szponzorált tartalom

2018.07.27. 10:00

A nemzetiségek kerültek a főszerepbe

A város önkormányzata és a helyi nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével az EFOP-1.5.3-16-2017-00100 számú „HUMÁNREAKTOR” pályázat keretén belül július 21-én rendezték meg az első sikeres nagyrendezvényt, a Térségi Nemzetiségi Napot Szentlőrincen. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy a településen élők jobban megismerhessék saját és az ott élő nemzetiségek hagyományait, valamint változatos programok keretében kellemes időtöltést biztosítson számukra, egymás társaságában.

A vendégek átvitt és szó szerinti értelemben is belekóstolhattak az egyes nemzetiségi kultúrákba, ugyanis a rendezvényen kiállítások megtekintése mellett ételkóstolásra is lehetőség volt. A 14.30-as megnyitó után ökumenikus istentiszteleten vettek részt a hívek, Mecséri István, katolikus plébános, és Sümegi Péter, református lelkész tartott szentmisét.

Ezután a fellépők sokszínű hagyományőrző műsorral szórakoztatták az érdeklődőket. A roma műsort az Alsószentmártoni Romatest Cigány Tánccsoport adta, a magyar műsort a Kákics Együttes, a német műsort az Újpetrei Német Hagyományőrző Egyesület szolgáltatta. Ezután következett a horvát műsor, a Dunavkinje Tamburazenekar, a Marica Kulturális Egyesület és a Vizin Zenekar is fellépett. Az estét a Juice Zenekar bálja zárta. A városvezetés örömére szolgált, hogy lehetőségük nyílott megvalósítani a rendezvényt, hiszen ez az ötlet már régóta megfogalmazódott bennük.

A kulturális élet fellendítésének érdekében a projekt keretében igen magas számban – 79 alkalommal – rendeznek közösségi programokat, családi napokat, futóversenyt és nagyobb rendezvényeket. A program hét település konzorciumi partnerségének keretében valósul meg: Szentlőrinc, Kacsóta, Csonkamindszent, Helesfa, Hetvehely, Szentkatalin és Okorvölgy.

Színes programokat kínál a roma önkormányzat is

A már hagyományosnak számító Roma Napot idén augusztus 4-én rendezi meg a helyi roma önkormányzat. Mint azt Sztojka Norbert elnöktől, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, az ingyenes programok sora már délelőtt megkezdődik a művelődési központ udvarán. Itt a gyerekeket trambulin, légvár, arcfestés és körhinta várja. Az ingyenes közös ebéd – lángos és pörkölt – után pedig 14.30-kor hivatalosan is megnyitják a rendezvényt, majd jöhetnek a zenés programok. A műsort több környékbeli együttes szolgáltatja, a Komlói Fekete Láng Hagyományőrző Együttesnek a Chache Rom zenekar húzza a talpalávalót a szabadtéri színpadon. Hattól a sztárvendégek, a Pesti fiúk zenekarból András és Szabrina veszik át a szabadtéri színpadot, a további zenés műsor 19.25-ig tart. A programokra a szervezők 5-600 főt várnak.

A Roma Napot a nemzetiségi önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyert 400 ezer forintos támogatás révén, illetve az éves működési keretükben elkülönített összegből valósítja meg. A rendezvény célja a roma kultúra megismertetése, ápolása és terjesztése.

A roma önkormányzat július 16-tól 22-ig ötvenhét gyereknek kézműves tábort tartott Szentlőrincen, melyet szintén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából valósítottak meg. Elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek jelentkezhettek a programra. Napi négyszeri étkezést biztosítottak számukra, táncoltak, zenéltek, a kosárfonást is kipróbálhatták a kicsik, az egyik nap pedig még a Szigetvári Gyógyfürdőbe is elvitték őket.

Húszmillióból fejlesztik a konyhát

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése pályázatban az Iskolai főzőkonyha fejlesztésére nyert több mint 17 millió forintot Szentlőrinc Város Önkormányzata. A pályázat támogatottsága kilencvenszázalékos, a teljes fejlesztés így több mint 20 millió forintból valósulhat meg.

A Szentlőrinci Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola konyhája lesz felújítva a pénzből, mely kizárólag eszközbeszerzésre vonatkozik, ugyanis az épület belső felújítása néhány éve történt meg. Mint azt Tóth-Lauts Brigitta pályázati referenstől megtudtuk, legfőképpen nagyobb eszközöket szereznek be és fejlesztenek, mint például hűtőkamrák, és szeletelőgépek. A konyha több intézményt is ellát, hat-hétszáz adagot főznek itt naponta, az általános iskolába, és két óvodába járó gyermekek mellett a júliusi-augusztusi időszakot kivéve a helyi lakosok is befizetnek az étkezésre. A beszerzést még az idei évben tervezik megvalósítani, hogy a konyha akár már októbertől az új eszközökkel működhessen.

 

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában