Singas Project

2018.08.11. 07:00

Jön az új lemez és a zeneoktatást segítő szoftver

A szitár zene olyan legendás világsztárokat ihletett meg, mint John McLaughlin „Mahavishnu” vagy George Harrison, és most egy pécsi jazz csapat is beállt a sorba, a Singas Project. Nem véletlen esetükben a project elnevezés, Szabó Kornél Dénes „Kori” (bőgő) és Csernák Zoltán Samu „Zozó” (billentyűs) duója ugyanis rengeteg új zenei projektben érdekelt.

Mészáros B. Endre

– Az induláskor úgy tízegynéhány évvel ezelőtt úgy fogalmazott a zenekarról Kori, hogy a pop műfajnak túl dzsesszes a hangzásuk, a jazznek meg túl popos. Most mi a helyzet?

– Továbbra sem fújunk fel semmilyen zenét modernkedő buborékokkal, vagyis érvényes a spanyol singas, azaz gázmentes megnevezésünk. Ám már kicsit arrébb, a kortárs zene és a jazz között ingadozunk. Ilyen bemutatónk volt most indiai zenére építkezve az Ördögkatlanon, ahol szitárra, tablára, bőgőre és billentyűs futamokra született meditatív jazz szerzeményeket játszottunk.

– Honnan ez az indiai megközelítés?

– Öt éve jártam ott – válaszol Zozó –, és hazahoztam egy szitárt. Elkezdtem rajta ötletelni, tanárt kerestem hozzá és rátaláltam Sanjeev Kortira, akivel aztán olyan jó zenei kapcsolat alakult ki, hogy ő is beszállt az együttesünkbe játszani. Ez nem is annyira jazz, inkább már kortárs zene, a különleges szitáros hatást pedig esetenként hegedűvel fagottal, szaxofonnal is el tudjuk érni. Ebből a zenéből legalább egy track felkerül az év végén várható új, hatodik lemezünkre is.

– Van más érdekesség is a Project zenetárában?

– Zozó ötlete volt, hogy nézzük meg, agyhullámmal lehet-e zenélni. Ebből lett egy startup játékfejlesztési és zeneoktatási célokkal. Készül továbbá egy szoftver, mely a hallgató aktuális agyhullámaihoz igazítja a zenét.

– Kortárs zene, jazz. Meg lehet ezzel nagy tömegeket szólítani?

– Mindig összenéztünk Korival a különböző zenekarokban, ha már negyedszer következett egy-két héten belül ugyanaz a szám. Van akinek ez jön be, de minket messze nem elégit ki szakmailag. Inkább időről időre igyekszünk valami meglepetéssel jelentkezni. Mert a koncertjeinken nem szeretnénk éveken át századszor is ugyanúgy szórakoztatni.

– Miről szól a színházi programjuk?

– A MárkuSzínház műsoraiban vagyunk aktív résztvevők zeneszerzőként és előadóként egyaránt.

– A Singas Project hány tagú?

– A duó az alap, mely kiegészül rengeteg taggal. Ha pedig trió, akkor Krommer Balázs a dobosunk. A legutóbbi két nagylemezünknek húsznál több közreműködője volt – válaszol Zozó, majd hozzáteszi: – Emellett járom az országot, mindenféle színházaknak szerzek zenét, ebből élek elsősorban. – Én pedig designerként keresem a kenyerem – mondja Kori. Majd közösen így összegeznek: – A fő vonal azonban a zeneszerzés és mindig egy újabb projekt.

Bébibumm

Csernák Zoltán Samu Szegeden született 1983-ban. Pécsett érettségizett a Tiborc utcai német nyelvű gimiben. Több pécsi zeneiskolában tanult, felesége Iványi Emese.

Szabó Kornél Dénes 1968-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, csellózni, bőgőzni, basszusgitározni tanult. Nyolc éve él együtt Neumayer Petrával. Most „bébi bumm” van a zenekarnál, több családban is hamarosan gyermek születik.

A Singas Project trióként most hétvégén a Palkonya Hangja rendezvényen hallható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában