Évadnyitók

2018.09.03. 20:00

Jön a Pintér Béla Maraton és sok független színház

A színházi évadnyitók ideje van, megismerhettük már a Pécsi Nemzeti és a Pécsi Harmadik új műsortervét, de akad néhány kisebb projekt, mely ugyancsak nagy lendülettel készül az évadra.

Mészáros B. Endre

Az Ördögkatlan egyik főszervezője, Kiss Mónika a pécsi színházi világban is letette névjegyét a Zsolnay Színház pazar kínálatával.

A Negyedbe független, alternatív társulatok, népszerű magánszínházak érkeztek neves színészekkel, nívós előadásokkal. Nos a „befogadó” program folytatódik, de már a Harmadik Színházban, Szabadszínház elnevezéssel, öt társulat hét darabjának 12 előadásával.

A Nézőművészeti Kft. érkezik elsőként, szeptember 16-án, Tasnádi István: A fajok eredete című groteszk játékával, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. Aztán egy POSZT siker jön, Háy János: Nehéz című drámája Mucsi Zoltánnal és Lázár Katival, szeptember 23-án, két alkalommal. Ezt két Orlai Produkció követi, az angol kortárs író Stephens: Heisenbergje, Benedek Miklóssal és Ullmann Mónikával, valamint a „szerelem himnusza”, a Varsói melódia Tompos Kátyával és a Pécsről indult Adorjáni Bálinttal.

Láthatjuk a magyar származású Yasmina Reza fekete komédiáját, Az öldöklés istenét is, a szereposztásban Herczeg Adriennel, Hevér Gáborral, Péterfy Borival és Szikszai Rémusszal. Mindezeken túl lesz egy Pintér Maraton is, Pintér Bélának és társulatának két kiemelkedő előadásával, a Szutyokkal és a Kaiser TV, Ungarnnal, s talán koncerttel és könyvbemutatóval.

A Harmadik Színházban fő tulajdonos Moravetz Produkció ugyancsak szép színházi csomagot kínál. Az örömlányok végnapjai mellett játszani fogják itt Az őrületek tornya vígjátékot, valamint a Legyetek jók, ha tudtok zenés előadást.

Továbbá Honthy Hanna életéről készül színmű Dévényi Ildikóval és Vermes Tímeával a főszerepben, valamint felfrissítik Moravetz levente 35 éve készült Villon: Megáldva és leköpve mindenütt című önálló estjét. Tervezik a fóti Muharay Színház meghívását a Tündérlaki lányokkal, melyben Moravetz Levente alakítja a bárót, valamint a Romániában irodalmi pályázatot nyert darabja, a Nem lesz reggel, Fred vígjáték meghívását a Szatmárnémeti Színház előadásában.

Emellett Szigetváron szeptember elején láthatók A fejedelem és a Zrínyi 1566 musicalek és folyamatosan játszani fognak az egri, a győri és a békéscsabai színházban is.

A Pécsi Horvát Színházban szeptember 3-án lesz az évadnyitó, és az első bemutatót október végére a garai bunyevác horvát Antun Karagics népszínművéből rendezi a teátrum igazgatója, Vidákovics Szláven. A Viroviticei Színházzal lesz év végén egy közös koprodukció és jövőre is terveznek két új darabot. Vidákovics Szláven úgy fogalmazott, ha rajta áll, akkor ezek a bemutatók magyarul is élvezhetők lesznek felirattal, vagy szinkrontolmáccsal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!