Darabokra tört

2018.08.12. 11:30

A búcsú napjára helyreállították a keresztet

Újjáépítették a Felsőhavi-Hegyalja utca kereszteződésében három éve véletlenül romba döntött Krisztus-keresztet – a múlt hétvégén tartott Havas Boldogasszony búcsún a zarándokokat az új korpusz és feszület fogadta.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Mint ismeretes, 2015 októberében a közvetlen közelben zajló építkezés során egy teherautó véletlenül ledöntötte a Felsőhavi és a Hegyalja utcák kereszteződésében található Jézus-keresztet. A vállalkozó rögtön jelezte az egyházmegyének, vállalva az ezzel járó felelősséget is. Miután a szobor a Havihegyi búcsújáráskor az Ágoston térről a kápolnához követ hordó zarándokok harmadik, utolsó állomása, nem volt kérdéses, hogy azt újra felépítik.

Az akkori első nyilatkozatok még arról szóltak, hogy még 2015-ben állni fog a szobor.

A teherautó által letarolt feszület 18 darabra hullott – a maradványok kőfaragóhoz kerültek. A talpazaton szereplő dátum szerint 1930-ban felállított szobor cserkúti kőből készült – a szakemberek törekvése az volt, hogy ugyanilyen alapanyagból készüljön az új kereszt. Az eltört darabok összeragasztgatása is felmerült megoldásként, ám a kereszt annyira megsérült, hogy javítására nem volt lehetőség. A rajta lévő, porcelánból készült korpusz pedig szilánkokra törött.

Az elmúlt három évben olvasóink a DN SMS és Postabontás rovataiban többször szóvá tették: nehezményezik az elhúzódó helyreállítást. A múlt hétvégi Havas Boldogasszony búcsú zarándokait már a kereszt a korpusszal együtt fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!