matematika

2018.06.22. 11:30

Ericsson-díjat kapott Meiszterics Ágnes, a Janus gimnázium tanára

Az Ericsson világcég évente úgy fél tucat középiskolai tanárt díjaz a műszaki tudomány népszerűsítéséért, tehetséggondozásért, hogy útnak indítanak jeles mérnököket, informatikusokat, tudósokat. Idén a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium matematika tanárnője, Meiszterics Zoltánné is megkapta a jubileumi 20. alkalommal odaítélt országos elismerést.

Mészáros B. Endre

– Mivel érdemelte ki a címet?

– Egyértelműen a tehetséggondozással és az országos versenyeken győztes diákjaimnak köszönhetem a díjat. Ám, rögtön leszögezném, ez messze nem csak az én érdemem, a kollektív tehetséggondozásban élenjáró munkaközösségünknek is óriási szerepe van benne.

Milyen versenyeredmények vannak a siker mögött?

– Az OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) matematikából többször volt tanulóm a legjobb tíz között, az egyik diákom pedig megnyerte az Arany Dániel, mások a Kenguru, továbbá a Zrínyi Ilona versenyt, de a középiskolai matematikai lapok feladatmegoldó vetélkedésén is több díjazottunk van.

– Kicsit keményebben fogalmazva, a matekhoz kevés a szorgalom, vagy érti valaki, vagy nem. Mivel lehet itt a hozzáértőket motiválni?

– Akik hozzánk kerülnek, azok már mutattak valamit a tárgyhoz való jó viszonyukból általános iskolásként is. Ha pedig valaki fellobbanó tehetségként csak itt kezd hozzá mélyebben, s ezt követően jönnek az igazi eredmények, az a tanárnak is igazi büszkesége. Amivel mi leginkább segíteni tudunk, az a versenyszellem kialakítása, erősítése, hogy ki-ki megmutathassa, az ő megoldása jobb, szebb, érdekesebb. Továbbá, én mindig azon munkálkodom, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az óráimon. Mert ez olyan, mint a sportolás, amennyit beleteszünk, annyit tudunk kivenni belőle. S amíg ez jó hangulatban történik, addig nem vész el a lelkesedés.

– Negyedszázada tanít. Vannak visszajelzések az egykori győztesektől?

– Amikor megkaptam most a díjat, sok SMS, e-mail érkezett mérnököktől, külföldön dolgozó és tanuló egykori diákjaimtól. Ez hihetetlenül jó érzés volt.

– Jól gondolom, hogy a matematika tanárnő szigorú, pedáns, határozott?

– Ezek a sztereotípiák nyomokban bennem is felfedezhetők, de sokkal inkább következetes vagyok, mint szigorú. És azért ennél színesebb a skála, szeretek például olvasni, kirándulni járni, hegyet mászni, családi biciklitúrákat tenni és tollaslabdázni is.

Az almák egy kicsit messze repültek

Meiszterics Zoltánné Tapolcán született. A Balaton-felvidéki városban nőtt fel, ott is érettségizett a Batsányi János Gimnáziumban. Szegeden végzett a József Attila Tudományegyetemen matematika-fizika szakon, s még egyetemistaként professzori ajánlással kapta meg a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium matematika tagozatán a tanári állást. Férje, Meiszterics Zoltán a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnökként. Két gyerekük van, Miklós (22) a PTE Bölcsésztudományi Karán angol-történelem szakos hallgató, Luca (20) Budapesten fogorvosnak készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!