„Lelkünkből adunk nap mint nap”

2018.08.18. 20:00

Halló! Fokozódó szerhasználat és viselkedésfüggőségek a fiataloknál!

Jubileumi konferenciát tartott a közelmúltban a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsett, amelyen a fiatalok lelki egészségvédelmének jelentőségét és működését ismertették.

Bátonyi Donát

A fórum főképp a pedagógusokat célozta meg témaválasztásával, de a szülők számára is rendkívül tanulságos ismereteket adott. A meghívott előadók köre széles volt, a tapasztalt professzoroktól szinte a pályakezdő pszichológusokig.

Székely Zsuzsanna, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnöke vezette be az érdeklődőket az alapítvány működésébe. Bognárné dr. Erdős Márta, a PTE BTK egyik tanszékvezetője elmesélte, hogy a telefonszolgálatoknak milyen szerepe van a krízisintervencióban és a fiatalok időben való elérésében.

Kiss Kati szociálpedagógus, aki a veszprémi szolgálat vezetője, egy személyesebb jellegű előadást tartott „Ki vagyok én? A serdülőkorról, kicsit másképp” címmel. Elmesélte saját élményeit, azt, hogy miként élte meg két gyermeke felnevelését. Hitvallása szerint a szabályok adják a legnagyobb szabadságot a gyermekek részére, és említést tett arról, hogy a szeretetnyelvnek mekkora ereje lehet egy család életében.

Rimainé Pulai Virág pszichológus a függőségekről és szerhasználatról tartott előadást lebilincselő hitelességgel és igazán meghökkentő adatokkal. Eszerint fokozódott a fiatalok szerhasználata és magas számban szenvednek olyan viselkedésfüggőségben, mint a túlzott telefonozás. A partidrogokat felváltotta a „rohamivás” jelensége, ezt jellemzően a fiatal lányok alkalmazzák: lényegében megegyeznek abban, hogy bizonyos időközönként alkoholt fogyasztanak. Felmérések alapján a függőséget túlnyomórészt az alkohol jelenti és a hetedikes gyerekek 27 százaléka ivott már ilyen készítményeket.

Arató Nikolett pszichológus az online bántalmazás lélektanába vezetett be. Az online zaklatás történhet üzenetek, SMS-ek, gúnynevek formájában. Az UNICEF kutatása alapján minden harmadik gyerek érintett lehet. A zaklatások visszaszorítására több alkalmazást is létrehoztak.

Zala Márton a fiatalok körében végzett szexuális felvilágosítás fontosságára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint nem lehet időben elkezdeni az oktatást, és ahelyett, hogy a veszélyekkel félemlítenénk meg a gyerekeket, nyíltan kellene róla beszélni.

Minden név nélkül működik

A Lélektér Ifjúságsegítő Alapítványt elsősorban prevenciós célból hozták létre, a fiatalok problémáinak megelőzésére, majd megoldására. A szolgálatban minden anoniman működik, egyik fél sem árulja el a nevét, mivel a személytelenebb környezetben a fiatalok könnyebben megnyílnak és a szakemberek gyorsabban tudnak segíteni, megoldást találni. Minden ügyelő anonim, önkéntes és részt vesz egy száz órás képzésen, mielőtt szolgálatba léphetne. Mintegy hetven ilyen rendkívüli ember dolgozik jelenleg az alapítványnál. Székely Zsuzsanna szerint sajnos igen nagy a fluktuáció. Szeptemberben az alapítvány képzést indít: aki affinitást érez aziránt, hogy névtelen ügyelő legyen, azoknak szívesen várják a jelentkezését (lelki segély száma: 137-00).

Komoly elismerés a Béketanácstól

Farkas Imre a Santa Claus Béketanács elnöke megnyitójában elmesélte, milyen hányatott sorsa volt az alapítványnak. Eleinte három városban volt szolgálat, Győrben, Szekszárdon és Veszprémben. Emberhiány miatt 2008-ban Szekszárdon meg kellett szüntetni, viszont egy fiatal maradt, Székely Zsuzsanna személyében, aki nem hagyta annyiban, és az alapítvány segítségével létrehozta Pécsett a telefonos szolgálatot. Az itt végzett hihetetlen eredményességének elismeréseképpen Farkas Imre átadta a Szent Miklós Béke Világ Tanács a gyermekekért tett szolgálatáért elismerését Székely Zsuzsannának. A pécsi alapítvány elnöke elmondta, az érdem nem csupán az övé, hanem azé a hetven kitartó névtelen ügyelőé is, akik nélkül nem lehetett volna sikeres ez a mozgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában