pécs

2018.05.18. 07:00

Karácsonykor rá sem ismerünk az uránvárosi piac környékére

Javában dolgoznak a kivitelezők Pécsett, a Hajnóczy utcai piac felújításán, a csarnok melletti épületeket már csaknem teljes egészében elbontották.

H. Zs.

Három hete kezdődtek meg a kivitelezési munkák a Hajnóczy utcában a piac területén, és a csarnok mindkét oldalán csaknem teljesen elbontották már az egykori pavilonokat. Az építési területet világos színű, sűrű szövésű hálóval kerítették körbe, azonban már csak az aljzata látszik az egykori lángossütőnek, a lacipecsenyésnek és a zöldségesnek. A csarnok keleti oldalán sincs már meg Mr. Remy Gyros büféje, ugyanúgy lebontották, mint a füstölt árukat forgalmazó kis üzletet, amelynek évtizedek óta szintén sok törzsvásárlója volt. Katika, a zöldséges sem kínálja mindenkit túlharsogva friss portékáját, most a vésők és a réselők hangja tölti be a környéket. Ugyanakkor a piac és természetesen a törzsvásárlók, mindenkit visszavárnak, hogy a megújult körülmények között is a régi ismerősnek járó mosollyal üdvözölhessék egymást.

Teljesül a lakók korábbi kívánsága

A tervek szerint nyolc hónap alatt teljesen megváltozik a Hajnóczy utca és környéke. Az önkormányzat által kezdeményezett Uránvárosi Konzultáció során kiderült, hogy a nyugati városrészben élők jelentős része szorgalmazta a piac megújítását.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. két pályázatot nyújtott be a terület komplex fejlesztése kapcsán, amelyek együttes értéke csaknem eléri a félmilliárd forintot. Ennek köszönhetően nem csak a csarnok újul meg, hanem a környező épületek is, valamint a Hajnóczy utca és a Bihari János utca is megszépül a Laterum hoteltől egészen a Spar üzletig.

Szűkös határidők a kivitelezésre

A régi pavilonok bontása után kezdődhet a két új épület kivitelezése, 790 négyzetméter alapterületen. Az építőknek nincs túl sok idejük, mindössze négy hónap áll rendelkezésükre a kivitelezésre. A következő fázisban a terület helyreállítása és a térburkolat elkészítése következik, majd a meglévő csarnok felújítására kerül sor, amelyre mindössze száz napja lesz a szakembereknek. A tervek szerint karácsonyra az összes felújítási munkával el kell készülniük a kivitelezőknek.

A csarnok továbbra is fűtetlen marad, viszont olyan mozgatható térhatároló elemeket kap, amelyek télen megvédik a belső teret a széltől, az esőtől és a hótól is, ugyanakkor nyáron biztosítják a megfelelő szellőzést.

Korszerűsítik majd a játszótereket is

A piac körül útfejlesztéseket és a zöldterületek rendezését is tervezik, ez alapján összesen 5500 négyzetméternyi aszfaltfelületet építenek ki és 4300 négyzetméternyi térkőburkolatot raknak le. A projekthez egy kilométer hosszúságú kerékpárút megépítése is kapcsolódik, a bringaút az egyetemvárosi kerékpárúthoz csatlakozik majd. A Hajnóczy utca és a Bihari utca déli oldalán a teljes zöldsáv megújul, csakúgy mint a gyalogos, közlekedési és parkolási felületek is. A Hajnóczy utcában található lakóépületek között lévő kis zöld terek szintén új arculatot kapnak, illetve az itt található játszótereket is korszerűsítik.

Tovább folytatódnak a fejlesztések

Több fejlesztés is történt a közelmúltban a városrészben, 170 millió forintból újították fel a Hajnóczy utcai óvoda épületét, a Kőrösi Csoma Sándor utca parkolóhelyeit tízmillió forintból tették rendbe. A Páfrány és az Esztergár Lajos utca járdái 80 millióból újulnak meg, s 300 millióba kerül a Veress Endre utcai rendelőintézet korszerűsítése. Bővül a háziorvosi rendelők száma, erre a célra 234 millió forint áll rendelkezésre, s 690 millióból kezedődhet majd meg a Bánki Donát iskola rekonstrukciójára.

A már megkezdett fejlesztések mellett tíz térfigyelő kamerát szerelnek fel a közterekre. Emellett a Kőrösi Csoma Sándor utcában lévő szökőkút is megújulhat a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!