Baranyai körkép

2018.07.11. 17:30

A hetedik helyen van Pécs a legnépszerűbb úti célok között

Egyre népszerűbb úti cél Pécs városa a hazai és külföldi turisták számára egyaránt, ez pedig látszik az elmúlt csaknem egy évtized vendégforgalmának alakulásán is. A baranyai megyeszékhely országos viszonylatban a Top 10-es listán a hetedik helyet foglalja el a látogatottság alapján.

Jelentősen növekedett a belföldi turizmus a második negyedévben, 13 százalékkal többen foglaltak hazai szálláshelyet a Szallas.hu elemzése alapján. Az egy-két éjszakás kikapcsolódások voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 77 százalékát tették ki, Budapest, Siófok és Eger voltak a legvonzóbbak. Pécs az országos Top 10-es lista hetedik helyén áll az ide érkező hazai és külföldi látogatók száma alapján. Míg nyolc évvel ezelőtt 225 ezren látogattak Baranyába a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján, addig tavaly már 320 ezren érkeztek és 745 ezer vendégéjszakát töltöttek itt.

Élénkítően hatott a hazai turizmusra, hogy két négynapos és egy háromnapos hosszú hétvége is volt az elmúlt három hónapban. A második negyedév legtelítettebb napja április 28-a, szombat volt, ami a május elsejei négynapos hosszú hétvégére esett. A foglalások alapján továbbra is az egyéjszakás kikapcsolódások bizonyultak a legnépszerűbbnek, az utazások 43 százalékát tették ki. Az üdülések harmada kétéjszakás, minden tizedik pedig hároméjszakás volt.

A statisztika alapján még mindig az apartman a legkeresettebb szállástípus, az utazók negyede foglalt ilyet, vendégházat minden ötödik, panziót pedig 19 százalékuk, a foglalások csaknem kétharmada szólt ilyen helyekre. A 4–5 csillagos hotel kategóriában átlagosan 82 ezer forintot fizettek a vendégek egy-egy szálláshelyért. Ennél jóval olcsóbban megúszta, aki apartmanban, vendégházban vagy panzióban hajtotta álomra a fejét, ők 30 ezer forint körüli összeget fizettek.

Az átlagos foglalási érték az összesített adatok szerint 36 ezer forint volt, ötből négy foglalás 50 ezer alatti volt, minden ötödik pedig 50–100 ezer forint közötti értéket képviselt. Érdekes, hogy csak a foglalások 4 százalékánál fizettek 100–150 ezer forint közötti összeget, és ettől is kisebb volt az ennél is drágább üdülések aránya. Továbbra is népszerű a SZÉP-kártya, átlagosan minden ötödik foglalást fizettek ilyen plasztiklappal, szállásonként csaknem 60 ezer forint értékben.

A három legnépszerűbb úti cél a második negyedévben a főváros, Siófok és Eger voltak. A belföldi turizmus élénkítésére új szolgáltatások is megjelentek a turisztikai kínálatban, a foglalásokhoz a közelben lévő látványosságokat is kiajánlják tájékoztatók, illetve különböző kedvezménykuponok formájában. Legutóbb az egri vár, a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Hévízi Tófürdő voltak a legnépszerűbbek, a megyék közül Pest, Somogy és Veszprém voltak a legvonzóbbak az utazók számára.

Újra felfedezték Magyarországot

Az adatokat a 2010-es számokkal összevetve elmondható, hogy az összes vendégéjszakaszám 88 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma 73,3 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 104,3 százalékkal emelkedett 2018 elején 2010 januárjához képest. A magyar turizmus az elmúlt nyolc évben bővült, a vendégek száma, a vendégéjszakák száma, és a szálláshelyek árbevétele egyaránt emelkedő tendenciát mutat. Az elmúlt évben a magyar turizmus minden idők legjobb szezonját zárta, 12 millió turista 30 millió vendégéjszakát töltött el az országban. Ugyanakkor az is látszik az adatokból, hogy a nyugat-európai turisták újra felfedezik Magyarország nevezetességeit.

Top 10 belföldi úti cél a foglalások alapján

1. Budapest

2. Siófok

3. Eger

4. Hajdúszoboszló

5. Balatonfüred

6. Szeged

7. Pécs

8. Gyula

9. Debrecen

10. Miskolctapolca

Top 5 hazai program

1. Egri vár

2. Miskolctapolca Barlangfürdő

3. Hévízi Tófürdő

4. Zalakarosi Fürdő

5. Festetics-kastély

Top külföldi úti célok

1. Zakopane

2. Krakkó

3. Boroszló

4. Szováta

5. Torockó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!