fesztivál

2018.06.30. 11:30

Ezrek nézték végig, ahogy Pécs lett a nyár fénypontja

Fergeteges katalán dobshow-val vette kezdetét csütörtök este Pécs egyik legizgalmasabb, és minden bizonnyal leglátványosabb eseménye, a harmadik Zsolnay Fényfesztivál.

T. V.

Egészen vasárnap éjjel egy óráig szemet gyönyörködtető látványosságok változtatják át a belvárost, mintegy 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet keltenek életre a fényfestő csapatok. Harminc helyszínen közel száz programmal, köztük háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal várják a látogatókat a fesztiválra.

Mint az dr. Őri László, Pécs alpolgármestere nyitóbeszédében elhangzott, amikor két évvel ezelőtt, először rendezték meg a Fényfesztivált, abban bíztak, hogy a pécsiek megszeretik majd, de a siker és a visszajelzések, amelyeket a fesztivállal kapcsolatban kaptak, minden várakozásukat felülmúlta. Hozzátette: a fesztivál iránymutató lehet a pécsiek számára, hiszen egy olyan városban élünk, ahol több száz éves épületek vesznek minket körül, és ilyenkor este, a megvilágított felületek megmutatják, hogy milyen szép és értékes is a városunk.

A látványos megnyitó után az összes helyszínen felkapcsolódtak a fények, és a több száz jelenlévő együtt ünnepelte a fesztivál indulását. A Fény útja 25 állomását kicsiknek és nagyoknak érdemes végigjárniuk, a fényművészet különböző ágaival találkozhatunk, mozgó és interaktívan irányítható alkotások öltöztetik új ruhába az épületeket, és a tavalyi évben népszerű, fényszőnyegen idén is sétálhatnak a járókelők.

 

Az egyik legkülönlegesebb alkotás, talán a Csontváry Múzeummal szembe kihelyezett Pixelbogár, mely egy digitális köztéri szobor, a Zsolnay Fényfesztiválnak készült totemállat. A bogár a fesztivál látogatói fölé magasodva hirdeti a fény univerzalitását, különlegessége, hogy napközben egyszerűen csak új perspektívába helyezi a neki otthont adó teret, az este beálltával azonban megelevenedik a több ezerszeresére felnagyított rózsabogár és gyönyörű fénnyel tölti meg környezetét.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendezvény nappali programokat is kínál. A tavaly debütált Fénybütyköldében a látogatók maguk készíthetnek világító ékszereket és emléktárgyakat, de játszóházakat és látványos fizikai kísérleteket is tartanak. Az Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, a Varázsóra látványos fizikai bemutatóján pedig fénnyel kapcsolatos kísérletek láthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában