piaci egyensúly

2018.06.04. 17:35

A borászatok árképzését segíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A rendkívüli borkészletfelmérés, valamint a minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslés célja az idei keresleti-kínálati viszonyok felmérése.

Gyöngyöstarján, 2018. február 6. Az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Szőke Mátyás gyöngyöstarjáni borászatának pincéjében 2018. február 6-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: az idei szüretkor is aktív szerepet vállal a borszőlő piaci egyensúlyának megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

A közlemény szerint a HNT még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Jelezték: az elmúlt évhez hasonlóan az intézkedések részeként közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, ami a termelő és a felvásárló jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével méltányos keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködéshez egyaránt.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekbe.

A HNT emlékeztet arra: az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés, ami csak úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csupán a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, illetve a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható. Ennek megfelelően a szakmaközi szervezet nem a piaci árviszonyok befolyásolására, hanem arra törekszik, hogy mindkét fél birtokában legyen azon információknak és lehetőségeknek, amelyek révén a legjobb üzleti döntés hozható meg – áll a közleményben.

Borítókép: Az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Szőke Mátyás gyöngyöstarjáni borászatának pincéjében

Forrás: MTI Fotó/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában