elköltözik

2018.06.22. 10:15

Háromszintes épülettel bővül másfél év alatt a gondozóotthon

Új szárnnyal bővül a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon, melynek ünnepélyes alapkőletételére szerdán délelőtt került sor.

Zsigmond József

Az egyházmegye két gondozóotthont működtett Baranya megyében: Vásárosdombón a Szent Margit Gondozóotthont és a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthont, mely jelenleg két telephelyen működik. Az intézményekben közel kétszázhúsz idős ember él.

A most zajló fejlesztés révén a Szent Lőrinc Gondozóotthon egy új, háromszintes szárnnyal bővül, melynek a földszintjén egy ezer adagos kapacitású főzőkonyha létesül, ahonnan nem csak az otthon lakóit és dolgozóit, hanem a pécsi egyházmegye fenntartású iskoláit is ellátják majd. Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: a Pécs belvárosában működő „Prohászka Ottokár Otthon”, mely rendkívül rossz állapotú, ide költözne át.

Mint elhangzott, a beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával valósul meg, bruttó egymilliárd 71 millió forint összegből, a fejlesztés szerződését az idén február tizenharmadikán írták alá az érintettek. Az építkezésen kívül a működéshez szükséges egészségügyi eszközök, tárgyak beszerzését ugyancsak tervezik. Az új szárny felépítése tizennyolc hónapot vesz majd igénybe, s a tervek szerint 2019 augusztusában fejeződik be.

Mint Udvardy György megyés püspök az alapkőletételen elmondta: szeretnék, ha Szent Lőrinc napján, augusztus tizedikén ünnepélyes keretek között adnák át ezt az új épületszárnyat. Ha tudnak még fejlesztési forrást szerezni, akkor a meglévő szociális otthon épületét is szeretnék felújítani, kívül-belül modernizálni – tette hozzá az ünnepségen.

A szerdai alapkőletétel során egy időkapszulát is elhelyeztek az utókor számára. Udvardy György megyés püspök egy krisztogramot helyezett el, mely jelzi a korai kereszténység jelenlétét a városban. Szűcs Attila, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója az anyai nagyanyja hadirokkant igazolványát, dr. Szalai János plakettjét és a Prohászka Ottokár Otthon egykori pecsétjét, míg Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális ügyekért felelős államtitkára egy a Szent Földről, Jeruzsálemből hozott kis keresztet és egy családi fotót rakott bele az időkapszulába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!