jubileumi rendezvény

2018.08.13. 17:30

A Gazdanapok ezúttal is megmozgatta Baranya megye vállalkozóit

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg péntek délelőtt a 25. Szentlőrinci Gazdanapokat, amelyen idén több mint négyszáz kiállító mutatkozott be. A szakmai programok mellett közönségcsalogató műsorok is várjtk az érdeklődőket a hétvégén a Kiállítási és Rendezvény Centrumban.

Hajdu Zsolt

Fotó: Laufer László

A szervezők minden követ megmozgattak a jubileumi rendezvény kapcsán, munkájuk eredményét pedig a 80 ezer négyzetméteres, több mint négyszáz céggel, látványosan benépesült kiállítási tér minősíti – a számtalan kapcsolódó, színvonalas programmal együtt.

A megnyitón Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezetője mint házigazda, elmondta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kiállítás tematikája, szakmaisága, eseményei olyan kínálatot nyújtsanak, amelyek versenyképessé teszik a hazai és nemzetközi „agrárkiállítási” piacon. Az elmúlt 25 év tapasztalata alapján ebben a munkában a hagyománytisztelet, a megújulás és a szakmaiság a legfontosabb szempont.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, nemcsak a Szentlőrinci Gazdanapok érkezett mérföldkőhöz, hanem a magyar mezőgazdaság is. Annak ellenére, hogy az elmúlt nyolc évben másfélszeresére nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, illetve 50 százalékkal emelkedett az export is, további kihívásokra kell megtalálnia a szakmának a válaszokat, mint például az öntözés kérdése.

Feldman Zsolt államtitkár unikálisnak értékelte a Gazdanapokat a Horvátországgal való együttműködés tekintetében. Mint mondta, az elmúlt években a kormány megteremtette a mezőgazdaságban is a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a biztonságot, ennek eredménye pedig megmutatkozik a fejlődésben is. A kormányprogram legfontosabb üzenete, ma már képesek eltartani családjukat a gazdálkodók a földből.

Süli János, a paksi atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, garantálják a gazdálkodóknak a termeléshez a tiszta energiát.

– Bizalmat ajánlunk a gazdáknak, amit leraknak az asztalunkra, bátran elfogyasztjuk, mert jó minőségűek a termékek. Együttműködésre törekszünk a gazdákkal, Paks környékét a régióból szeretnénk ellátni mezőgazdasági termékekkel.

Megkérdeztük: Mit gondol a rendezvényről?

Varga Géza Kővágószőlősről érkezett, az elmúlt 25 évben minden alkalommal eljött a vásárra körülnézni, és örömmel látta a folyamatos fejlődést, a változást, hogy minél átfogóbb és szélesebb körű legyen a kiállítás. – Legyünk büszkék erre a 25 évre, a Gazdanapok ma már nemcsak a megye értéke, hanem országos, sőt nemzetközi vásárrá nőtte ki magát.

Kasó Tamás kiállítóként húsz éve jár vissza Szentlőrincre, mint mondta, csak kedvező tapasztalatokról számolhat be, hiszen ez nemcsak bemutató, hanem vásár is, ami nagyon fontos az üzletkötések tekintetében. – Minden kiállítónak fontosak a vevőtalálkozók, amelyeken kölcsönösen megismerhetjük egymást, beszámolhatunk a fejlesztésekről. Jövőre ismét találkozunk!

Erős Zoltán Kornél mezőgazdasági szakiskolába jár, az elmúlt években is szívesen jött ki a vásárra, hogy megismerkedjen a legkorszerűbb erőgépekkel és technikákkal. – A szántóföldi bemutatót vártam a leginkább, ahol a gyakorlatban is megtapasztalhatjuk, hogy mire képesek a legújabb traktorok. Már alig várom, hogy megszerezhessem a traktoros jogsimat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában