban az öregség színe, a szomorúság jelképe. Ám akinek ez a kedvenc színe, az tele van tudásvággyal, vonzódik a misztikához, és rendkívül érzékenyen reagál mások hangulatváltozásaira. Kitűnő médium lehet.

A FEHÉR valójában nem önálló szín: a színskála valamennyi színének együttes megjelenése. Kedvelői sokoldalúak, de egyedül kevésbé boldogulnak az életben, kell valaki, aki „kibontja” színes egyéniségüket, a bennük rejlő tehetséget, különben elkallódnak.

A FEKETE az összes színt magában foglalja, de már nem bontható fel, mint a fehér. Aki tetszőnek találja, annak igen szűk az érzelmi skálája, megfáradt, kiégett, elfásult.

A SZÜRKE a fehér és a fekete keveréke. Aki választja, csöppet sem szürke egyéniség, bár egyfajta önbizalomhiányra utal. A világosszürkét választók depresszióra hajlamosak, és nem tudnak élni az élet kínálta lehetőségekkel. A sötétszürke kedvelői akarnoksággal, kíméletlen céltudatossággal leplezik belső bizonytalanságukat.

A színek gyógyító ereje

Korunk lélekgyógyászai már figyelembe veszik munkájuk során a színek hatását is, ha magyarázni nem is tudják, hogy az egyik miért okoz fájdalmat, míg a másik megnyugvást. A lényeg, hogy kedvezően befolyásolja a gyógyulást.
Az egészség megőrzését a barátságos színek szolgálják. A betegnek ajánlott színes lámpákkal világított helyiségben tartózkodnia, főképp a sötét téli délutánokon, illetve este és éjszaka. Naponta egyszer legalább tizenöt percig legyen barátságos színt árasztó lámpa alatt, a többi időben a normális sárgás belső világítás ajánlatos.
A vörös a vér betegségeinél, a tüdő, a szív, az izmok bajánál segíthet, de az alkoholbetegek gyógyításában is jelentős szerepet kap.
A narancsszín a vesebetegségnél, az izmok túlhajtottságából eredő kóroknál hat kedvezően.
A sárga javítja az emésztést, csökkenti a kóros anyagcsere-folyamatból eredő károsodást. Használ az asztma és a cukorbaj, illetve depresszió esetén is. Vörössel felváltva a sárgát alkalmazzák bénulásoknál.
A zöld csökkenti a vérnyomást. Erősíti a bőrt és a csontokat, de álmatlanság esetén is ajánlatos.
A kék csökkenti az étvágyat, és sikerrel vetik be szívideg-panaszoknál. Ugyancsak jó a pajzsmirigy-túlműködésre is. Baktériumölő hatását is felfedezték a szakemberek, ezért ajánlják torokgyulladás enyhítésére.
A lila szembetegségeknél, orr- és fülbántalmaknál használható. Csökkenti a száraz köhögést és megszünteti a belek szabálytalan működését.

Ez a cikk a Kiskegyed Astronet Horoszkópban jelent meg. További érdekes olvasnivalót, horoszkópot, sztárokról szóló cikkeket a lapban találsz. 

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
különleges élményt kínál
Nyitás: száz ország képviselői jönnek el a Vadászati Világkiállításra (videók)
sikeres gazdaságpolitika / 6 órája
Felminősítette Magyarországot a Moody's
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az eddigi „ Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.
Gyász
Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH ANDRÁS közgazdász 84 éves korában, az 59. házassági évfordulója után elhunyt. Kívánsága szerint szűk családi és baráti körben eltemettük. Gyászolja felesége, lányai, vejei, unokái és a rokonság
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy STELCZ ISTVÁNNÉ Szabó Katalin 87 éves korában elhunyt. Temetetése 2021. október 2-án, a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. TÁNCZOS ATTILÁNÉ Deli Jolán 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 30-án 14 órakor lesz a Mementó urnatemetőben. (Pécs, Nagyárpádi u.15/c.) Gyászoló szerettei
IFJ. ELBLINGER OTTÓ emlékére Szép volt a múlt, de fájdalmas és szomorú a jelen, mindazért, mert már 5. éve nem vagy velünk. Édesanyád, gyerekeid: Borika, Bálint
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám, nagymamám SZOBI JÓZSEFNÉ Léránt Mária 72 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 27-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TORNYOS TIBORNÉ Uti Emma 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Mély fádalommal tudatjuk, hogy SZIGETI JÓZSEF 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZILÁGYI PÉTER tv és rádió szerelő mester 78 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én 14.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk hogy MOLNÁR IMRÉNÉ Kispéter Zsuzsanna hosszas betegség után 2021. szeptember 6-án, 60 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. szeptember 27-én 13.30 órakor kísérjük a pécsi köztemető nagyterméből. A gyászoló család
"Az élet csendben megy tovább, de a bánat, fájdalom elkísér egy életen át." Szomorú szívvel emlékezünk PÁL JÓZSEF halálának 9. évfordulóján. Édesanyád, szeretteid
Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága szerettünk MÜLLER LÁSZLÓ VILMOS szíve 66 éves korában örökre megpihent. Utolsó útjára 2021. szeptember 27-én 14 órakor kísérjük a pogányi temetőben. A gyászoló család
Tudatjuk mindazokkal akik ismerték, hogy DR. NÉMETH ÁRPÁD orvos alezredes és párja: KOVÁCS JULIÁNNA hamvasztás utáni temetésére, végakaratuknak megfelelően, közös sírboltban, 2021. szeptember 28-án 12 órakor kerül sor a pécsi köztemetőben, katonai tiszteletadás mellett. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KERNER SÁNDOR volt vajszlói lakos 88 éves korában elhunyt. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PAP ERZSÉBET életének 62. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 14 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. Gyászoló fiai: János, Zsolt és szerettei
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÄMER FRIGYES babarci lakos, életének 79. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. szeptember 22-én, a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a babarci temetőben. Kérjük, hogy csak egy szál virággal búcsúzzanak és a koszorúra szánt összeget a kihelyezett urnába helyezzék el, melyet a templom orgona felújítására adományozunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a bánatunkat részvétükkel és virágaikkal enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család