alkotmánymódosítás

2018.06.19. 14:02

Hoppál az ellenzékiekre is számít

Történelmi jelentőségűnek nevezte hétfői sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő az alaptörvény tervezett módosítását, amelyről szerdán szavaz a Tisztelt Ház. A politikus abban bízik, hogy feltámad a pécsi ellenzéki képviselők lelkiismerete, s megszavazzák a változtatásokat, amelyeket a pécsiek elsöprő többsége korábban támogatott a népszavazáson.

M. B.

Szerdán szavaz az Országgyűlés az alaptörvény módosításáról, amelynek célja, hogy védje a nemzeti önrendelkezést, és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését. Szavazás várható a „Stop Soros” néven ismertté vált javaslatról is, amivel a kormány meg akarja akadályozni, hogy Magyarországból bevándorlóország legyen. Ugyancsak dönthet a Ház az életvitelszerűen közterületen tartózkodás tilalmáról.

– Történelmi jelentőségű alkotmánymódosításról van szó – fogalmazott Hoppál Péter. – Az előző ciklusban az ellenzéki képviselők megakadályozták a változtatások érvénybe léptetését, azonban a kormánypártok kétharmados többségének birtokában erre most mindenképpen sor kerül. Nem pártpolitikai kérdésekről van szó, hanem az ország szuverenitásáról, a biztonságáról, ezért remélem, hogy a pécsi ellenzéki képviselők is megszavazzák az alkotmánymódosítást. Hoppál Péter kifejtette, abban is bízik, hogy az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség tagja, Mellár Tamás, ahogy eddig számos kérdésben, úgy ezúttal is megváltoztatja a véleményét, s igennel szavaz szerdán.

– Mellár Tamás a kampányban függetlennek nyilvánította önmagát, holott köztudomású volt, hogy az országot és Pécset tönkretevő szocialisták, a saját párttársaik által csokitolvajoknak nevezett Tóth Bertalanék irányították a kampányát. Aztán az első adandó alkalommal beült a Párbeszéd frakciójába, papíron is feladva látszatfüggetlenségét. Remélem, a véleményét napról napra változtató képviselő ezúttal sem tagadja meg önmagát – fogalmazott ironikusan Hoppál Péter –, s támogatni fogja az alkotmánymódosítást.

Hozzátette, Csizi Péter 20 700 voksot kapott Pécsett, a Kúria vitatható döntésével mégsem kaphatott mandátumot, ezzel szemben ellenzéki képviselők (Hohn Kirisztina, Keresztes Lóránt) úgy lehetnek az Országgyűlés tagjai, hogy ennek a szavazatszámnak a töredékét kapták, vagy el sem indultak egyéni körzetben (Tóth Bertalan).

– A kormány azt szeretné elérni, hogy külső hatalom vagy másfajta erő képtelen legyen az idegenek erőszakos betelepítésére. Ezt a pécsiek elsöprő többsége támogatta a népszavazáson. Remélem, hogy a pécsi ellenzéki képviselők az ő akaratuk képviseletét is felvállalják a voksoláskor, s szakítsanak a dacos, óvodás ellenérzéseikkel a fideszes javaslatokat illetően. Bízom benne, hogy lesznek olyan ellenzéki képviselők, akik félreteszik eddigi viselkedésüket és pártpolitikától függetlenül szavaznak. Hiszen most az ország védelméről van szó – fogalmazott a képviselő.

Nem szívtelenség

A közterületeken való életvitelszerű tartózkodás tervezett alkotmányos tilalmáról szólva a politikus azt mondta, a hajléktalanok ellátása Magyarországon megoldott, Pécsett pedig különösen jól működik az ellátórendszer.

– Ez nem szívtelenségről szól, hanem arról, hogy minden hajlék nélküli polgártársunk számára biztosított a szociális ellátás, ami Magyarországon, főleg Pécsett rendezett körülmények között zajlik. Azonban vannak bizonyos erők, akik őket az utcára sodorják és az ő védelmükre kell garanciát adni, törvényi, alkotmányos szinten is – mondta Hoppál Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!