lakodalom

2018.08.13. 16:10

A vőlegénynek itt is bizonyítania kellett

Összeadták a pájlándi legényt a mároki magyar leánnyal, ezzel egyesitették immár nyolcadik alkalommal a két falut. Persze a menyasszonyt itt sem adták oda könnyen.

Zs. K.

Az egykor két különálló település, Pájlánd és Márok 1950-ben történő egyesítését ünnepli meg a község immár nyolcadik éve a Mároki Lakodalmassal. Szombaton délután sváb hagyományok szerint kikérték a pájlándi vőlegényt, majd hosszú sétával a mároki házból a magyar menyasszonyt.

A násznépet a mároki német nemzetiségi tánccsoport, valamint a villányi Kadarka táncosai kísérték a hosszú, több kilométeres úton. A nagy melegben sétáló tömeget időnként frissítő pontokon várták, a hagyományoknak megfelelően ilyenkor a zenekar újra dalra fakadt és a táncosok is perdültek egyet-egyet.

A menyasszonyt azonban nem adták könnyen, a vőlegénynek bizonyítania kellett, hogy jó magyar férj lesz. Mivel italmárkát meg tudott nevezni, talicskamárkát viszont nem, ügyességi feladatot is végre kellett hajtani, hogy egyáltalán bejusson a kapun és az örömanya és az örömapa kihozza a házból a menyecskét. A szeme aztán kissé elkerekedett a vőlegénynek, amikor egy nagymamakorú menyasszonyt kapott, dehát így jár, aki tévesen ismeri fel a választottja fehérneműjét.

Az álmenyasszony viszont megbukott a teszten, így ezután a vőlegény megkaphatta végre az általa választott menyecskét. A násznép sem érkezhetett akadálytalanul az esküvő helyszínére, útonállók által kínált italokat „kellett” kóstolni, hogy végül Krizsics Zsanett mároki polgármester összeadhassa őket, illetve a szertartással szimbolikusan egyesíthesse tehát a két falut, immár nyolcadszorra is.

Az esküvő után már a menyasszony és a vőlegény szüleire vártak a játékok, majd kezdetét vette a kulturális műsor. A helyi hagyományőrző csoportok mellett színpadra lépett a Millich produkció, a siklósi Kelet Rezdülése hastánccsoport és a Royal zenekar, majd Zalatnay Sarolta „Cini” énekelt a közönségnek.

A Baranya Megyei Értéktár nemzeti értékei közé tartozó rendezvényről ez alkalommal sem maradhatott el a szintén hagyománnyá vált házi süteménysütő verseny sem. A csaknem 40 nevező desszertje közül végül Németh Zoltánné Mirinda szelete nyerte el leginkább a zsűri tetszését, második Rákóczi Imréné süteménye, harmadik pedig a menyasszony, Grajn Dorina által készített édesség lett. Az önkormányzat emléklappal és mároki ajándékokkal jutalmazta az ügyes helyi cukrászokat.

– A rendezvény keretében rendeztük meg az idén is az elszármazottak találkozóját, amelyre nagy örömünkre most is több mint hatvan, a faluból már elköltözött mároki tért vissza a családjával – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában