olvasói levél

2018.06.12. 15:05

A Fecskeház udvara nem kutyafuttató!

Két évvel ezelőtt költöztünk párommal a remek lehetőséget kínáló Koller utcai Fecskeház nevű önkormányzati lakóépület egyik lakásába - írja egyik olvasónk.

Forrás: Pixabay

Az élet zavartalan volt, gyarapodtunk is egy pici babával, de sajnos ez a tavalyi évig tartott, mikor megjelentek olyan itt lakó kutyatartók, akik nem rendszabályozzák kedvencüket. Végső elkeseredésünkben írok, mert azon túl, hogy szólunk és a kutyatartók az „el lehet innen költözni” – választ adják, a helyzet hivatalos szerv megkeresése után is változatlan.

A lakóépületnek van egy osztatlan közös tulajdonú udvara, melyet a póráz nélküli kutyafuttatók uralnak, holott az nincs megjelölve a 2014. évi állattartásról szóló önkormányzati rendeletben, amely szerint 14 hivatalos kutyafuttatóra vihetnék kedvencüket, de a gazdák e helyett leülnek az udvari padra, és elengedik őket. Vagy az úttestre szaladó kutyájuk után rohannak üvöltve. A kutyafuttatás miatt a főbejáraton lehetetlen bemenni anélkül, hogy négy-öt kutya (két nagytestű) le ne rohanna. Reakció? „Nyugi nem harap” – miközben a 30 méterre lévő padon ülve mobiltelefon és cigi a kézben. Ez akkor sem történt másként, amikor terhes voltam. Az ebeken se póráz, se szájkosár, a helyzet változatlan a lépcsőházban is. Az éretlen, nemtörődöm társaság módszeresen veszélyezteti a forgalmat és a lakók testi épségét. A rendelet kifejti: „Többlakásos lakóépület udvarán és közös használatú helyiségeiben ebet csak pórázon lehet vezetni”.

A csoportos kutyafuttatás rendszeresen a délutáni órákban kezdődik és eltart 9–10-ig, miközben a kutyák csaholnak. A gazdájuk nem csitítja, mondván: „ehhez jogunk van, alkalmazkodniuk kéne”. Hogy mi nem tudunk pihenni a kisebbik baj, de a pici többször felsír ilyenkor, és nagyon nehéz visszaaltatni. Miért várják el, hogy egy alig egy- éves gyermek alkalmazkodjon az állandó kutyaugatáshoz? Az üzemeltető (Elszámolóház) közölte velünk, a háznak nincsen alapító okirata, így a házirenden kívüli ügyekben az önkormányzati rendeletek a mérvadóak, vagyis a fent említett rendelet. Megkeresésünkre a közterület-felügyelet kijelentette, ők azzal nem tudnak mit kezdeni, ami délután 4 óra után történik. Előtte kiszállnak, utána nincs lehetőség ellenőrzésre, csak ha a rendőrség kéri. Súlyos probléma a higiénia – ha a kutya a folyosót összepiszkítja bármilyen módon, a gazdának kötelessége feltakarítani.

A legkritikusabb első emeleten méteres csíkokban áll az összetapicskolt vizelet. A kutyatartók, ha elmennek dolgozni vagy számtalanszor bulizni, akkor a magára hagyott kutyák, keservesen sírnak, ajtót kaparnak, előbbi esetben délután 5-6-ig napi szinten, utóbbiban akár hajnali 2-3-ig hetente többször, ami már állatvédelmi kérdés. Mit tehetünk, számíthatunk-e bármilyen intézkedésre vagy jogi megoldásra, vagy végig kell néznünk, ahogy az amúgy nagy segítséget jelentő Fecskeház átalakul bentlakásos kutyafuttatóvá?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában