Pécs

2018.06.22. 17:00

Divatszalon nyílt a XIX. századból

Vajon hogy öltöztek a hölgyek, urak 200, vagy mondjuk 150 évvel ezelőtt? Természetesen akkor is folyamatosan változott a divat, s hogy mi módon, azt a hétfőn nyílt divattörténeti tárlaton tekinthetjük meg Kép és öltözet címmel a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.).

Mészáros B. Endre

A kiállításon 19. századi divatlapok színes illusztrációi, festmények láthatók a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből 1830-tól 1900-ig. Olyan reprezentatív lapokból válogatva, mint a Rajzolatok, a Magyar Bazár vagy a Divat Szalon.

Nem árt tudni, hogy a divatlapok ebben a korszakban az öltözködési divatok mellett a könnyed ismeretterjesztés hangnemében a magyar irodalmi műveltség, illetve a nemzeti identitás létrehozásának fórumai is voltak egyben.

A közönsége pedig az a polgárság, mely egyéniségének és társadalmi helyzetének kifejezésére a ruhaviselet és a műveltség divatjainak változatos termékeiből válogathatott. A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában