holdfogyatkozás

2018.07.27. 17:30

Az évszázad vérholdja kel a vérszemű csillaggal égre

A Planetárium Baráti Köre július 27-én 21 órától távcsöves csillagászati bemutatót tart minden érdeklődőnek a Zsolnay-negyedben. Derült égbolt esetén távcsöveken keresztül megcsodálható a teljes holdfogyatkozás és a „nyakunkban lihegő” Mars is – tudtuk meg dr. Gyenizse Pétertől, a kör vezetőjétől.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

Ez az alaphír, de sokkal többről lesz itt szó egyszerű nézelődésnél, mert ezen az estén olyasmit lehet látni, ami az egész évszázadban megismételhetetlen: a 21. század leghosszabb holdfogyatkozását. Mi több, a Mars, a hadak istenéről elnevezett planéta július 27-én, 15 év után kerül ismét nagy földközelségbe. Nem fog akkorának látszani szabad szemmel, mint a Hold, de kétségtelenül feltűnő jelenség lesz, a fogyatkozó Hold alatti égterületen.

A holdfogyatkozások akkor következnek be, amikor a Hold a Föld árnyékába lép telehold idején. Először egy nagyon halvány félárnyék kezdi el tompítani a holdkorong fényét, majd megjelenik a teljes árnyék, ami idővel „elnyeli” a telehold korongját. A teljes „elsötétedés” maximum 107 percig tarthat az elméleti számítások szerint és a július 27-i holdfogyatkozás igen megközelíti ezt a maximális értéket: 103 perces lesz. A Föld árnyékában a holdkorong nem tűnik el teljesen, hanem hol világosabb, hol sötétebb szürkés, kékes vagy vöröses szürke színben dereng.

A halvány félárnyék által érintett holdkorongot Pécsett 20.18-kor látjuk felkelni a délkeleti látóhatáron. Nagyjából ugyanekkor bukik le a Nap északnyugaton, tehát az égbolt a jelenség első részében még világos lesz. A Föld sötétebb teljes árnyéka 20.24-kor lesz észrevehető a telehold keleti szélén, majd egyre jobban betakarja a korongot és 21.30-kor „nyeli el” azt teljesen. A következő 103 percben, 23.13-ig zajlik a teljes fogyatkozás, amikor a Hold korongja nehezen észrevehető, vöröses, szürkés árnyalatot ölt. A teljes árnyék 0.19-kor hagyja el a teleholdat, de a türelmes megfigyelők még további egy órán át követhetik a halvány félárnyék levonulását.

A Mars pedig, a magyar nyelvben elterjedt elnevezése szerint „vérszemű csillag”, már most is rendkívül fényes, feltűnő látvány a délkeleti, déli égen. Szerencsés esetben 27-én éjszaka, a Zsolnay-negyedben felállított távcsöveken keresztül meg lehet figyelni a felszínén a sarkok világos jégsapkáit és néhány sötétebb kőzetekből álló, kontinens méretű foltot.

Pécsen egy másik helyszínre is várják az érdeklődőket: a PTE műszaki és informatikai karának (Boszorkány u. 2.) főépülete mellett található parkolóban Áts György pécsi csillagász is távcsöves bemutatót és közös műszeres megfigyelést szervez 19.30 órától. A helyszín elérhető gépjárművel, vagy a 37-es busz Rodostó utcai megállójától. Akinek van hordozható távcsöve vagy binokulárja (kukker), az hozza magával!

A népnyelv vérholdnak említette sokáig

A teleholdhoz számos hiedelem és nem természettudományos elnevezés társul (szuperhold, kék Hold). A teljes fogyatkozás során vörössé váló holdat színe alapján a magyar nép körében évszázadok óta „vérholdnak” nevezik és olyan negatív dolgokat tulajdonítottak neki, mint például a kutak és források vizének megrontása, jószágok tömeges pusztulása. Rosszabb esetben magas rangú emberek bukását, halálát jósolta meg a jelenség. A holdfogyatkozással kapcsolatos csillagászati számítások pontos ismerete azonban életet is mentett. Kolumbusz negyedik útján, 1504-ben ugyanis Jamaica szigetén össze­tűzésbe került a bennszülöttekkel, akiket azzal rémített meg és szorított együttműködésre, hogy holdfogyatkozást „idézett meg”. Ehhez egyébként a Magyarországon dolgozó csillagász, Regiomontanus kalendáriumában olvasható előrejelzéseket használta fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!